Ketvirtadienį prie Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pastato surengtos konferencijos metu PAGD direktoriaus pavaduotojas Giedrius Sakalinskas teigė, kad ugniagesius gelbėtojus neramina žmonių skendimų skaičiaus padidėjimas šiemet.

„Šiandien dienai (šiemet – ELTA) mes jau turime 38 skenduolius. Mes 27 asmenis jau šiemet išgelbėjome, kai tuo tarpu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu išgelbėjome tik 13“, – statistiką pristatė G. Sakalinskas.

PAGD duomenimis, šiemet nuskendo 2 vaikai. Iš viso šiemet 177 kartus ugniagesiams gelbėtojams teko dirbti vandenyje ir ant ledo, gelbėjant žmones. Pernai per tą patį laikotarpį teko atlikti tokius gelbėjimo darbus 125 kartus.

Daugiausia žmonių šiemet ugniagesiai gelbėtojai iš vandens telkinių ištraukė Kauno (7) ir Alytaus (5) apskrityse. Nuskendusiųjų amžiaus vidurkis – 50 metų.

2022 m. iki birželio vidurio, anot PAGD, iš vandens telkinių ištraukti 38 skenduoliai, 1 iš jų vaikas. Minėtu laikotarpiu išgelbėti 13 skendusiųjų, 2 iš jų vaikai.

PAGD direktoriaus pavaduotojas G. Sakalinskas ragino žmones prie vandens telkinių ir juose elgtis atsargiau, atsakingiau.

„Mes, turėdami didelius, sunkius automobilius, negalime atskristi arba tuoj pat atsirasti tam tikroje vietoje ir iš karto pagelbėti“, – dėstė jis.

Ketvirtadienį Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos viršininkas Giedrius Ruočkus pristatė naujovę ugniagesių gelbėtojų arsenale – elektrinę gelbėjimo lentą „ASAP RESCUE 156“, skirtą gelbėjimo darbams vandenyje vykdyti. Kaip pasakojo G. Ruočkus, tai yra įkraunamas elektrinis įrenginys, kuris pilnai įkrautas gali veikti iki 50 minučių, jo greitis siekia 16 kilometrų per valandą.

Šia lenta, pasak ugniagesio gelbėtojo, galima saugiai atlikti skęstančiojo gelbėjimo operaciją, nes gelbėtojas, judėdamas ja link skęstančiojo, neeikvoja fizinių jėgų, gali laisvai manevruoti ne tik stovinčiame vandenyje, bet ir veikiamas vandens srovės.

G. Ruočkus ragino žmones elgtis saugiau tiek prie vandens telkinių, tiek juose.

„Reikia žinoti vieną svarbų faktą – skendimo atveju išgyvenamumas yra labai mažas, nesvarbu, kaip operatyviai reaguotų gelbėtojai. Tai priklauso nuo daugelio aplinkybių, taip pat itin svarbus saugus ir atsakingas žmonių elgesys vandenyje ir prie vandens“, – teigė G. Ruočkus.

Jis taip pat priminė praktinius patarimus, kaip elgtis prie vandens telkinių.

„Labai svarbu pasirinkti poilsio vietą, svarbu pasirinkti vandens telkinį, prie kurio yra oficiali poilsiavietė, pliažas, jokiu būdu nevartoti alkoholinių gėrimų. Atsargumo turėtų laikytis sergantys lėtinėmis ligomis, nešokinėti nuo tiltų, vandenyje pramogaujant su vandens transporto priemonėmis būtina dėvėti gelbėjimosi liemenes. Ypač akylai saugoti savo vaikus“, – pasakojo G. Ruočkus.