Aiškėja ir daugiau ne ką mažiau skandalingų aplinkybių – prieš dvejus metus iš Pravieniškių antrojo kalėjimo išleistas šalia Vilniaus gyvenantis Karolis Čepauskas jau teistas keturis kartus, iš jų du kartus nusikalto įkalinimo įstaigoje: kartą įkliuvo su narkotikais, o kitą kartą su kitais kaliniais surengė baisią egzekuciją čia įkalintam nuteistajam.

Nusikaltėlių žiaurumas kaip reikiant šokiruoja – įkalinimo įstaigoje bausmę atlikęs nukentėjusiuoju pripažintas nuteistasis pasakojo, kad K. Čepauskas kartu su kitais kaliniais kameroje, kurioje gyveno, jam surengė egzekuciją: daužė į įvairias kūno vietas, paskui jį pririšo prie lovos, ant piršto užvyniojo elektros laidą, kurį įkišo į rozetę.

„Mane kratė elektra“, – pareigūnams pasakojo nukentėjusysis.

Jo teigimu, kaliniai jam sudavė keliasdešimt smūgių į įvairias kūno vietas, daužė ne tik rankomis ir kojomis, bet ir metaliniu kampuočiu, taip pat ant pirštų plaštakų pylė verdantį vandenį.

Vienas pagrindinių egzekucijos dalyvių buvo K. Čepauskas, kuris, kaip nurodė kalėjimo vadovybė, atlikdamas bausmę dėl mažametės išžaginimo ir nužudymo buvo baustas daugiau kaip 50 kartų, taip pat ir dėl smurto prieš kitus nuteistuosius. Savo ruožtu K. Čepauskas aiškino, kad gyvenime nieko gero nematė, bausmę atlieka nuo 14 metų, todėl labai nori adaptuotis į visuomenę.

Norėjo, bet nesugebėjo – prieš dvejus metus iš kalėjimo išleistas nuteistasis grįžo gyventi į netoli Vilniaus esančią Nemenčinę, o jau po metų įvykdė naują nusikaltimą, kai
užpuolė į namus ėjusią moterį ir iš jos pagrobė kuprinę.

Savo auką K. Čepauskas nusižiūrėjo iš anksto – ant galvos buvo užsimaukšlinęs džemperio gobtuvą, o veidą slėpė po kauke.

„Išgirdau, kad kažkas eina man iš paskos, – vėliau policijos pareigūnams aiškino nukentėjusioji. – Atsisukusi pamačiau jauną vyrą, jis man nieko nesakė ir stvėrė už ant dešinio peties kabojusios kuprinės rankenos, bet rankena nuplyšo ir jis sugavo krentančią kuprinę, o nuo to, kad jis jėga pastvėrė ir patraukė kuprinę kartu su manimi, aš nugriuvau. Tada puoliau šauktis pagalbos: „Policija, gelbėkit!“, jis pabėgo, bet jį bandė sulaikyti vyras, netoliese vedžiojęs šuniuką – jam pavyko atimti kuprinę, o tas vaikinas pabėgo.“

Policijos pareigūnams K. Čepausko tą pačią dieną nepavyko surasti ir sulaikyti – kitą dieną jis pats paskambino į policiją ir prisipažino įvykdęs atvirą svetimo turto vagystę.

Asociatyvi nuotrauka
„Kitą dieną po įvykdyto nusikaltimo supratau, ką padariau, todėl iš karto paskambinau į policiją ir prisipažinau“, – sakė vyras.

Jis tikino, kad nukentėjusiosios nesekė, o kaukę ant veido esą buvo užsidėjęs „dėl koronaviruso“.

„Specialiai jos nesekiau, sekiau tik gal 100-150 metrų, nežinau, kodėl sekiau, – teisinosi K. Čepauskas. – Nežinau, kodėl iš jos sugalvojau paimti kuprinę, nenorėjau jokios fizinės jėgos naudoti – šį savo elgesį vertinu labai blogai, man dėl to labai gėda, daugiau taip nesielgsiu, reikia laikytis įstatymų.“

Tačiau tokia atgaila nė kiek nepakeitė nukentėjusiosios pozicijos – ji buvo šokiruota, kai sužinojo, kas ją užpuolė: juk tai tas pats garsusis nusikaltėlis, kuris Vilniaus pakraštyje prieš keliolika metų išprievartavo, išžagino ir nužudė 13-metę mergaitę.

„Nemanau, kad jis pasitaisė“, – sakė moteris.

Kad K. Čepauskas nelinkęs keistis, patvirtina ir dar viena istorija – Vilniaus apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui jau perdavė baudžiamąją bylą, kurioje jis kaltinamas neteisėtai įgijęs ir laikęs pornografinio turinio bylas, kuriose yra vaizduojami seksualiai išnaudojami vaikai: net 16 įrašų yra susiję su mažamečiais, neturinčiais nė 14 metų, ir 10, kuriuose yra vaizduojami vaikai nuo 14 iki 18 metų.

Šias bylas teisėsaugos pareigūnai surado K. Čepauskui priklausančioje atminties kortelėje, dalį įrašų jis buvo įkėlęs į savo mobiliojo ryšio telefoną.

Kad bausmę įkalinimo įstaigoje atlikęs vyras neteisėtai disponuoja įrašais su seksualiai išnaudojamais vaikais, Lietuvos teisėsaugos pareigūnams pranešė Jungtinėse Amerikos Valstijose esančio Nacionalinio dingusių ir išnaudojamų vaikų centro darbuotojai. Ši informacija pasitvirtino, kai sostinės pareigūnai K. Čepausko namuose atliko kratą.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas K. Čepauskas niekur nedirba, yra registruotas Užimtumo tarnyboje, jeigu teisme pasitvirtins kaltinimai, jam grės bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

K. Čepausko pavardė anksčiau žiniasklaidoje nebuvo skelbiama – kai jis įvykdė brutalų ir visą Lietuvą sukrėtusį nusikaltimą, jam tuomet buvo vos 14 metų, o įstatymai draudžia skelbti nepilnamečių duomenis net ir tokiu atveju, jeigu jie įvykdė pačius sunkiausius nusikaltimus.

Jis buvo nuteistas kalėti 10 metų, tai yra griežčiausia įstatyme numatyta bausmė nepilnamečiui.

Kaip yra nustatęs teismas, K. Čepauskas, siekdamas tenkinti lytinę aistrą savo sudavė ranka į kairį smilkinį, jėga pargriovė ant žemės, o pastarajai priešinantis, užspaudė jai kaklą. Taip jis padarė nukentėjusiajai sužalojimus, nuo kurių kelių ar keliasdešimt minučių laikotarpyje ji mirė.

Pasak teismo, nepilnametis suvokė, kad spausdamas kaklą gali sukelti mirtinas pasekmes bei to siekė.

Asociatyvi nuotrauka
„Iki įvykio jis internete buvo pasiskaitęs, kokius taškus reikia spausti, kad žmogus prarastų sąmonę“, – teismas nurodė, kad žudikas suprato, jog sąmonės praradimas gali sukelti nepataisomas pasekmes.

„Kai suvokė, kad mergaitė guli be sąmonės, jis tuo metu nesiekė jai suteikti pagalbą, o toliau nusikalstamai veikė jos atžvilgiu – ją žagino ir seksualiai prievartavo, o po to, pasiėmęs jos daiktus, palikęs nukentėjusiąją ant sniego, pats parėjo į netoliese buvusius savo namus, atsigulęs užmigo“, – yra sakiusi K. Čepausko byloje nuosprendį paskelbusios teisėjų kolegijos pirmininkė Regina Pocienė.

Ji pažymėjo, kad nužudytajai buvo 13 metų – iki 14-ojo gimtadienio tebuvo likę du mėnesiai.

„Nukentėjusioji buvo protinga mergaitė, gerai mokėsi“, – teismo teigimu, mergaitė dėl socialinės brandos suprato apie gresiantį pavojų, nuo užpuoliko gynėsi rankomis ir dujų balionėliu, kurį jai buvo nupirkęs tėvas.

„Nepilnametis pripažino užsmaugęs mergaitę, tačiau tai padarė įrodymų verčiamas“, – pažymėjo teisėjų kolegijos pirmininkė.

Teismas taip pat atskleidė K. Čepausko versiją – esą jis tyčia mergaitę pargriovė, paskui spaudė kaklą, ją smaugė, o kai ji nustojo priešintis, su ja atliko prievartinius seksualinio pobūdžio veiksmus.

„Galima teigti, kad jis auką seksualiai prievartavo ir žagino jau padaręs sužalojimus, sukėlusius mirtį“, – sakė teisėja.

Be to, teisėjų kolegijos pirmininkė pabrėžė, kad labai sunkius nusikaltimus padaręs nepilnametis gailėjosi tik dėl savo padėties: „Jis gailisi, kad tai paaiškėjo“.

„Maža bausmė – prokurorai ir teisėjai padarė savo darbą, tačiau įstatymai tokie“, – po nuosprendžio paskelbimo dėl bausmių švelnumo apgailestavo nužudytosios brolis.

Nukentėjusysis teigė, kad skaitydamas paskutinį žodį kaltinamasis tepasakė „atsiprašau“, tačiau ir toliau aiškino, jog yra nekaltas: „Jis net nesigaili dėl padaryto nusikaltimo, jis tik jaudinasi dėl savo tolesnio likimo – elgiasi ciniškai. Jis labiausiai jaudinosi, kad nebūtų pripažintas kaltu dėl išžaginimo, nes tada bus blogai kalėjime, o nužudymas – vos ne kieta atsėdėti už tai. Iš jo žmogaus nebus“.

Pasak jo, per baigiamąsias kalbas žudiko motina pareiškė, kad prašydami priteisti pinigų neturtinei ir turtinei žalai atlyginti nukentėjusieji siekė pasipelnyti: „Ji sakė, kad čia yra sugalvotas verslo planas, tai ką po tokių žodžių galima sakyti.

Lietuvos žmones šokiravęs nusikaltimas buvo padarytas 2011 metų sausio 15 d. netoli Vilniaus, šalia Nemenčinės plento esančiame miške. Įtariamasis buvo sulaikytas kitą dieną.

Tragedija įvyko po nepilnamečių pažinties socialiniame tinkle „Facebook“.

Tyrimo duomenimis, K. Čepauskas pasinaudojo mažametės patiklumu ir bejėgiška jos būkle.

Siekdamas nuslėpti jau padarytą nusikaltimą nepilnametis iš mergaitės pagrobė ir jos daiktus, t. y. mobiliuosius telefonus, piniginę, akinius ir t. t. Pavogtų daiktų vertė siekė vos kelis šimtus eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)