„Mums akivaizdu, kad valdančiosios koalicijos nebėra, ir jos pasirašyta bendra vyriausybės programa taip ir liko tuščiu vekseliu – nepagrįstu nei finansais, nei įsipareigojimų vykdymu“, – šeštadienį vykusioje LSDP taryboje kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Prastą situaciją valdančiųjų stovykloje, pasak V. Blinkevičiūtės, signalizuoja ir šią savaitę patvirtintas kitų metų valstybės biudžetas.

„Ir biudžetas – svarbiausias kasmet tvirtinamas įstatymas, – kaip Donelaičio sakyta, buvo vos vos „sunkiai braškėdamas“ priimtas. Ir tai – po virtinės koalicijos partnerių nesutarimų“, – pabrėžė LSDP vadovė.

Pasak politikės, socialinė atskirtis ir neteisingumas „išlieka kraujuojančia žaizda“, todėl žmonių priekaištai yra pagrįsti.

„Lietuvos žmonėms kaip niekad reikia atidžios kasdienėms problemoms, pagarbios ir socialiai teisingos politikos“, – tvirtino ji, akcentuodama, kad skurdo rizikoje gyvena kas penktas šalies gyventojas.

„Ir, deja, situacija blogėja. Premjerės Šimonytės mėgstamos šaltų skaičių lentelės, kur vedami visokie vidurkiai, paprasčiausiai to dažnai neparodo“, – apgailestavo LSDP pirmininkė.

Todėl V. Blinkevičiūtė stebėjosi, kodėl valdantieji nemato ir nesirengia spręsti šių problemų.

„Kaip galima to nematyti ir sakyti, kad viskas gerai? Kad esame, kaip mano kolega Europos Parlamente Andrius Kubilius net lygina, kad Lietuva lyg Japonija? Įsivaizduojate?“ – retoriškai klausė ji.

Žinutė Landsbergiui

V. Blinkevičiūtė taip pat sakė, kad konservatorių partijos lyderio dramatiški pareiškimai dėl itin blogos Lietuvos saugumo situacijos yra neatsakingi, kurstantys abejones mūsų strateginių partnerių patikimu. Apie tai LSDP pirmininkė kalbėjo šeštadienį surengtame partijos tarybos posėdyje.

Pasak V. Blinkevičiūtės, susiklosčiusi geopolitinė situacija mūsų regione yra didžiulis iššūkis – ir Lietuvai, ir jos kaimynams bei visai Europai ir demokratiniam pasauliui. Taip pat politikė priminė, kad visos atsakingos šalies politinės jėgos karo akivaizdoje sutarė dėl pagrindinių Lietuvos nacionalinio saugumo ir gynybos principų.

„Turime vieningą mūsų valstybės gynybos viziją. Turime aktyviai veikiančią Valstybės gynimo tarybą. Galioja ir yra nuolat atnaujinami mūsų gynybos planai. Vykdome tarptautinius susitarimus bei įsipareigojimus NATO. Atmetus viešus politikų žodžių mūšius, nuosekliai bendradarbiaujame su strateginiais partneriais“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Tačiau kartais nutinka keistų dalykų. Artėjant žiemai – kaip paskutinis obuolys – iš obels nukrenta G. Landsbergis. Ir it skandalingą naujieną puola skelbti visiems žinomas grėsmes. Treji metai valdžioje, Gabrieliau. Treji metai. Reikėjo anksčiau iškristi iš medžio ir pabusti.

Kas atsitiko, kad būtent dabar reikia sėti paniką? Prasidėjo rinkimai. Kariuomenės ir žvalgybos atstovai supeikė konservatorių lyderio tono dramatizmą ir abejonių sąjungininkų patikimumu kurstymą. Prezidentą ir krašto apsaugos ministrą irgi nustebino tokie Landsbergio pareiškimai. Maža to, aiškėja, kad patys konservatorių lyderiai faktiškai privertė Krašto apsaugos ministeriją sumažinti gynybos biudžetą“, – kalbėdama tarybos posėdyje pabrėžė ji.

Ji priminė, kad socialdemokratai, matydami nepaaiškinamą biudžeto gynybai stabdymą, kuris įšaldo reikalingus ginkluotės įsigijimus, divizijos kūrimą, ir nukelia mūsų pajėgumų suformavimą, pasiūlė papildomus finansinius lėšų gynybai didinimo instrumentus.

„Pavyzdžiui, gynybos obligacijas. Tai yra kai valstybė skolinasi iš gyventojų, verslo ir šias lėšas skiria krašto gynybai. Konservatorių lyderiams toks siūlymas netinka“, – sakė ji.

„Ši aptarta situacija dėl mūsų saugumo ir gynybos finansavimo yra dar vienas pavyzdys labai prastos politinės vadybos ir toksiškos lyderystės. Kaip toje pasakėčioje apie gulbės, lydekos ir vėžio traukiamą vežimą – taip atrodo ši valdančioji koalicija“, – pridūrė V. Blinkevičiūtė.

Blinkevičiūtė reikalauja parlamentinio tyrimo dėl energetikos skandalų, Kreiviui siūlo atsistatydinti


LSDP lyderė V. Blinkevičiūtė ragina imtis parlamentinio tyrimo ir jo metu įvertinti susiklosčiusią situaciją energetikos sektoriuje.

Kalbėdama šeštadienį vykstančiame LSDP tarybos posėdyje V. Blinkevičiūtė pabrėžė, kad valstybinį energetikos sektorių lydintys skandalai negali likti politiškai neįvertinti.

Ji priminė, kad neseniai paskelbtas Valstybės kontrolės tyrimas rodo, kad „energetikos sektoriuje per paskutinius trejus metus įsivyravo visiškas chaosas“.

„Galima sakyti, susikūrė kažkokia valstybė valstybėje. „Ignitis grupę“ ir ESO lydi nesibaigiantys skandalai. Įsivaizduokite, Lietuvos žmonės ESO permokėjo 160 milijonų eurų. Gyventojų pinigus lengva ranka įmonė pasiėmė, o juos grąžinti štai jau prireiks daugiau nei penkerių metų.

Valstybės valdoma bendrovė pelnėsi iš žmonių permokų, dėl to didėjo ir įmonės dividendai, ir priemokos prie algų „Ignitis“ vadovams. Deja, valstybės įmones valdanti Vyriausybė daro per mažai dėl 160 milijonų eurų permokos ir tikrosios situacijos energetikos sektoriuje analizės. Kaip visa tai dera su viešuoju interesu?“ – klausė V. Blinkevičiūtė.

„Gal energetikos sektorius kontroliuoja Vyriausybę? Uodega vizgina šunį? Dėl susiklosčiusios situacijos ir nesibaigiančių skandalų energetikos ministras Dainius Kreivys jau seniai turėjo atsistatydinti. Tačiau Ingridos Šimonytės ministrų kabinete niekas nenori prisiimti atsakomybės“, – sakė ji.

V. Blinkevičiūtės teigimu, Valstybės kontrolės išvada dėl Elektros energetikos sektoriaus valdymo konstatuoja pasekmes: valstybinių energetikos įmonių valdymas buvo netinkamas.

„Bet išvada nekelia klausimo, kas sukėlė tas pasekmes. Iš to turėtų plaukti politinė atsakomybė ir tai yra parlamentinės kontrolės klausimas. Todėl kreipiuosi į Seimo socialdemokratų frakciją ir raginu inicijuoti parlamentinį tyrimą. Privalome išsiaiškinti, kas iš tikrųjų dedasi energetikos sektoriuje. To laukia ir Lietuvos žmonės. Viliuosi, kad Seime specialaus tyrimo iniciatyvai bus pritarta“, – šeštadienį kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Penktadienį Valstybinės energetikos reguliavimo taryba (VERT) paskelbė, kad ESO permoką gyventojams siūloma grąžinti iki 2027 m., įmonėms – iki 2032 m.

Įvertino Sinkevičiui pareikštus įtarimus

Praėjusią savaitę teisėsauga pareiškė įtarimus Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui dėl galimo neteisėto tarybos nario veiklai skirtų lėšų įsisavinimo. Politikas sustabdė savo narystę socialdemokratų partijoje ir laikinai stabdo vadovavimą Lietuvos savivaldybių asociacijai (LSA).

Visgi, V. Blinkevičiūtė, kurį laiką susilaikiusi nuo komentarų apie M. Sinkevičių, kreipdamasi į tarybos narius nurodė, kad buvęs bendražygis pasielgė garbingai.

„Gyvename teisinėje valstybėje ir gerbiame teisėsaugos darbą. Mūsų partijos statutas numato, kad narystė partijoje suspenduojama pareiškus kaltinimus. Tačiau matydami savivaldos finansinės atskaitomybės skaudulius dar gegužę suvažiavime pasakėme, kad vos sulaukus įtarimų, jeigu tokie bus, mūsų nariai stabdys narystę partijoje. Mindaugas taip garbingai ir pasielgė“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Tai yra atsakingo politiko žingsnis, Mindaugai“, – į merą kreipėsi ji.

„Įtarimai nėra nuosprendis. Mindaugas ir visi mes visi norime kuo greitesnio situacijos išaiškinimo. Mindaugas visokeriopai bendradarbiavo ir bendradarbiaus su teisėsauga ir viliuosi, kad šis procesas neužsitęs“, – vylėsi europarlamentarė.

Kitąmet dalyvaus visuose politiniuose procesuose


Politikė taip pat aptarė ir artėjančių metų rinkimus. V. Blinkevičiūtė nurodė, kad LSD „dalyvaus visuose svarbiausiuose politiniuose procesuose“.

„Kitąmet vyks treji rinkimai. Labai sunkus atsakingas metas mums visiems. Ir galiu tvirtai pasakyti: mes, socialdemokratai, dalyvausime visuose svarbiausiuosiuose kitų metų politiniuose procesuose“, – patikino ji.

„Mes esame atsakinga politinė bendruomenė ir mūsų tikslas yra siekti paties geriausio rezultato Lietuvai ir jos žmonėms“, – akcentavo Europos Parlamento narė.

LSDP rinkimų štabo vadovas Robertas Duchnevičius sako, kad partija sprendimus dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose priims vasario mėnesį.

„Mes tikrai dalyvausime visuose politiniuose procesuose, kurie vyks kitais metais, kalbant ir apie prezidento rinkimus, apie Europos Parlamento rinkimus, apie Seimo rinkimus. Mes tikrai, kaip atsakinga, brandi partija, atsakingai žiūrime į rinkimus.

Mes matome tą paletę iškeltų, išsikėlusių kandidatų į prezidentus ir mes dabar turbūt turime viską savo rankose, nes išlaikome intrigą. Mes tą intrigą galime išlaikyti iki savo konferencijos, kada tvirtinsime sprendimą, nes taip numato mūsų programiniai dokumentai, taip numato mūsų statutas. Konferenciją mes numatome vasario 3 dieną, ten ir bus galutiniai sprendimai“, – žurnalistams šeštadienį sakė LSDP tarybos posėdžio sakė R. Duchnevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)