Pasirodo, net kas ketvirtas lietuvis yra atsidūręs konfliktinėje situacijoje, kurią išprovokavo nenoras dalintis tam tikromis technologijomis. Tiesa, tai labiau būdinga vyriškos lyties atstovams.

Kasdienis prietaisas, kuriuo dalintis nesinori

Kas ketvirtas tyrime dalyvavęs lietuvis atskleidė, jog konfliktą jo šeimoje yra išprovokavę nesutarimai bandant pasidalinti planšetiniu kompiuteriu, kai tuo tarpu Latvijoje ir Estijoje tokioje situacijoje atsidūrę prisipažino maždaug vos kas dešimtas.

„Gali būti, kad norą turėti nuosavą planšetę skatina tai, jog pastaruoju metu gamintojai integruoja vis daugiau asmeniniam naudojimui skirtų funkcijų: naujose planšetėse, kaip pavyzdžiui, „Galaxy Tab S2”, žmonės naudojasi „Microsoft Office“ darbo įrankiais, dėka kokybiškų ekranų patogiai žiūri filmus ir dėl mažo jų svorio turi galimybę nešiotis planšetes su savimi bei naudotis jomis kiekvieną laisvą minutę. Tokį įrenginį įprantama naudoti kasdien ir juo dalintis su kitais nesinori.“ – tyrimo rezultatus aiškino „Samsung Electronics Baltics“ padaliniui Lietuvoje vadovaujantis Simonas Skupas.

Savanaudiškiausi – vyrai, studentai ir senjorai?

Apklausa parodė, kad Lietuvoje planšete dalintis mažiausiai nori, o taip pat dėl to ir susipykti daugiau linkę vyresnio amžiaus (55 -65 metų) žmonės bei 18-24 metų jaunimas. Žvelgiant į skirtingomis veikloms užsiimančius lietuvius, paaiškėjo, kad konfliktiškiausi tokiose situacijose yra besimokantys arba vadovaujantį darbą dirbantys žmonės: nors kartą dėl šių priežasčių patekę į konfliktą su savo šeimos nariais teigė net 63 proc. moksleivių ir studentų bei 39 proc. įvairių įmonių vadovų.

„Tokioms žmonių grupėms, kaip studentai ar vadybininkai labai svarbu mobilumas, greitis ir nepriklausomybė. Todėl natūralu, kad jie renkasi turėti asmeninę planšetę ir nenori ja dalintis,- komentavo S. Skupas, – tačiau įdomu tai, kad turėti asmeninę planšetę linkę ir nemažai pensininkų. Matyt, tokie žmonės nori komforto, kurį suteikia galimybė bet kada paimti įrenginį į rankas ir juo naudotis, nesiderinant prie kitų namiškių.”

Daugiausiai planšetiniu kompiuteriu asmeninėms reikmėms pratę naudotis ir nelinkę dalintis su kitais šeimos nariais – vyrai. Šį faktą pripažino kone pusė tų, kurie dalyvavo apklausoje. Palyginimui – planšetinį kompiuterį, naudojančios, kaip asmeninį įrankį, teigė vos 13 proc. Į konfliktus, jei reikia pasidalinti planšete su namiškiais, veltis taip pat labiau linkę stipriosios lyties atstovai.