Studijų ir verslo centro „Nemunas“ Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijose mokslininkai atlieka tyrimus ir su verslininkais kuria sveikų, natūralių gaminių receptus, kosmetikos priemones. Viskas – iš Lietuvoje užaugintų vaisių, daržovių, žolelių.

Technologijų laboratorijoje – visa įranga, vaisiams ir daržovėms perdirbti. Joje verslininkai gali pagaminti mažesnius naujos produkcijos kiekius ir išbandyti juos rinkoje. Čia vaisiai šaldomi ir džiovinami naudojant naujausias technologijas, spaudžiamos sultys – mokslininkai rado būdų, kaip spausti natūralias skaidrias morkų sultis.

„Kai kurios sultys yra skanios (burokėlių ar kitos), bet vartotojams jos nepatrauklios skoniu, tai mes mes modeliuojame, ką galime su kuo maišyti, kad gautume didesnę naudą ir geresnį skonį. Sakysime, vaikai labai nemėgsta neskanių sulčių, tai galima juos truputį nekaltai apgauti pamaišius“, – sako Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centro administratorius doc. dr. Česlovas Bobinas.

Su Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais jau dirba kelios dešimtys įmonių. Verslininkai laboratorijoms įrengti patys skyrė kiek daugiau nei pusė milijono eurų.

„Pradžioje turėjome tik idėją ir su šia idėja atėjome į Babtų institutą, kartu su mokslininkais pradėjome dirbti. Jeigu ne mokslininkų pagalba, turbūt mūsų produktas nebūtų išvydęs dienos šviesos“, – tikina mažosios bendrijos „Sulčių fabrikas“ vadovė Sandra Kuprevičiūtė.

Laboratorijoms per pusantro milijono eurų gauta ir iš Europos sąjungos fondų bei Ūkio ministerijos.