Kaip DELFI pasakojo 33 metų Valentina Stundžienė, prieš trejus metus su 5 vaikais įkrito į skurdą ir iki šiol išsikapanoti negali.

Dailės, muzikos mokyklas lankiusios jos 11 ir 10 metų dukros laisvalaikį leidžia namuose – nebėra už ką į Ukmergę važinėti ir už menų mokyklos pamokas mokėti. Tik vyriausioji keturiolikmetė aktyviai sportuoja, kaip pasidžiaugė Valentina, žaidžia mergaičių futbolo komandoje, šiemet išrinkta į geriausių Ukmergės sportininkų dešimtuką.

Šeimos pajamos – 1020 litų siekianti socialinė parama, 450 litų Valentina gauna iš Darbo biržos ir 250 litų už vaikus. „Vyras šiuo metu nieko negauna. Baigėsi invalidumas, kurio pats nebetęsė. Su įrašu, kad galima kelti ne daugiau kaip 3 kilogramus, niekur Ukmergėje darbo negausi – nei prie betonavimo, nei prie kelių, o kitokių darbų vyrams čia nelabai siūlo“, – kalbėjo V. Stundžienė.

Pasakodama, kaip išgyvena, moteris minėjo parduotuves, kurios duoda į skolą. Turi tris aukso žiedus, kuriuos nuneša ir užstato lombarde, kai labai pinigų pristinga. Du žiedai jų vestuviniai ir vienas dovanotas mamos.

Astma sergantis mažylis autobusuose dusta

Mėgstamiausias vaikų valgis – bulvės, dešrelės, makaronai, pieniškos sriubos ir, žinoma, vaisiai.

Pati V. Stundžienė pasakojo dirbusi siuvėja, tačiau dabar nebegali, nes mažiausiajam berniukui vidutinio sunkumo alerginė astma. „Vaistai iš dalies kompensuojami, bet tenka vežioti į gydymo įstaigas. Autobusuose vaikas bloguoja“, – rūpesčiais dalijosi mama. Iki Ukmergės 9 kilometrai, bet uždarose patalpose penkiametis pradeda dusti, tai sukelia pykinimą. Kaip sako Valentina, visi autobusai nuvemti, ar reikia važiuoti iki Ukmergės, ar iki Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų.

„Anksčiau turėjome savo mašiną, tačiau dabar tai būtų per didelė prabanga. Sugedo ir pardavėm, nes kuras brangus, nepigus draudimas“, – sakė moteris.

Tikėjosi, kad augant mažyliui jo sveikata stiprės, tačiau iki trejų metukų nepraėjo ir, kaip sakė gydytojai, tikriausiai nebepraeis, reikės išmokti su tuo gyventi, kaip ir kitiems, sergantiems lėtinėmis ligomis.

V.Stundžienė minėjo, kad jų šeimai buvo siūlytas pusantro kambario bendrabutis pačioje Ukmergėje, tačiau 7 asmenims jis buvo per mažas, o namuko, kurį buvo radę išsimokėtinai, jie neįpirko.

Šeimai skirtas butas Šventupės kaime – beveik 80 kvadratinių metrų. Gauna kompensacijas už šildymą, karštą ir šaltą vandenį. Už elektrą, dujas, šiukšlių išvežimą, kuris skaičiuojamas pagal gyventojų skaičių, per mėnesį sumoka apie 450 litų.

Gavusi išmokas moteris visų pirma ir sumoka už dujas, elektrą. Paskui atiduoda skolas, kas lieka, skiria maistui ir dar žiūri, ką gali nupirkti vaikams.

Daugiau pravažinėdavo, nei uždirbdavo

„Drabužių, batų kai kas atiduoda, perkam iš dėvėtų. Naujų dabar niekas neperka, daugiausia kitų išaugtus vaikai nešioja“, – pasakoja.

Pati Valentina baigusi Ukmergės politechnikos mokyklą, pagal specialybę siuvėja, kažkada bandė dirbti ir draudimo agente.

„Kai mažylis gimė, dar dirbau siuvyklose, tik tiek, kad per mėnesį vos ne daugiau pravažinėdavau, nei uždirbdavau. Autobusu iki darbo ir atgal –10 litų. Nuvažiuoji, pora valandų siuvi, o likusias be darbo prie siuvimo mašinos sėdi. Atostogų niekas neišleidžia, bet gauni tik už tai, ką padarai, kartais vos po 400 per mėnesį“, – pasakojo 33 metų moteris.

Jos vyras šiuo metu nedirba, nes „nuo fizinio darbo darbo prasidėjo sveikatos problemos – Santariškėse kelis kartus operuoti rankos nervai. Dabar vėl nuo alkūnės prasidėjo skausmai ir koja tirpsta, tinsta. 37 metai, o per darbus susivarė sveikatą“.

Vyriausioji supranta – nėra pinigų – ir nieko neprašo

Pati Valentina prieš 42 dienas palaidojo savo mamą, kuriai buvo plaučių vėžys ir metastazės kauluose. Kraustytis į sodybą, kurioje vienas likęs tėtis, ir ūkininkauti moteriai neatrodo išeitis. Nuo vienkiemio iki pagrindinio kelio – du kilometrai, žiemą neprivažiuosi, neišvažiuosi, toli mokyklos, ligoninės.

Prieš šventes Stundžių vaikai prirašė laiškų Kalėdų seneliui. „Truputį skaičiau. Tik nežinau, ko vyriausioji nori. Ji jau supranta, kad nėra pinigų ir nelabai kažko prašo. Vidurinioji Karolina, kuri anksčiau lankė dailės mokyklą, Kalėdų senelio paprašė piešimo priemonių ir Hario Poterio knygos. Muzikos mokyklą lankiusiai Gabijai dar vis reikia lėlyčių. Žinau, kad norėtų grįžti į muzikos mokyklą“, – vardijo mama, pridurdama, kad berniukai svajoja apie „Lego“.

Dovanų neprašančiai vyriausiai dukrai Valentina pirktų žieminius batus: „Koja greitai auga, be to, pirkti iš dėvėtų prekių dažnai nekokybiški, „laiko“ mėnesį ar du“.

Gražiai atsiliepia apie vaikus

DELFI kalbinti Ukmergės rajono Vidiškių seniūnijos gyventojai gražiai atsiliepė apie Stundžių vaikus, minėjo, kad jų tėvai negeriantys, tvarkingi, tačiau nedirbantys.

Pasak vietinių, daugiavaikė šeima dar gauna palyginti dideles išmokas, vaikai nemokamai maitinami mokykloje, nekainuoja darželiai, tad jei susitvarkys sveikatos ir bent vienas pradės dirbti, tikrai turėtų pavykti atsitiesti.