Tragiška verslininko Daliaus Aleksandravičiaus ir jo sūnaus žūtis praėjusių metų balandžio 19-osios vakarą iš pradžių pasėjo įtarimus, kad įvyko lėktuvo variklio gedimas. Tačiau, anot Susisiekimo ministerijos Transporto avarijų ir incidentų tyrimų skyriaus vedėjo Broniaus Merkio, avarijos priežastis - visai kita.

„Pirmoji versija buvo variklio gedimas. Tokie įtarimai kilo pagal tai, ką matėme iš karto po avarijos. Tačiau atlikus tyrimus ši versija paneigta, – DELFI informavo B. Merkys. – Orlaivyje yra prietaisai, kurie įrašinėja skrydžio parametrus. Tyrimo metu juos atstatėme. Įrašai ir jų analizė parodė, kad įvyko žmogiškoji klaida“.

Nors rašytinės išvados dar tikslinamos, tyrimą dėl tragedijos atlikęs prokuroras Ramūnas Šileika sako gavęs visą reikalingą informaciją, o išvadų surašymas tėra likęs formalumas, tyrimas dėl to jau nesikeis.

Skaudi tragedija, anot B. Merkio, toli gražu ne pirmas atvejis, kai net turima patirtis neapsaugo nuo gyvybę kainuojančios klaidos.

„Deja, esu netekęs draugų, kurie turėjo didelės skraidymo patirties. Tačiau skraidymo patirtis neapsaugo nuo klaidų, ir žmonės padaro mirtinų klaidų. Jei pats nebūčiau matęs, pažinojęs tų žmonių, negalėčiau nepatikėti, bet, deja, taip būna“, – sakė B. Merkys.

Paluknyje nukritus dviviečiam lėktuvui „VL-3“ ir dingus verslininkui D. Aleksandravičiui ir jo sūnui, iki paskutinės paieškų minutės ugniagesiai gelbėtojai, policijos pareigūnai ir savanoriai, šukavę mišką, neprarado vilties juos surasti gyvus.

Tuomet paieškai vadovavęs vadovavęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis pasakojo, kad visi, net vietos eigulys, dirbo kaip vieninga komanda.

Šeštadienį, balandžio 19-osios vakare, pradėtos paieškos vyko iki ankstaus sekmadienio ryto. Pareigūnai, ugniagesiai, vietos eigulys ir savanoriai miškuose ieškojo pėsčiomis, o du pasieniečių sraigtasparniai teritoriją žvalgė iš oro.

Net ir sutemus neskubėta nutraukti paieškų, tik pilotams dėl tamsos teko kelias valandas laukti, kol su pirmais saulės spinduliais vėl galės kilti į orą. Balandžio 20 d. rytą, apie 6 valandą, buvo pastebėtas dingęs dvivietis lėktuvas „VL-3“. Jį pamatė vienas paieškoje dalyvavusių pilotų mėgėjų.

Lėktuvas nukrito pelkyne. Tą dieną dirbęs Operatyvaus valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Egidijus Sarpalius nė nesuabejojęs nubrido per šaltą upelį iki lėktuvo nuolaužų. Tuo metu kiti paieškos dalyviai jau darė savadarbį tiltuką. Tam buvo panaudotas netoliese buvęs medžiotojų bokštelis.

Deja, paieškos baigėsi skaudžia žinia. Piloto D. Aleksandravičiaus ir jo sūnaus gyvybės jau buvo užgesusios.