Uždaras Komisijos posėdis prasidėjo trečiadienį, 12 val. Posėdis baigėsi apie 15 val. Jame dalyvavo keturi iš penkių Komisijos narių.

„Daugiau nei tris valandas diskutavę, įvertinę visas aplinkybes, galimybę, kad mūsų partijai būtų tik geriau, kad būtų taika, kad visi klausimai būtų sprendžiami diskusijų būdu, kol išsiaiškinama situacija, laikantis padorumo, visų kitų principų, turi dirbti kiekvienas kolektyvas ir partija. Mūsų komisija, ilgai svarsčiusi visus už ir prieš, susipažinusi su didele krūva dokumentų, priėmė sprendimą, kad V. Pranckietis nepažeidė etikos normų“, – sakė komisijos pirmininkas Leonas Apšega.

Trys komisijos nariai balsavo, kad V. Pranckietis nepažeidė etikos normų, vienas – priešingai.

Komisijos pirmininkas teigė esąs įsitikinęs, kad išeičių reikia ieškoti diskutuojant už apvalaus stalo.

„Yra visokių kolektyvų, juose visur problemos turi būti sprendžiamos ne teismuose, etikos komisijose, bet už apvalaus stalo, ilgai nuobodžiai diskutuojant. Mes gyvename teisinėje, demokratinė valstybėje, kiekviena nuomonė turi būti gerbtina, kokia ji bebūtų, jei joje nėra įžeidimų. Kartais pas mus atsitinka taip, kad galbūt bandome primesti nuomonę. Aš esu tų dalykų priešininkas“, – sakė L. Apšega.

Komisijos pirmininkas teigė, kad komisija nematė reikalo į posėdį pakviesti V. Pranckietį.

Viena komisijos narė turėjo priešingą nuomonę

Komisijai priklausanti teisininkė Eglė Stasiškienė balsavo priešingai nei kiti jos kolegos.

„Mano nuomone, kiekvienas partijos narys turi laikytis įstatų, ir partijos organų priimamų sprendimų. Jeigu partijoje buvo balsuota už koalicijos sutartį, tai taip ir turi būti, kaip ten buvo nuspręsta.

Šiuo atveju mes koalicijos sutartyje turime šeštą punktą, kuriame yra parašyta, kad Seimo pirmininko poziciją siūlo koalicijos partneriai, socialdemokratų darbo partija, tai taip mes ir turime“, – sakė E. Stasiškienė.

Kreipėsi partijos valdyba

Kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją nusprendė partijos valdyba.

Pats V. Pranckietis nemato poreikio trauktis iš pareigų savo noru, nes nemato problemų, kurios būtų susijusios su jo darbu. Anksčiau yra sakęs, kad, jei sužinotų, kad jį siūlo šalinti iš LVŽS, tuomet pats pasitrauktų iš partijos.

„Valstiečių“ Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas yra rekomendacinio pobūdžio. Sprendimą priima partijos Taryba.

Etikos ir procedūrų komisijai vadovauja signataras, buvęs ilgametis Kupiškio rajono meras Leonas Apšega. Posėdyje taip pat dalyvavo Eglė Stasiškienė, Inga Matukaitė, Romas Žibas. Į jį neatvyko Ausma Miškinienė.

R. Karbauskis yra sakęs, kad jau yra surinkti parašai nepasitikėjimo procedūrai V. Pranckiečiu Seime inicijuoti.