Bylos duomenimis, Laura Karzinovaitė ir Ieva Bakšenskienė, dirbusios Jonavos kavinėje „Pilnas Pilvas“, kaltinamos dėl romų tautybės asmenų diskriminavimo.

2022 m. liepos 15 d. į kavinę, kurioje dirba kaltinamosios, užėjo 3 romų tautybės moterys su mažamete. Jos teigia, kad atsisėdus prie laisvo staliuko, kavinėje tuo metu dirbusios kaltinamosios atsisakė priimti bei paprašius priimti atsakymą ir nurodė, kad romų tautybės asmenys šioje kavinėje nėra pageidaujami. Romų tautybės moterims esą nurodyta, jog maistą jos gali užsisakyti tik išsinešti.

Anot Lietuvos žmogaus teisių centro, moterys buvo pažemintos kitų klientų akivaizdoje. Aptarnaujantis personalas teigė, kad „čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti“.

Moterys su tokiu diskriminaciniu elgesiu nesutiko, pradėjo filmuoti telefonu, prašydamos paaiškinti į kamerą, kodėl jos nėra aptarnaujamos.

Tuo metu iš kitų kavinės patalpų atėjo stambus vyras. Jis panaudodamas prieš moteris jėgą, jas išmetė iš kavinės. Vienai moteriai vyras ranka kirto į nugarą, viskas vyko mažametės akivaizdoje.

Iš pradžių kavinės atstovai žiniasklaidoje neigė, kad prieš moteris buvo panaudota jėga. Vėliau buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad fizinė jėga prieš moteris buvo naudota.

Kavinėje tuo metu dirbęs Aidas Žiemys kaltinamas ne tik dėl diskriminavimo dėl tautybės, bet ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Bylos duomenimis jis, rodydamas aiškų žmogaus negerbimą ir demonstruodamas elementarių moralės bei elgesio normų niekinimą, kitų klientų akivaizdoje, panaudodamas fizinį smurtą, jėga išstūmė moteris iš kavinės.

Dvi moterys ir vyras kaltinami, kad suvaržė nukentėjusiųjų teises ir laisves, diskriminavo jas dėl jų romų tautybės ir sutrukdė lygiomis teisėmis su kitais naudotis maisto aptarnavimo paslaugomis.

Kaltinamieji ikiteisminio tyrimo metu savo kaltės dėl jiems inkriminuojamų nusikaltimų nepripažino.

Ketvirtadienį per teismo posėdį pagarsintas kaltinamasis aktas, apklausti kaltinamieji ir nukentėjusiosios. Kaltinamieji, kaip ir ikiteisminio tyrimo metu, savo kaltės nepripažino.

Per kitą teismo posėdį planuojama apklausti liudytojus bei peržiūrėti su šia byla susijusius vaizdo įrašus.

Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė teigia, kad baudžiamosios bylos pagal šį Baudžiamojo kodekso straipsnį iškeliamos ypač retai, tik įtariant grubią diskriminaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)