– Pradėkime nuo to, ar veidotyra ir kūno kalbos žinios apskritai yra naudojamos, kalbant apie teisėsaugą ir kriminalines bylas?

– Kiek žinau, tikrai naudojama. Specialiosios tarnybos naudoja tokį metodą kaip profailingas, kitaip sakant, nustato, kiek tas žmogus gali būti panašus į nusikaltėlį. Bet nusikaltimas gali būti ir finansinis, tada veido bruožai bus vienokie, gali būti – smurtinis, tada bus kitokie. Galima nuspėti, kad žmogus turi polinkį į agresiją, bet jau tik po įvykio, nes pasmerkti ir nuteisti žmogų vien iš veido bruožų tikrai negalima. O kas dėl kūno kalbos, tai ji tikrai dažnai naudojama FTB. Apie tai yra parašyta daug knygų, kaip ją stebi agentai, kaip naudojamas melo detektorius. Melo detektoriaus patikimumas yra daugiausiai 60 proc., bet dažniau jis naudojamas kaip grasinimas. Pasakoma žmogui, kad jis bus tiriamas melo detektoriumi ir šis išsiduoda. Dėl ko melo detektorius nepatikimas? Nes žmogus, prijungtas prie tam tikro aparato, jau jaučia didžiulį stresą, o klausimas gali būti toks provokuojantis, kad net nekaltas asmuo susijaudins vien dėl pačios situacijos.

– Pakalbėkime apie veido bruožus. Ar yra tokių, kurie nusakytų galimą žmogaus polinkį į smurtą?

– Prilipinti žmogui nusikaltėlio etiketę vien dėl to, kad jis turi vieną ar kitą bruožą, tikrai negalima. Pavyzdžiui, yra tokia depresijos raukšlė, bet apie ją negalima kalbėti, nes silpnesnis žmogus paskui gali sau ir įsikalbėti depresiją. Bet vis dėlto tam tikrus dalykus pamatyti galima, tik būtina pabrėžti, kad veidotyroje žiūrime ne į pavienius bruožus, o į derinį. Tai jei paimtume agresoriaus derinį, reikėtų žiūrėti į veido struktūrą: dažniausiai tokių asmenų veidai būna kampuoti, su tokiais guzais. Kitas momentas, ką galima įžiūrėti: kuprelė antakių linijoje. Dar vienas bruožas – kirstas, tiesus smakras. Dar vienas – kumpa nosis. Bet su šiuo reikia būti atsargiems, nes kumpa nosis pasako žmogaus kategoriškumą, savo nuomonės turėjimą, jos gynimą. Toks asmuo vardan savo tiesos gali padaryti bet ką, bet ar būtinai smurtauti, negali pasakyti.

Laura Šukienė

– Kaip dėl kūno kalbos? Kokie ženklai galėtų išduoti, kad žmogus gali būti agresyvus: laikysena, žvilgsnis, rankos, judesiai.

– Pirmiausia, visada reikia žiūrėti ne pavienius judesius, o komplektą. Iš trijų kūno judesių jau galima spręsti, kad žmogus kalba ne tiesą. Į agresiją linkę žmonės greičiausiai bus choleriško tipo, kurie mėgsta daug gestikuliuoti, jų kūno judesiai bus tokie grubūs. Jie gali spausti kumščius, trankyti kumštį į delną, sunerti rankas, iškelti pirštą, kalbėti liepiamąja nuosaka. Jei žmogus turi polinkį į nusikalstamumą, greičiausiai bus linkęs meluoti. Gali kalbėti prisidengęs burną, vengti tiesaus žvilgsnio. Tai, kad žmogus neigiamai nusiteikęs, gali byloti ir nykščiu paremtas smakras iš apačios.

– Priminkite, kokie dar kūno kalbos ženklai išduoda, kad žmogus sako ne tiesą?

– Rankų slėpimas po stalu, kišenėse, nes rankos yra mūsų emocijų veidas. Jei kalbu su žmogumi ir rodau atverstas rankas, rodau savo nuoširdumą. Bet būna, kad kalba kalba ir šmurkšt paslepia rankas po stalu. Tai jau ženklas, kad gali būti ne tiesa. Kitas ženklas, kai kalbėjimo tekstas neatitinka kūno kalbos. Pavyzdžiui, kai mes sakome „nežinau“, mes pakeliame pečius. Bet jei žmogus tikina, kad kažką žino, bet jo petys trūkčioja, jis tikrai nežino, o tik imituoja. Tas pats lūpų dengimas. Be abejo, jei jūs pradėjote pokalbį ir žmogus jau sėdėjo užsidengęs lūpas ir taip prasėdėjo visą laiką, tai sunku pasakyti, gal jam tiesiog neįdomi tema. Reikia suprasti, kad mes gimėme nemokėdami meluoti ir melo detektoriaus principas yra pastebėti kūno pokyčius. Galimi kūno pokyčiai: išpila karštis, padažnėja pulsas, ima trūkti oro, pagreitėja kvėpavimas, išsiplečia šnervės. Jei žmogus dažniau atsikvepia, jam reikia daugiau oro, faktas, kad tema jam nepriimtina. Dar vienas ženklas – jei uždavėte klausimą, ir žmogus staigiai 3-4 kartus sumirksėjo, reiškia jis pasimetė ir greičiausiai bandys meluoti, pakels akis ir bandys išgalvoti atsakymą.

– O jei kalbėsime apie agresiją, kokie ženklai byloja, kad žmogų tuoj ištiks pykčio priepuolis?

– Turbūt pirmas iš požymių – kumščio suspaudimas. Galima sugniaužti nykštį į išorę arba į vidų. Jei žmogus stipriai pažeidė ego, jis greičiausiai nykštį spaus į vidų, bet apskritai kumštis yra signalas, kad tokio žmogaus geriau neerzinti. Kitas ženklas – žiūrėjimas iš padalbų. Taip pat gali atsirasti nervinis tikas, gestai. Kaip jau minėjau, greičiausiai tai bus choleriško tipo žmogus, bet reikia žiūrėti į derinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)