NBA lygoje šį sezoną rungtyniauja 113 užsieniečių. Vien tik Naujojo Orleano „Pelicans“ turi keturis – prancūzą Alexį Ajincą, turką Omerą Ašiką, Malio atstovą Cheicką Diallo ir lietuvį Donatą Motiejūną.

Duodamas interviu pelicans.com 26 metų 213 cm ūgio puolėjas iš Lietuvos priminė, kad šiuo metu be jo lygoje žaidžia dar trys tautiečiai – Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas ir Domantas Sabonis, o iš viso NBA klubų aprangas yra vilkėję 12 lietuvių, pradedant Šarūnu Marčiulioniu, pravėrusiu pajėgiausios planetos krepšinio lygos duris 1990 metais.

Su 34-a pagal dydį JAV valstija Kanzasu sulyginta Lietuva – tikra krepšinio talentų kalvė. Kaip 3 mln. gyventojų neturinti šalis užaugina tiek gerų žaidėjų?

D. Motiejūnas priminė visiems gerai žinomą tiesą: „Lietuvoje negali nemėgti krepšinio. Tai kaip religija. Kartais atrandi krepšinį greičiau, nei Dievą. Nustebsite, bet vasarą sunku būna rasti krepšinio salę ar aikštę lauke laisvą.“

D-Mo pabrėžė, kad europiečiai fiziškai bręsta lėčiau nei amerikiečių žaidėjai. „Štai kur ugdomi įgūdžiai. Kai buvau jaunas, turėjau žaisti prieš daug didesnius ir fiziškai pajėgesnius krepšininkus. Turėjau rasti būdą, kaip juos įveikti. Tie įgūdžiai davė gerą impulsą mano progresui“, – pasakojo jis.

Kalbėdamas apie kelią į NBA puolėjas atskleidė, kad be sunkaus kasdieninio darbo tai būtų neįmanoma.

„Žmonės teisingai sako, kad įgimtas talentas – dar ne viskas. Turi tuos įgūdžius atskleisti salėje šlifuodamas daug metų, – tikino jis. – Žmonės sako: „Žiūrėk, tas vaikinas puikiai meta kabliu“. Taip, bet aš turiu atlikti 200 ar 300 tokių metimų, kad turėčiau puikų metimą kabliu. Net jei pataikau 10 iš 10 vis tiek metu daugiau, kol viskas būna tobula“.

D. Motiejūnas pabrėžė, kad be geros darbo etikos geru žaidėju netapsi: „Lietuvoje buvo daug talentingesnių vaikinų, tačiau ne visi tiek dirbo, kiek aš, ir ne visi turėjo tokį charakterį. Kai kurie galėjo žaisti aukštame lygyje, tačiau juos sustabdė traumos. Kai atvykau į JAV, buvau 20 metų – turėjau grumtis su Terrence'u Jonesu ir kitais vaikinais, kurie buvo triskart už mane stipresni“.

Kodėl dauguma ieško galimybių tęsti karjeras užsienyje? D-Mo nevyniodamas žodžių į vatą tvirtino, kad žmonės ieško geresnių galimybių užsidirbti.

„Mano mama per mėnesį gauna 400 eurų. Sunku išgyventi su tokiu atlyginimu. Todėl jaunimas palieka šalį ir ieško geresnių galimybių. Švietimo sistema stipri Lietuvoje, bet darbų nėra. Jų lietuviai ieško Anglijoje, Airijoje ar Vokietijoje. Jei kalbėsime apie jaunus krepšininkus – Europoje nėra pakankamai patyrusių trenerių, galinčių juos išugdyti“, – teigė „Pelicans“ puolėjas.

Krepšininkas taip pat atskleidė, kad jo karjeroje didžiausias vaidmuo teko tėvams: „Mano tėtis padėjo man pereiti daug dalykų. Net ir šiandien jis man skambina ir duoda pastabų. Jis žaidė futbolą, tačiau apie krepšinį daug išmano ir pasako mano klaidas. Kartais klausia, dėl ko žaidžiu krepšinį? Kad būtų smagu! Nuo mažens pamilau krepšinį – manęs niekuomet nereikėjo prašyti eiti į treniruotę“.

Donatas Motiejūnas

Per 28 rungtynes šį sezoną D. Motiejūnas aikštėje vidutiniškai praleido po 13,6 minutės, pelnė po 7,4 taško ir atkovojo 3,4 kamuolio.

Į Naująjį Orleaną persikėlus NBA žvaigždei DeMarcusui Cousinsui, lietuvio laikas aikštėje susitraukė iki 5 minučių. Per pastarąsias 12 rungtynių jis pelnė vos 4 taškus.

Tai penktas D-Mo sezonas NBA lygoje. Keturis pirmuosius sezonus jis vilkėjo Hjustono „Rockets“ aprangą.

„Pelicans“ Vakarų konferencijoje užima 11-ą vietą. Iki reguliaraus sezono pabaigos ekipai liko sužaisti 10 rungtynių, ji vis dar turi šansų patekti į NBA atkrintamąsias varžybas.