Realiai veikiančiame tinkle „Omnitel“ pademonstravo beveik 700 Mb/s siekiančią duomenų atsisiuntimo spartą. Laboratorijos sąlygomis ši technologija leidžia pasiekti beveik 1 Gb/s duomenų atsisiuntimo spartą.

„Omnitel“ tinkle įdiegta „Huawei“ 4.5G mobiliojo ryšio technologija yra esminis žingsnis pakeliui į 5G. Kurdami naujos kartos telekomunikacijų verslą pirmą kartą prilyginame mobiliojo ryšio spartą šviesolaidinio interneto spartai realiai veikiančiame tinkle ir parodome, kad jau netolimoje ateityje esminių skirtumų tarp šių technologijų nebejausime“, – sakė Andrius Šemeškevičius, „Teo“ ir „Omnitel“ technologijų vadovas.

Pasaulyje pirmieji

4.5G technologiją su „Huawei“ iki šiol išbandė tik Honkongo HKT ir Norvegijos „TeliaSonera“. „Standartas buvo patvirtintas spalio mėnesį, o praėjus trims mėnesiams tai jau veikia ir Lietuvoje, realiame tinkle“, – teigė „Omnitel“ technologijų vadovas Mindaugas Varanauskas. Jis sakė, kad kol kas kitose šalyse ši technologija yra tik išbandyta, o Lietuvoje veiks visą laiką. Tiesa, ją išbandyti pavyks tik maždaug 1 kilometro spinduliu aplink Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką.

Norintys išbandyti visus šio ryšio teikiamus privalumus, ne tik turės atkeliauti prie bibliotekos, bet ir turėti naujausios kartos telefonus, kuriuose įdiegti „Snapdragon 820“ procesoriai, nes jie jau leidžia telefonams siųstis duomenis 600 Mbps greičiu. Tokie prietaisai – naujai LG išleistas telefonas „G5“ ar „Samsung Galaxy S7“ („Snapdragon 820“ procesorius bus pristatytas tik JAV rinkai), tačiau tai dar neparodys visų ryšio privalumų.

Kada bus galima naudotis naujuoju ryšiu visu jo pajėgumu? „Huawei“ biuro Baltijos šalims vykdomasis direktorius Jack Zhulu sakė, kad kompanija jau šių metų pabaigoje rengiasi pristatyti naujos kartos prietaisus, kurie turės visą reikalingą įrangą. „Omnitel“ atstovai tvirtino, kad kai jau atsiras pakankamai mobiliųjų prietaisų, neribojančių ryšio galimybių, tada jis bus įjungtas ir kitose didelio tankio vietose. Kaip tvirtino jie, kada padaugės šių prietaisų priklausys nuo gamintojų ir jų technologijų tobulinimo.

Siekdami pavaizduoti tinklo privalumus, bendrovių „Omnitel“ bei „Teo“ ekspertai prie M. Mažvydo bibliotekos atsigabeno automobilį, kuris eksperimento metu atstojo ryšį palaikantį telefoną. Jie juokavo, kad netrukus visa šiuo metu į automobilį sudiegta ir jo dydžio verta įranga tilps išmanųjį telefoną turinčių klientų kišenėje.

Kaip tai veikia?

„Huawei“ plėtojama 4.5G technologija yra patobulinta LTE versija, kuris leis operatoriams toliau plėtoti savo esamą infrastruktūrą iki 2020 m. numatomo komercinio 5G technologijos įdiegimo. 4.5G tinklas turės didelius pajėgumus, greitį ir mažą, tik 10 ms uždelsimą, kuris galės palaikyti daiktų internetą, virtualios realybės aplikacijas ir pramoninius procesus“, – sako Jack Zhulu, „Huawei“ biuro Baltijos šalims vykdomasis direktorius.

4.5G ryšys veikia pagal naujausius mobiliųjų technologijų standartus. Duomenys perduodami apjungus 4 skirtingas dažnių juostas, naujausias signalo kodavimo technologijas ir 4 kanalų perdavimo technologiją. Taip užtikrinamas iki 3 kartų spartesnis mobiliųjų duomenų perdavimas nei naudojant esamas technologijas.

„Omnitel“ tinkle vartotojai galės naudotis 4.5G technologija iš karto, kai tik atsiras ją palaikantys įrenginiai. Šiuo metu paslaugoms, reikalaujančioms didesnės mobiliojo interneto spartos, visiškai pakanka esamų ryšio technologijų, tačiau mes galvojame apie ateitį, kai internetas sujungs ne tik žmones, automobilius, bet ir daiktus. Tuo pačiu 4.5G technologijos naudą jau dabar pajus visi „Omnitel“ 4G vartotojai, nes ji padidina esamo 4G tinklo talpą“, – sako A. Šemeškevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad per metus „Omnitel“ tinkle 4G internetą naudojančių klientų skaičius išaugo trigubai, o persiųstų duomenų kiekis – dvigubai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)