Trečio kėlinio viduryje J. Valančiūnas gynyboje Gregui Monroe išrašė bloką ir dar imtynių veiksmu nubloškė varžovą ant parketo. Įjungęs aukštesnę pavarą mūsiškis pasileido ir į greitąjį puolimą, kur sulaukęs perdavimo buvo pasirengęs užbaigti ataką dviem taškais.

Tačiau prieš lietuvį šiurkščiai prasižengė Khrisas Middletonas, o tai kaip reikiant sunervino JV. Visgi čia pat savo komandos draugą užstoti norėjęs G. Monroe pastūmė Joną, taip išliedamas pyktį už gautą bloką.

Įsiplieskusį konfliktą greitai numalšino teisėjai ir komandų draugai, o užsivedęs J. Valančiūnas, lydimas trenerio, nukulniavo link atsarginių žaidėjų suolelio ir riaumodamas parodė raumenis bei taip užvedinėjo publiką.

Tiesa, peržiūrėję vaizdo pakartojimą, mačo arbitrai abiem peštukams skyrė po techninę pražangą.

„Kodėl jie stumdė vienas kitą, nežinau..., – ironiškai pratarė konflikto akivaizdžiai komentuoti nepanoręs 213 cm ūgio uteniškis. Visgi atsakydamas į kitą klausimą jis buvo kiek iškalbesnis. – Aš emocingas žaidėjas – sirgaliai mane užkuria, todėl tas momentas buvo puikus tiek man, tiek sirgaliams, tiek „Raptors“.

Netrukus J. Valančiūnas realizavo vieną baudos metimą iš dviejų ir „Raptors“ jau pirmavo 15 taškų skirtumu (78:63), o lemiame ketvirtyje dar pasižymėjo ir galingu dėjimu kaire ranka, taip skirtumą padidindamas iki 16-os (99:83). Per likusį laiką Toronto ekipa iniciatyvos iš rankų nepaleido, triumfavo 118:93 ir serijoje iki keturių pergalių išsiveržė į priekį 3-2.

„Pergalė – pats svarbiausias dalykas. Nesvarbu, kiek taškų pelnysi, kiek kamuolių atkovosi – svarbiausia pergalė. Mes laimėjome, todėl šiandien jaučiuosi puikiai“, – juokėsi iš viso 21 minutę žaidęs, 8 taškus pelnęs ir 7 kamuolius atkovojęs JV.

„Nuo suolo pakilęs Jonas žaidė labai labai gerai, – net nepaklaustas apie lietuvį prakalbo D. Casey. – Nors Normanas starto penkete žaidžiame vietoje jo, tai nereiškia, kad Jonas nėra labai labai svarbi mūsų komandos dalis.

Bus tokių vakarų, rungtynių ar serijų, kuomet kažkas prabils – treneriai turi surasti tinkamą vyruką, kuris pakeis žaidimo eigą.“

Tokį vyruką „dinozaurų“ treneris rado – antrąkart iš eilės mačą starto penkete pradėjęs Normanas Powellas sužibėjo visu gražumu: per 34 minutes sumetė visus 4 tritaškius ir su 25 pelnytais taškais buvo pats rezultatyviausias komandos narys.

„Jis – mūsų uždegimo žvakė, – savo jaunąjį žaidėją su viena svarbiausių automobilio variklio detalių palygino treneris. – Dažnai mes nerimaujame, kas po Kyle'o ir DeMaro bus kitas mūsų žaidimo kurstytojas. Normanas yra X faktorius.

Kitoje serijoje, galbūt jau ir kitose rungtynėse, išvysime kitą istoriją, tačiau jis atliko idealų darbą prisidėdamas prie lyderių ir pasinaudodamas tuo, ką gaudavo rungtynėse – ar tai būtų tritaškis, ar prasiveržimas link krepšio.“

Papildomo impulso Kanados ekipai reikėjo ir dėl to, kad vienas lyderių Kyle'as Lowry turėjo žaisti jausdamas nugaros skausmus, dėl kurių vienu metu pats pasiprašė keitimo, kad užribyje atliktų tempimo pratimus.

„Jis – kietas vyrukas: norėdamas jį išimti iš žaidimo, turėtum nukirsti ranką ir koją, – juokėsi D. Casey. – Nugara – ne juokas, tačiau jis atsilaikė.“

Nepaisant to, pagrindinis ekipos varikliukas aikštelėje praleido ilgiausiai – net 36 minutes, per kurias į varžovų krepšį įmetė 16 taškų ir dar komandoms draugams asistavo 10 kartų.

Bet kamuoliu dalijosi ne tik įžaidėjas: 6 rezultatyvius perdavimus atliko DeMaras DeRozanas, 4 pridėjo N. Powellas, o visa „Raptors“ ekipa jų surinko net 28. Būtent toks žaidimo stilius ir leido kanadiečiams laisviems atakuoti iš dėkingų padėčių, o visa tai virto net 118 taškų.

„Jau nesuskaičiuojamą skaičių kartų sakiau, kad šioje lygoje viskas priklauso nuo taiklumo: kartais puikiai daliniesi kamuoliu, tačiau jis nekrenta į krepšį, o šiandien vyrukai pataikė. Ir metimai buvo kur kas labiau paruošti nei ankstesnėse serijos rungtynėse. Turime per daug gerų metikų, kad jie nuolat nepataikytų“, – pabrėžė D. Casey, kurio auklėtiniai iš žaidimo 57,7 proc. taiklumu (41/71).

Vangiai pirmajame NBA atkrintamųjų etape startavęs Toronto klubas buvo priremtas prie sienos, kai atsiliko 1-2, tačiau prieš kelias dienas triumfavo Milvokyje, o praėjusią naktį šventė trečiąją pergalę ir atsidūrė per žingsnį nuo Rytų konferencijos pusfinalio.

„Šiandien žaidėme kaip komanda. Po skaudaus pralaimėjimo Milvokyje (trečiame mače suklupo 77:104) persigrupavome: dabar žaidžiame kitokį krepšinį, žaidžiame kartu – todėl ir laimime, – esminį pokytį įvardijo J. Valančiūnas. – Jeigu ir toliau demonstruosime tokį žaidimą – viskas bus gerai.“

Dabar serija vėl persikels į Milvokį, tačiau grįžti namo ir Toronte žaisti lemiamų rungtynių „Raptors“ nė neketina.

„Vyksime ten nusiteikę laimėti. Jie turi savyje jėgų, todėl į aikštę žengs žaisti kietai – dabar turime laiko pailsėti, todėl būsime pasiruošę“, – kovingai kalbėjo JV.

Šeštosios rungtynės bus žaidžiamos naktį iš ketvirtadienio į penktadienį. Kitame etape šios poros nugalėtojų laukia kaktomuša su NBA čempionais Klivlando „Cavaliers“ krepšininkais, kurie net 4-0 nuo savo kelio nušlavė Indianos „Pacers“ ekipą.