Buvęs vidaus reikalų ministras LNK sakė, kad ir pats nesitikėjo, jog prirašys 8 puslapius skundo. Nesitikėjo, kad teks tokį skundą gyvenime rašyti.

„Visą gyvenimą mokiausi, rašiau disertaciją, daviau priesaiką. Niekada netikėjau, kad reikės bylinėtis su Prezidentūra“, – sakė E. Misiūnas.

Jis prezidento kanceliariją ir patį prezidentą G. Nausėdą apskundė Vilniaus apygardos teismui. Skundas sudarytas iš 3 dalių. Visų pirma, E. Misiūnas teigia, kad nebuvo tinkamai informuotas apie sprendimą, kuriuo prezidentas atsisakė jį grąžinti į teisėjo pareigas.

Antra, prezidentas turi būti objektyvus ir vadovautis teismų įstatymu.

„Ta diskrecija šiuo atveju prezidentas naudojasi, nėra beribė“, – sakė pašnekovas.

Trečioje dalyje E. Misiūnas skundžia prezidento argumentus, kad reikia politiškai atšalti.

„Prezidentas spaudos konferencijoje yra pasakęs, kad net jis nežino, koks laikotarpis būtų tinkamas tam politiniam atšalimui“, – priminė E. Misiūnas.

Buvęs ministras prašo teismo pripažinti, kad Prezidentūra pažeidė viešojo administravimo įstatymą ir nepaisė atsakingo valdymo principo.

Primename, kad politiškai atšalti G. Nausėda nurodė 3 buvusiems S. Skvernelio Vyriausybės ministrams: užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui, krašto apsaugos ministrui Raimundui Karobliui ir E. Misiūnui.

Nepaisant kritikos, kad tokios politinio atšalimo sąvokos įstatymuose nėra, šios pozicijos prezidentas laikosi ir dabar.

„Žinoma, kad jis turi teisę ginti savo poziciją, savo interesus teisme. Jeigu jis matys tikslinga tai padaryti, jis tai ir padarys. Mes padarėme tai, ką mes turėjome padaryti“, – pirmadienė teigė G. Nausėda.

Iki 2016 metų E. Misiūnas buvo Vilniaus apylinkės teismo teisėjas. Tada S. Skvernelis jį pakvietė būti vidaus reikalų ministru. Vėliau E. Misiūnas ėjo Krašto apsaugos ministerijos viceministro pareigas. Su valstiečiais kandidatavo į Seimą, bet partijai jis niekada nepriklausė.

„Ponas E. Misiūnas dalyvavo rinkimuose, ne kaip savarankiškas kandidatas, o labai aiškiai išreiškė savo kaip vienos politinės partijos kandidatą. Pretenduoti iš karto į teisėjo poziciją, man atrodo nevisiškai pagrįsta“, – argumentavo šalies vadovas.

S. Skvernelis E. Misiūno sprendimą eiti į teismą palaiko.

„Matyt, kad kito kelio ir nėra. Jeigu tokia įstatyminė garantija yra grįžti į teisėjo pareigas. Aš net manau, kad tai ne prezidento nuomonė, o vienos patarėjos nuomonė yra kitokia. Tai belieka teisinėje valstybėje savo teises ginti deja, bet teisme“, – sakė buvęs premjeras.

Bylose buvęs ministras prieš prezidentą E. Misiūnas atstovaus pats sau. Buvusiam teisėjui advokatas nėra būtinas.

Dabar E. Misiūnas yra užsiregistravęs Užimtumo tarnyboje, stebi darbo skelbimus, sportuoja ir skaito.