Per paskutinius metus didžiausios ir karščiausios technologijų srities diskusijos buvo susijusios su mažiausiais, tačiau itin reikšmingais dalykais – USB laidais. Tiksliau, nauju C tipo USB laidu bei jo jungtimi, leisiančia susieti visus turimus prietaisus į visumą – prijungti ekranus prie telefonų, kompiuterių, ar kitų prietaisų.

Ši jungtis remiama didžiausių technologinių kompanijų: bendrovės „Apple“ ir „Google“ išleido pirmuosius nešiojamus kompiuterius, kuriuose jau galima rasti ilgai lauktą naujovę. Dabar jungtis diegiama naujai leidžiamuose planšetiniuose kompiuteriuose, telefonuose.

Jungties privalumai nepaneigiami: ji ne tik greičiau teikia energiją prietaisui, bet ir sparčiau „pumpuoja“ duomenis. Negana to, daugelyje prietaisų jungtis jau yra dvipusė, taigi ją galima suderinti ir su elektros kištuku. Deja, šiuo metu visi vartotojai išgyvena keistą periodą, kai aplink dar nėra tiek daug šiai jungčiai pritaikytų prietaisų.

Be visų išvardytų privalumų C tipo USB jungtis turi vieną didelę bėdą: jei nesinaudosite ja atsargiai, tai šis atrodo nieko blogo negalintis padaryti laidas gali sunaikinti jūsų kompiuterį. Taip gali nutikti, jei nukeliausite į „Amazon.com“ puslapį ir jame nusipirksite pirmą pasitaikiusį USB-C laidą.

Tokios kalbos apie kompiuterių sunaikinimą nėra laužtos iš piršto. Tai nutiko „Google“ inžinieriui Bensonui Leungui, kuris išbandydamas vieną laidų, sugebėjo sugadinti savo kompiuterį. Nelaimė nutiko akimirksniu.

Tokia pat patirtimi gali pasidalinti ir „The Verge“ redaktorius Dieteris Bohnas, kuris pagalvojo, kad pigus kabelis, pirktas „Amazon.com“ gali pasitarnauti kraunant „Google“ telefoną „Nexus 6P”. Nepaisant to, kad “Apple” inžinieriai stengėsi apsaugoti vartotojus ir sukūrė sistemą, laikinai išjungiančią „Macbook Air“ kompiuterio USB lizdus, kompiuteris buvo sugadintas: USB lizdų veikimas buvo sutrikdytas ir neatsistatė.

Problema, kaip aiškino apžvalgininkas, yra tokia: tik prijungus įrenginį prie kompiuterio, laidu pradeda tekėti energija. Jei įrenginys, šiuo atveju telefonas, energija bando pasisotinti per greitai, ją teikiantis prietaisas gali perdegti.

Redaktoriaus atveju, telefonas „Nexus“ dėl sugadinto kompiuterio nekaltas, mat jis darė ką ir turėjo daryti – siekė gauti kaip įmanoma daugiau energijos. Tai ir ne „Macbook“ kompiuterio kaltė: jo jungtys nebuvo pritaikytos tokiam dideliam energijos poreikiui, ir tiesą sakant net neturėjo būti. Kaltas yra laidas, turėjęs apsaugoti abu prietaisus – telefoną ir kompiuterį. Anksčiau naudotus USB laidus taip pat galėjo ištikti tokia lemtis, tačiau tikimybė buvo daug kartų mažesnė, nes jie neperdavinėjo tokių didelių energijos kiekių.

Sprendimas vartotojui turėtų būti paprastas – nesusivilioti pigiais ir prastos kokybės laidais, tačiau pasirinkimas „pirkti tik vieną brangų“ laidą taip pat skamba nekaip. Šiuo metu, jei norite nusipirkti laidą, tarnausiantį ir nesugadinsiantį prietaisų, jums derėtų susirasti „Google“ inžinierių Bensona Leungą: šis žmogus ima laidus po vieną ir juos išbando, o savo bandymų rezultatus paviešina elektroninių parduotuvių atsiliepimuose.

Taip neturėtų būti, taigi „Apple“ ir „Google“ sukūrė dar kol kas mažai kam žinomą grupę USB tiekėjų forumas. Forumas jau yra nusprendęs, kad laidai turėtų būti sertifikuojami. Šiuo metu sertifikuotų laidų kiekis yra pasiekęs 61. Daugelis jų yra įsikūrę Šiaurės Amerikoje. Negana to, jie pasidalijo logotipais, žyminčiais laidų saugumą ir kokybę:

USB sertifikatai

Tačiau tikroji problema slypi ne logotipuose. Baisiausia yra tai, rašo „The Verge“, kad logotipų negalima aptikti vienoje didžiausių elektronikos mažmeninių parduotuvių internete „Amazon.com“. Pradėjus sproginėti mažiesiems riedžiams, „Amazon.com“ išėmė juos iš prekybos, o gamintojai turėjo pakeisti gamybos standartus. Nors USB laidai gyvybei pavojaus nekelia, tačiau reikalingas panašus sprendimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)