„Po patirtos seksualinės prievartos mergina sakė, kad jai sunku gyventi namuose, nes yra apimta dviprasmiškų jausmų, jai labai gaila tėčio – ji jautėsi blogai, kad policijai papasakojo apie savo tėčio poelgį“, – prisipažino vienos gimnazijos psichologė, ilgą laiką bendravusi su seksualinę prievartą patyrusia moksleive.

Kaltės jausmas buvo toks stiprus, kad mergina nutarė meluoti – nuėjusi į policijos komisariatą pareiškė, jog istoriją apie patirtą seksualinę prievartą išgalvojo.

„Tai buvo mano kerštas tėvui“, – sakė ji.

Tačiau toks pasakojimas neįtikino ilgą darbo patirtį turinčių tyrėjų – jie iš karto suprato, kad nukentėjusioji bando savo tėvą gelbėti nuo kalėjimo. O nesuprasti ir nebuvo neįmanoma – apie suimto tėvo elgesį su dukra buvo papasakojusi ne tik nukentėjusioji, jos motina, draugės, bet ir pats tėvas, pripažinęs, jog turėjo nederamų santykių su savo dar pilnametystės nesulaukusia dukra.

Už tai, kad bandydama nuo baudžiamosios atsakomybės išgelbėti savo tėvą melavo, dabar jau aštuoniolikmetė mergina buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn – jai buvo pareikšti įtarimai dėl melagingų parodymų davimo.

Jos kalte nesuabejo ir teismas, merginai skyręs 15 MGL (564,9 eurų) baudą. Tuo metu jos tėvas dar nėra nuteistas.

Kodėl mergina nutarė gelbėti savo tėvą, ko gero, geriausiai atskleidė ikiteisminį tyrimą dėl seksualinės prievartos atlikusi policijos tyrėja.

„Kai merginą apklausinėjau pirmą kartą, jos psichologinė būsena buvo adekvati įvykusiam įvykiui – ji verkė, jaudinosi, paskui nusiramindavo ir kalbėdavo toliau, pasakojo taip, lyg antrą kartą išgyventų įvykį, – sakė pareigūnė. – Per šią apklausą mama buvo šalia ir taip pat verkė, palaikė dukrą ir ja tikėjo. O vėliau, kai mergina buvo apklausta papildomai, ji pareiškė, kad melavo – jos parodymai prieštaravo visai bylos medžiagai. Manęs neįtikino jos motyvai apie kerštą tėvui, nes jis apklausos metu iš dalies buvo patvirtinęs pirminį dukters pasakojimą. Manau, mergaitės mama balansuoja tarp dukters ir vyro, su juo ji neketina nutraukti santuokos, po to, kas įvyko, ji nori iš naujo suburti šeimą.“

Visa ši istorija prasidėjo dar 2014 m. liepos 30 d. vakarą, apie 22.30 val., kai tėvas tuomet dar septyniolikmetę savo dukrą nusivedė į automobilį ,,VW Multivan“ ir čia privertė nusirengti nuogai, tepti sviestu jam spenelius ir įvairiai žaisti su lytiniu organu.

Po sekso su dukra negalėjo net miegoti: papasakojo žmonai

Merginos motinos tuo metu nebuvo namuose – ji buvo išvažiavusi, o kai po kelių dienų grįžo į namus, apie nutikusią istoriją sužinojo ne iš tėvo išniekintos dukros, o iš paties savo sutuoktinio.

„Vyras mane pažadino naktį ir papasakojo, kad negali ramiai miegoti dėl dukters, prisipažino, kad ją „nudrovino“, – policijoje sakė nepilnametės motina. – Jis man sakė: „Nu va, jau pasakiau, o dabar – galvok, kaip nori“. Visą kitą dieną verkiau, su manimi verkė ir dukra, nors ji man apie tai nieko nepasakojo, o aš jos nieko ir neklausiau. Tik po kelių dienų dukra papasakojo, ką tėvas su ja darė, kai buvau išvykusi iš namų. Po pokalbio su dukra vyras kaltės neneigė, kad taip su ja pasielgė, bet teisinosi, jog taip padarė, nes esą dukra „santykiauja su vaikinais“, norėjo, kad ir su juo taip padarytų. Jis taip pat sakė, kad mums baigsis blogai, jei dukra jį apskųs – mus visus papjaus ir pats negyvens, pasikars“.

Apie tai, kad buvo tėvo seksualiai prievartaujama, septyniolikmetė policijai pranešė tik po mėnesio – ne tik todėl, kad jai pačiai buvo gėda, bet ir dėl tėvo grasinimų, ir motinos požiūrio, kuri dar kurį laiką vylėsi, jog sutuoktinio elgesys pasikeis.

„Be to, nenorėjome viešumo, bet kadangi situacija namuose nė kiek negerėjo, nutarėme kreiptis į policiją“, – sakė nepilnametės motina.

Motina persigalvojo: manau, dukra išsigalvojo

Bet šiandien seksualiai prievartautos merginos motina stojo jau į savo vyro pusę.

„Iš pradžių patikėjau dukra, nes ji viską labai smulkiai papasakojo, prašė kartu nueiti į policiją, bet, žinote, siūliau neskubėti ir gerai pagalvoti, ar teisingai elgiasi, bet ji buvo tvirtai apsisprendusi, – sakė motina. – Tačiau vėliau, kai vyrą policija paleido į laisvę, jis man sakė, kad per apklausas kaltu prisipažino tik dėl to, jog buvo girdėjęs, kaip kartą dukra su kažkuo kalbėjosi telefonu apie tokius įvykius. Todėl jis ir prisipažino taip pasielgęs. Iš tikrųjų, kiek žinau, vyras dukrai tik „tekštelėjo“ per veidą, nes grįžęs į namus sutiko išeinančius vaikinus, kurie buvo su dukra ir rūkė.“

Seksualinę prievartą patyrios merginos motina dabar neabejoja, kad dukra istoriją su tėvu išsigalvojo.

„Esu įsitikinusi, kad vyras barėsi, mušė dukrą, bet lytinės prievartos nebuvo – negalėjo būti“, – sakė ji.

Persigalvojo: tai mano kerštas

„Tai buvo mano kerštas tėvui“, – savo pasakojimo apie patirtą prievartą nutarė išsižadėti ir prievartauta mergina. Ji tikino, kad per pirmą apklausą, kai savo noru atvyko į policiją, melavo.

„Tada buvau labai supykusi ant savo tėčio, nes jis man neleido susitikti su draugais, perdėtai rūpinosi, todėl policijoje melavau, – sakė ji. – Ir dar savo draugams, mokyklos psichologei suvaidinau, kad man yra blogai, o jie manimi patikėjo ir byloje tapo svarbiais liudytojais.“

Mergina tikino, kad „keršto planą“ prieš tėvą sukūrė žiūrėdama įvairius siaubo filmus bei skaitydama knygas.

„Istoriją kūriau apie mėnesį, dažnai bendravau su drauge, kuri yra labai lakios fantazijos mergina, iš jos išmokau vaidinti, – sakė ji. – Tačiau nei ji, nei kiti nežinojo, kad tai – kerštas tėčiui. Tą vakarą jis nenaudojo prieš mane seksualinės prievartos, tik kartą sudavė per veidą, todėl labai ant jo supykau, kūriau įvairius keršto planus ir sugalvojau istoriją, norėdama pakeisti įvykius taip, kad galėčiau atsiriboti nuo perdėtos jo kontrolės. Be to, po vasaros atostogų, kaip ir kasmet, tėvas turėjo į mano sąskaitą pervesti beveik 100 eurų mokslams ir asmeninėms reikmėms, tačiau nepervedė, jis toliau norėjo kontroliuoti kiekvieną mano žingsnį. Ir tai dar labiau mane paskatino apkalbėti tėvą. Žinojau, kad jeigu pasiskųsiu tik dėl smurto, niekas į tai rimtai nereaguos.“

Mano, kad „iškasė duobę“ tėvui, o ne sau

Mergina tikino, kad gailisi, jog esą apšmeižė tėvą.

„Dėl to, kaip pasielgiau su savo tėvu, labai gailiuosi, jis ilgą laiką ant manęs labai pyko ir dar labiau tapo griežtesnis, niekur neleisdavo išeiti iš namų, bet vėliau mes susitaikėme, viską aptarėme, – sakė ji. – Nenoriu pakenkti tėčiui – kai supratau, kad padariau klaidą ir jam „iškasiau duobę“, nors jis man nieko blogo nepadarė, nutariau prisipažinti, kad melavau.“

Mergina patikino, kad apkaltindama tėvą dėl seksualinės prievartos suvokė, jog pateikia melagingus parodymus, bet tada esą tai atrodė geriausias sprendimas.

Ir nors nukentėjusiąja pripažinta mergina pareigūnams aiškino, kad melavo tuomet, kai pranešė apie patirtą seksualinę prievartą, o ne prabilusi apie esą išgalvotą istoriją, pareigūnai jai iškėlė baudžiamąją bylą dėl melagingo liudijimo.

Bylą išnagrinėję teisėjai net nesuabejojo, kad meluodama mergina bando gelbėti savo tėvą – o juk vos tik sulaikytas jis prisipažino, jog nederamai elgėsi su dukra.

Tėvą jaudino seksas su išteptu sviestu

„Dukra automobilyje nusirengė drabužius, prieš tai du kartus jai trenkiau per veidą, nes ji nepakluso“, – vyras prisipažino, kad patyrusi smurtą dukra išsigando ir patenkino jo seksualinius poreikius.

Tiesa, vėliau tėvas persigalvojo – teisinosi, kad save apkalbėjo. O tada ir atsirado jo dukros pareiškimas apie tariamą melą.

Kodėl vyrui reikėjo spenelius tepti sviestu? Į šį klausimą geriausiai atsakė pati nukentėjusioji ikiteisminio tyrimo metu – esą tėvas jai prisipažino, kad sviestą specialiai vežiojasi automobilyje, nes jam patinka, kai juo ištepa jo spenelius ir glamonėja.

Abejonių dėl prieš nepilnametę panaudotos prievartos nekilo ir gimnazijos, kurioje ji mokėsi, psichologei – su ja pasikalbėti paskatino nukentėjusiosios draugė.

„Į pokalbį ji atėjo su drauge, atrodė sutrikusi, pasimetusi, sakė, kad sunku kalbėti, – kalbėjo psichologė. – Paskui ji pasakojo apie įvykį, vienu metu net apsiverkė, ir man atrodė, kad tai buvo tiesa. Ji sakė, jog mėnesį tylėjo, bet nebeišlaikė tylėjimo ir pasipasakojo draugei, kuri paskatino veikti. Po šio vizito mergaitė dar ne kartą buvo atėjusi į konsultacijas, sakė, kad jai sunku namuose, apėmę dviprasmiški jausmai, nes vis dėl to jai gaila tėčio. Ji jautėsi blogai, kad pasakė apie savo tėtį, bet niekada nesakė, jog ta istorija yra išgalvota – tik užsimindavo, kad pyksta ant tėvo, bet nenori jam keršyti, jaučiasi kalta tai papasakojusi.“