Šį sezoną „Knicks“ gretose debiutavęs M. Kuzminskas su komanda liko toli už NBA atkrintamųjų varžybų borto. Vos 31 iš 82 čempionato rungtynių laimėjusi „Knicks“ komanda „vasaroti“ galėjo skirstytis dar pavasariui neįpusėjus – paskutinis reguliariojo sezono mačas buvo sužaistas balandžio 12-ąją. Rytų konferencijoje niujorkiečiai liko trečioje nuo pabaigos – 13-oje pozicijoje.

Pasibaigus sezonui M. Kuzminskas su drauge Egle Andreikaite jau spėjo paatostogauti Havajuose, iš kurių atgal į Niujorką sugrįžo prieš keletą savaičių. Ten 205 cm ūgio lietuvis pagal sudarytą planą rimtai plušėjo individualiose treniruotėse su „Knicks“ treneriais. Sportinę formą puolėjas žada intensyviai palaikyti ir gimtinėje – dar iki Lietuvos rinktinės stovyklos, kuri liepos pabaigoje prasidės Palangoje, padirbėti su M. Kuzminsku į Europą planuoja atvykti „Knicks“ trenerių štabo atstovas.

„Senokai neturėjau tokio ilgo laiko tarpo be oficialių rungtynių. Spėjau ir pailsėti, ir vėl pradėjau treniruotis – tikiuosi kad tai išeis į naudą, nes sezono metu individualioms pratyboms laiko rasti ne taip paprasta“, – Vilniaus oro uoste DELFI pasakojo M. Kuzminskas. – Pagal sudarytą planą stiprinau visą kūną – ateini į salę ir dirbi su 2-3 treneriais. Poilsis jau baigtas – dabar reikės dirbti ir čia.“

Debiutiniame savo sezone NBA lygoje M. Kuzminskas sužaidė 68 rungtynes, iš kurių starto penkete pradėjo penkias. Vidutiniškai ant parketo lietuvis praleisdavo po 14,9 min., pelnė po 6,3 taško, atkovojo po 1,9 kamuolio ir atilko po 1 rezultatyvų perdavimą. Tritaškius lietuvis metė 32 proc. taiklumu.

Po paskutinių rungtynių prabėgo jau daugiau nei mėnuo – pakankamas laiko tarpas apmąstyti tam, kas įvyko per debiutinį sezoną NBA. Kaip savo sezoną vertinate iš šiokios tokios laiko perspektyvos?“, – DELFI paklausė M. Kuzminsko.

– Kadangi tai buvo pirmas sezonas, vertinčiau visai neblogai. Nesakyčiau, kad blynas prisvilęs – asmeniškai viskas buvo gerai. Tik labiau norėjosi, kad komanda sėkmingiau sužaistų. Ypatingai dabar, kai per televizorių žiūri atkrintamąsias varžybas, norisi ten būti. Iš tikrųjų – neįprasta. Kai žaisdavau Ispanijoje sezonas dažniausiai užsitęsdavo ir jį baigdavau vienas paskutinių rinktinėje, o dabar pats iš šono matau visas kitas atkrintamąsias – ir LKL, ir Eurolygą, ir kitų šalių čempionatus. Labai norėjosi būti atkrintamosiose su komanda, bet yra kaip yra. Reikia bandyt žiūrėt į priekį, o nebesidairyti atgal. Asmeniškai man viskas gerai, tačiau labiau norėčiau, kad apie mane kalbėtų kiti, o ne aš pats. Parodžiau, kad galiu žaisti NBA ir manau, kad nesustosiu.

– Ar iki Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklos starto dar gali tekti sugrįžti į JAV?

– Viskas priklausys nuo kitų aplinkybių, netgi kitų žaidėjų. „Knicks“ turi ir daugiau europiečių, todėl klubas svarsto galimybę atsiųsti trenerį į Europą, kad padirbėtume. Konkrečių datų ir vietų dar nežinau, bet yra tokie planai, todėl greičiausiai skristi man niekur nebereikės. Ir juk nėra taip, kad su Kristapu Porzingiu toli gyventume – į Latviją nuvažiuoti, kaip Niujorke iš vieno miesto galo į kitą nuvykti (juokiasi). Galbūt kartu su juo ir padirbėsime.

– Viso sezono metu „Knicks“ klubą lydi įvarios apkalbos, žiniasklaida nuolat informuoja apie vidinius nesutarimus, įvairių gandų buvo galima paskaityti ir apie M. Kuzminską. Pavyzdžiui, kad „Knicks“ neleis atstovauti rinktinei. Kas davė peno atsirasti tokiems gandams?

– Žinote, apie „Knicks“ gandų sukasi labai ir labai daug. Ir jeigu į visus krepčiau dėmesį, tai nežinau as būtų. Taip, skaičau ir apie rinktinę, girdėjau ir apie tai, kad apskritai nežaisiu „Knicks“, o būsiu išsiųstas į NBA Plėtojimosi D lygą. Iš tikrųjų, ta Plėtojimosi lyga nebūtų buvęs pats blogiausias variantas. Tiesą sakant, jeigu būčiau iš eilės rungtynių negavęs progos žaisti, greičiausiai būčiau pats į tą lygą pasiprašęs. Visgi tai yra žaidimo praktika, nematau tame nieko blogo. Dėl rinktinės, kiek kalbėjau su klubo vadovais, jie visada buvo tik „už“. Ypatingai po to, kai apsilankė federacijos atstovai (Dainiaus Adomaičio asistentas Lietuvos rinktinėje Ramūnas Šiškauskas ir LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas), kurie buvo susitikę su klubo prezidentu Philu Jacksonu, generaliniu klubo direktoriumi Steve‘u Millsu, su kitais ofiso žmonėmis. Šis atvykimas visiems paliko įspūdį: „Knicks“ mato, kad federacija irgi suinteresuota bendradarbiauti, kad atsižvelgia į klubo nuomonę, o aš nestoviu vietoje ir dirbu būtent tą, ką reikia.

Niujorkas yra toks miestas – ten tiek žmonių, ten tiek konkurencijos ir tarp žaidėjų, ir tarp žurnalistų, kad visi bando pranokti vieni kitus. Visi gaudo kiekvieną naujieną, gal dar kažkiek prideda nuo savęs ir viskas išeina taip, kaip išeina. Žiūrint iš šono atrodo, kad klube vyksta nuolatinė drama, nors pačiame klubo viduje aš tos dramos nejaučiau. Dažnai tokias naujienas perskaitydavau, kad net pats nustebdavau. Negali sakyti, kad tokie dalykai ir tokie straipsniai komandai padeda, bet reikia išmokti su tuo taikytis.

– „Knicks“ stipriai stringa nebe pirmą sezoną. Ką kužda vidinė nuojauta – ar kitas sezonas gali būti sėkmingesnis?

– NBA tokia lyga, kad aukštame lygyje ilgą laiką išsilaiko reta komanda. Na, gal pastaruju metu tokia yra San Antonijaus „Spurs“. Visos komandos svyruoja, o situacija radikaliai gali pasikeisti labai greitai. Pavyzdžiui, vieniems pasiseka per naujokų biržą, o kitų šaukimas visiški nepasiteisina. Taip pat būna ir su mainais. Aš labai tikiuosi, kad kitais metais mes atrodysime geriau.

– NBA čempionatas artėja prie atomazgos. Kas, jūsų nuomone, triumfuos šiame sezone?

– Mano favoritai buvo tie, kurie ir pateko į konferencijų finalus – Klivlando „Cavaliers“, „Golden State Warriors“ ir „Spurs“. Turbūt nieko nenustebinsiu – kažkuri iš šitų komandų ir laimės (juokiasi). Labai malonų įspūdį palieka Klivlandas. Sezono metu atrodė, kad žaidimas strigo, bet žaidėjai įgavo reikiamą formą reikiamu metu. Pažiūrėsime, kaip seksis finale. Manau, kad Rytuose finale „Cavaliers“ teks žaisti su Bostono „Celtics“, paskutinėse pusfinalio rungtynėse „Celtics“ visgi turėtų įveikti „Wizards“ krepšininkus.