Šis 5,7 colių ekraną turintis monstras charakteristikomis, atrodo, niekuo nenusileidžia nenusileidžia konkurentų flagmanams. Bet „Windows 10 Mobile“ vis dar reikia užsitarnauti vartotojų pasitikėjimą, kadangi „Microsoft“ to su „Windows Phone“ padaryti taip ir nepavyko.

Taigi, ar „Microsoft“ su „Windows 10 Mobile“ ir „Lumia 950XL“ pagaliau pavyko atrasti kažką, kas padėtų pasivyti „Apple“, „Samsung“ ar bent mažesnę rinkos dalį turinčius „Android“ gamintojus?

Blankus dizainas su išskirtinėmis detalėmis

„Nokia Lumia“ telefonai buvo išskirtiniai tiek savo forma, tiek spalvomis. Bet „Microsoft Lumia 950XL“ jau nebe toks. Tai - paprastas, bet solidus telefonas, kuris labiau pritaikytas verslo vartotojui, negu jaunam paaugliui.

Priekinėje telefono dalyje matomas tik milžiniškas 5.7 colių ekranas, o virš jo – „Microsoft“ logotipas, ausinė telefoniniams pokalbiams bei priekinė kamera.
Microsoft Lumia 950XL

Vaizdas iš galo taip pat gana „pilkas“, bet čia turime bent jau dvi išskirtines detales – didžiulį 20 megapikselių kameros modulį su trimis LED blykstėmis bei aliuminiu padengtą „Microsoft“ logotipą. Vis tik „Lumia 950XL“ atrodo gana nuobodžiai ir nykiai, ypatingai prisiminus konkurentus – „HTC One M9“, „Samsung Galaxy S6“ ar „Apple iPhone 6S“.

Bet rankose „Lumia 950XL“ guli gana maloniai, netgi nepaisant jo „XL“ dydžio. Dėl tokio dydžio „Lumia 950XL“ viena ranka valdyti nelabai pavyks, bet visa kita – visai neblogai. Kraštinės neaštrios, garsiakalbis, nors ir ne priekyje, tačiau žaidžiant žaidimus ar žiūrint video jis neuždengiamas. Pagyrų verta ir tai, kad „Microsoft“ panaudojo USB-C jungtį, kuri pakeitė Micro USB – nuo šiol kroviklio kištuką galima kišti bet kuria puse, be to, per USB-C galima prijungti ir begalę priedų. Kol kas šis standartas dar gana neįprastas rinkoje, tačiau po 2-3 metų tai turėtų tapti norma tiek telefonuose, tiek kompiuteriuose.

Ekranas, kuris vertas plojimų

5.7 colių, 1440x2560 raiškos „AMOLED“ ekranas šiame telefone yra vienas iš svarbiausių aspektų.

Didžiulis, ryškus, sodrus ir gyvas – toks yra šis ekranas. Kaip ir kiti „AMOLED“ ekranai, šis pasižymi gilia juoda spalva ir didžiuliu kontrastu, o matomumas prieš saulę ar matomumo kampai – ne bėda.

Bet grįžkime prie spalvų – jos yra labai malonios akiai. Daug kas gali sakyti, kad „AMOLED“ ekranų spalvos yra dažnai neidealiai tikslios, IPS ekranai atkuria natūralesnes spalvas. Daugeliu atveju tai - tiesa, tačiau prisiminkite, kada paskutinį kartą profesionaliai redagavote nuotraukas ar vaizdo įrašus savo telefonu? Niekada? Būtent. Dėl to „AMOLED“ ekranai ir yra pranašesni už IPS, natūralios spalvos nėra telefone būtinos. Todėl „Microsoft“ pasirinkę „AMOLED“, tikrai nesuklydo.

„Microsoft“ su „Windows 10 Mobile“ vėl mums sako „palaukite“

Kai „Microsoft“ išleido „Windows Phone 7“, vartotojams buvo sakyta laukti 7.5 atnaujinimo, viskas bus gerai. Po 7.5 atnaujinimo, buvo sakyta laukti „Windows Phone 8“. Šio atnaujinimo netgi aukščiausios klasės telefonų naudotojai nesulaukė, jiems teko pirkti naujus telefonus. Išleidus „Windows Phone 8“ situacija, atrodo, turėjo pasitaisyti ir „Microsoft“ pagaliau turėjo atimti didesnę rinkos dalį iš konkurentų. Bet taip nenutiko – „Microsoft“ atsiliko begale aspektų. Trūko „Android“ ir „iOS“ vartotojams jau įprastų funkcijų ir smulkmenų, o ką jau kalbėti apie didžiulę „programėlių skylę“. „Microsoft“ žadėjo, jog „Windows 10 Mobile“ pakeis šią situaciją ir viskas bus geriau.

Patobulinimų tikrai yra – „Windows 10 Mobile“ nuo šiol daugiau bendrauja su „Windows 10“ kompiuteriais – kai kuriuos telefono pranešimus galima valdyti kompiuteryje, „Windows Hello“ atrakinimas (apie tai vėliau) veikia fantastiškai, naršyklė greitesnė, patogesnė, pridėtas vienos rankos režimas dideliems įrenginiams ir OS tiesiog atrodo gražiau, šiuolaikiškiau, nors dabar ji mažiau patogi, negu „Windows Phone 8“.
Microsoft Lumia 950XL

Bet panašu, kad ir vėl būsime priversti laukti. Visų pirma, lauks „Windows Phone 8“ vartotojai, nes atnaujinimo data nežinoma iki šiol. Antra, lauks ir „Windows 10 Mobile“ telefonų turėtojai, nes šioje OS vis dar nemažai klaidų ir neaiškių „Microsoft“ sprendimų. „Lumia 950XL“ testavimo kelis kartus tiesiog persikrovė savaime, kartais „Windows Hello“ tiesiog neįsijungia ir tenka naudoti kodą, taip pat pasitaiko, kad garsiakalbis pradeda tyliai švilpti ir švilpimas išsijungia tik po telefono perkrovimo.

Dažnai teks sekundę kitą palaukti – perėjimai, animacijos, efektai ir žodis „Loading“ pasitikdavo mane beveik kiekviename žingsnyje. Tai neatrodo labai pateisinama turint galvoje tai, jog „Lumia 950XL“ turi 8 branduolių „Snapdragon 810“ procesorių (keturi branduoliai veikia 2GHz taktiniu dažniu, kiti keturi – 1.5GHz) ir 3GB operatyviosios atminties.Bent jau visi tie perėjimai ir animacijos suteikia stabilaus veikimo pojūtį. Tiesiog viskas galėtų vykti kiek greičiau.

Kiti akmenėliai jau krenta ne į „Microsoft“, bet į programėlių kūrėjų daržą. Nors panašu, kad programėlių kūrėjų „Windows 10 Mobile“ turi nelabai daug – „Facebook“ ir „Messenger“ programėlės atgyvenusios, neturi dalies funkcionalumo, „Instagram“ vis dar beta stadijoje ir ji jau neatnaujinta metus, „Twitter“ atrodo siaubingai, „eBay“ - taip pat, o apie „Snapchat“, „Todoist“, „Google+“, „Feedly“, oficialų „YouTube“ ir daugybę kitų svarbių programėlių galite tiesiog pamiršti.

Su žaidimais situacija šiek tiek geresnė, tačiau „Android“ ir „iOS“ vis tiek gana žymiai pirmauja.

Be to, dauguma programėlių netgi nėra pritaikyta aukštai „Lumia 950XL“ raiškai ir dėl to tenka jaustis, lyg naudojantis senjorams skirtu telefonu. Normalu? Žinoma, kad ne. Todėl tenka laukti. Ir vėl. Nejaugi „Microsoft“ rimtai galvoja, jog vartotojams niekada nenusibos laukti?

„Windows Hello“ ir „Continuum“ – ženklas, jog „Microsoft“ gali ne tik vytis

Bet sakyti, jog „Microsoft“ tik vejasi, negalima. „Windows Hello“ ir „Continuum“ tą įrodo. „Windows Hello“ – tai galimybė telefoną atrakinti savo akimis. Naudojama ne tik priekinė kamera, tačiau ir IR spinduliai. Nors tikėjausi gan prasto veikimo ir galvojau, jog naktį tai neveiks apskritai, bet smarkiai klydau – „Windows Hello“, nors ir lėtokai (per maždaug 3-4 sekundes), bet atrakina telefoną tiek šviesoje, tiek tamsoje. Kai ši funkcija patobulės dar labiau, pirštų antspaudų skaitytuvai atrodys kaip tikra atgyvena.

„Continuum“ – dar viena labai įdomi inovacija, kuria „Microsoft“ aplenkė konkurentus. Prijungiate savo telefoną prie „Continuum“ priedo ir televizoriaus ar monitoriaus ir jūs turite praktiškai įprastą kompiuterį – vartotojo sąsaja didžiuliame ekrane atrodo identiškai kompiuterinei „Windows 10“ versijai, naršyklė veikia kaip bet kuri kompiuterio naršyklė, „Office“ paketas turi didžiąją dalį reikalingo funkcionalumo. Kol kas „Continuum“ veikia lėtokai (ypatingai „YouTube“ ar kitos video platformos) ir programėlių palaikymas – labai ribotas. Tačiau jeigu dirbate su „Office“ programomis, naudojatės paštu ir internetu, teoriškai kompiuteris jums nebėra reikalingas, kadangi pilnai pakanka ir „Lumia 950XL“ su „Continuum“ priedu (šis priedas Lietuvoje „Lumia 950XL“ pirkėjams pridedamas nemokamai).

Kamera, kuri taip pat verčia laukti

„Nokia“ visada pasižymėjo nuostabiomis kameromis, todėl nekeista, kad „Microsoft Lumia 950XL“ turi įspūdingą 20 megapikselių „PureView“ kamerą su „Carl Zeiss“ optika. Dienos šviesoje ši kamera tiesiog puiki – žiemą spalvingų kadrų užfiksuoti nepavyksta, tačiau kiek gali, tiek „950XL“ spalvų ir išspaudžia.

Fiksuojant kadrus patalpose ar esant nedidelei prieblandai, „Lumia 950XL“ irgi susitvarko. Spalvos išlieka natūralios, balta spalva neperspaudžiama, detalumas pavydėtinas visuose kadruose. Jau galvojau, kad susidūriau su kamera, kuri gali drąsiai konkuruoti su „Galaxy S6“, „LG G4“ ar „iPhone 6S“. Deja.

Microsoft Lumia 950XL

Nakties tamsoje „Lumia 950XL“ visiškai nesugeba fokusuoti. Keli bandymai užfiksuoti gerą kadrą tamsoje pavirto visiška nesėkme. Rezultatai beviltiški ir nenaudotini. Belieka tikėtis, jog tai išsprendžiama programinės įrangos atnaujinimu.

Tikiuosi, jog bus išspręsta ir kameros lėtumo problema, kadangi lyginant su konkurencija, „Lumia 950XL“ nuotraukos užfiksuoja žymiai lėčiau, fokusavimas vyksta taip pat neidealiai greitai. Ką gi, vėl esame verčiami laukti.

Baterijos jums pakaks dienai, kartais šiek tiek daugiau

„Microsoft Lumia 950XL“ turi sąlyginai didelę 3340mAh talpos bateriją, kurią galima išimti ir pakeisti be papildomų priemonių. Jos pakanka vienai intensyviai darbo dienai – kelios valandos naršymo internete naudojant 4G, šiek tiek skaitymo, „YouTube“, pusvalandis žaidimų ir pan. Po ganėtinai intensyvios dienos, man likdavo apie 15-20% baterijos syvų. Rezultatas ganėtinai neblogas ir lenkiantis „Galaxy S6“ ar „LG G4“!

Telefonas, kuris nerekomenduojamas

„Microsoft Lumia 950XL“ yra gana paprastas ir solidus flagmanas, tačiau visą patirtį apkartina „Windows 10 Mobile“ ir ypatingai šios operacinės sistemos programėlių trūkumas. „Windows 10 Mobile“ klaidos bus ištaisytos, tą „Microsoft“ tikrai suvaldys, bet ar ši kompanija pagaliau sugebės pritraukti programėlių kūrėjus? Būtent tai ir yra didžiausia šio telefono bėda.

„Microsoft Lumia 950XL“, kainuojančio net 699 EUR apžvalgos rašymo metu, negalėčiau rekomenduoti beveik niekam. Už panašią kainą galima būtų pasirinkti „iPhone 6“ ar „Samsung Galaxy S6 Edge“, kurie daugeliu aspektų lenkia „Lumia 950XL“.

Arba jeigu norite sutaupyti ir gauti beveik tokio paties galingumo telefoną, galite įsigyti „LG G4“ net už 150 EUR mažesnę kainą.

„Microsoft“ turi suprasti, jog žmonės patyrę „Lumia 950XL“ aplikacijų pasirinkimą greičiausiai turėtų suirzti, kitus tikrai suerzins „Windows 10 Mobile“ klaidos. Be to, telefono pirkėjų nesuvilios ir aukšta jo kaina.

Vis tik jeigu esate kitoks ir jums nereikia daugelio programėlių, norite tik solidžios išvaizdos, gero ir didelio ekrano naršymui, kokybiškos kameros, ilgo baterijos tarnavimo laiko ir jūs nebijote inovacijų, „Microsoft Lumia 950XL“ yra puikus pasirinkimas, nes šiose srityse „Lumia 950XL“ yra vienas iš lyderių. Bet „Microsoft“ turėtų nepamiršti – tokių žmonių yra labai nedaug ir daugumai šis telefonas yra flagmanų rinkos autsaideris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)