Tai bus jau ketvirtas parlamentui ir visuomenei skirtas valstybės vadovo pranešimas.

Parlamentarai įvardino pagrindinius lūkesčius, ko tikisi iš prezidento metinės kalbos.

Konservatorių frakcijos Seime narys Andrius Vyšniauskas vylėsi, kad prezidentas savo kalboje dėmesį atkreips į saugumo ir užsienio politikos aktualijas. Politikas taip pat išreiškė viltį, kad prezidentas metiniame pranešime vengs veltis į kasdienes batalijas.

„Visgi Lietuvai šiais metais tenka didžiulė rolė dėl NATO viršūnių susitikimo. Taip pat mūsų indėlis į bendrą saugumo architektūrą, mūsų pagalba Ukrainai yra verta labai labai daug dėmesio“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Tai kadangi prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, taip pat yra pagrindinis žmogus, vykdantis užsienio politiką, tai aš bent jau norėčiau išgirsti iš jo šių sričių labai nuoseklų, detalų apibendrinimą, kaip Lietuvai čia sekasi“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas pripažino iš prezidento metinio pranešimo kažko netikėto nesitikintis.

„Prezidento G. Nausėdos pranešimai metiniai nei karto nesudrebino Lietuvos pamatų. Iš vienos pusės, tai yra gerai – prezidentas neturi destabilizuoti. Bet, iš kitos pusės, tai rodo, kad arba jis nepagauna esminių dalykų, kuriuos galima būtų pastebėti, aš kalbu apie ankstesnius pranešimus, arba tiesiog kalba išklausoma kaip formalumas ir dalis politinės bendruomenės neima į galvą, ką prezidentas pasakė“, – svarstė E. Gentvilas.

Pasak liberalo, šalies vadovo kalbos paprastai būna pakankamai korektiškos.

Tuo tarpu Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis vylėsi, kad G. Nausėda, Seime skaitydamas savo metinį pranešimą, pateiks savo nedviprasmišką politinės padėties vertinimą.

„Nes tai, ką mes girdėjome iš jo pastaruoju metu – tokį dviprasmybės jausmą galėjo sudaryti. Vieną dieną lyg netinka ministrai, atsistatydinti turi. Kitą dieną lyg viskas tvarkoje, sveikina Vyriausybę, linki sėkmės toliau dirbti. Tai norėtųsi aiškesnio politinio įvertinimo“, – savo lūkestį išsakė A. Mazuronis.

Taip pat politikas tikisi, kad šalies vadovas savo kalboje dėmesį skirs ir šalies ekonominės situacijos vertinimui.

„Būtų labai gerai, kad prezidentas atkreiptų dėmesį ir užakcentuotų, kad reikia ne tik politiniais žaidimais užsiimti, bet ir ekonominę situaciją įvertintų, kad įvertintų Vyriausybės veikimą arba neveikimą ekonominiame lauke“, – sakė A. Mazuronis, akcentuodamas, kad dabartinė ekonominė situacija nėra gera.

ELTA primena, kad, vadovaujantis Konstitucija, prezidentas Seime skaito metinius pranešimus, kuriuose aptaria šalies padėtį, svarbiausius Lietuvos vidaus ir užsienio politikos įvykius.

Tokius pranešimus šalies vadovai tradiciškai skaito parlamento pavasario sesijos metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)