Prokurorai 2011 metų sausio 31 dieną Švedijos Karalystės teisingumo ministerijos Baudžiamųjų bylų ir tarptautinio teisminio bendradarbiavimo skyriui buvo išsiuntę dokumentus su teisinės pagalbos prašymu. Užsienio ekspertų buvo prašoma atlikti teismo medicininę ekspertizę D. Kedžio mirties priežasčiai nustatyti.

Generalinės prokuratūros prokurorai ir nukentėjusioji – mirusiojo motina Laimutė Kedienė – Švedijos ekspertų buvo paprašę atsakyti į 30 klausimų.

Švedijos ekspertams buvo pateikta tiek prokurorų, tiek nukentėjusiosios surinkta medžiaga.

Mirė užspringęs skrandžio turiniu apsinuodijęs alkoholiu ir vaistais

Švedijos eksperto nuomone, Drąsius Kedys mirė nuo skrandžio turinio įkvėpimo dėl sunkaus apsinuodijimo alkoholiu ir vaistais. Medicininių įrodymų, kurie pateisintų skendimą, kaip labiausiai tikėtiną mirties priežastį, pernelyg maža.

DELFI primena, kad Lietuvos specialistų – Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų komisijos – išvada buvo: D. Kedys mirė dėl mechaninės asfiksijos (uždusimo), kuomet svetimkūnis – žolės lapas (plačialapis švendras) ir skrandžio turinys užkimšo kvėpavimo takus.

Šiuo metu 10-ies lapų ekspertų atsakymas yra verčiamas į lietuvių kalbą.

Generalinės prokuratūros prokuroras Aidas Mažeika penktadienį sakė, kad švedų ekspertai pripažino, jog yra netiesioginių skendimo požymių, tačiau dėl to negalima tvirtinti, kad D. Kedys mirė nuskendęs. Pasak švedų, vyras mirė uždusęs skrandžio turiniu, tuo metu jis kvėpavo.

Pagrindinės švedų ir Lietuvos mokslininkų, atlikusių oficialią ekspertizę, išvados sutampa. Išskyrus kūno sužalojimų atsiradimo laiką: lietuvių manymu, sužalojimai atsirado mirties metu arba po jos, o švedų – prieš mirtį arba jos metu. Tačiau užsienio ekspertų teigimu, sužalojimų pobūdis neduoda pagrindo teigti, kad D. Kedys buvo užpultas.

Švedai ekspertizę atliko nemokamai.

Paklaustas apie D. Kedžio artimųjų ketinimus prašyti palaikų ekshumacijos, A. Mažeika atsakė, kad visi prašymai turi būti motyvuoti. Jei motyvai bus svarūs, klausimas dėl ekshumacijos bus svarstomas.

Šeima išvadų nekomentuoja

Su D.Kedžio seserimi DELFI penktadienį susisiekti nepavyko – ji nekėlė telefono ragelio. D.Kedžio teta Audronė Skučienė su DELFI kalbėtis atsisakė: „Mūsų šeima nusprendė su jūsų portalu nešnekėti“.

D. Kedžio motina Laimutė Kedienė komentuoti nieko nenorėjo.