Šiuo metu „Google“ paieškos variklis kiekvienos atskiros svetainės kokybę vertina pagal tai, kiek nuorodų iš kitų svetainių nukreipia į vertinamąją svetainę. Taigi, svetainės, į kurias nukreipia daug kitų interneto puslapių, paieškos rezultatuose parodomos aukščiau. Tai yra pakankamai gera sistema, iškėlusi „Google“ į dominuojančią padėtį paieškų rinkoje, tačiau ji turi ir trūkumų: kai kurios svetainės, tiesiog prikimštos melo, gali būti reitinguojamos labai aukštai, jeigu atsiranda pakankamai daug žmonių, pateikiančių nuorodas į tokias svetaines.

Dabar „Google“ bando pritaikyti modelį, kuris matuotų kiekvienos interneto svetainės patikimumą, o ne reputaciją internete. Naujoji sistema skaičiuotų ne į svetainę vedančias nuorodas, o neteisingus toje svetainėje nurodomus faktus. „Šaltinis, kuriame pateikiama nedaug melagingų faktų, būtų vertinamas kaip patikimas“, – tvirtiną naują paieškos rezultatų vertinimo sistemą kuriantys „Google“ inžinieriai. Kiekvienos svetainės vertinimas šioje sistemoje būtų vadinamas „Knowledge-Based Trust“ (žiniomis grįsto pasitikėjimo) vertinimu.

Sistema kaip faktų duomenų bazę, su kuria lyginama kitų svetainių informacija, naudoja „Knowledge Vault“ - milžinišką žinių saugyklą, kurią „Google“ surinko iš įvairių interneto šaltinių. Faktai, dėl kurių tikrumo sutariama vienbalsiai, yra vertinami kaip patikimas tiesos rodiklis. Svetainių, kuriose esama tokiems faktams prieštaraujančios informacijos, reitingai būtų sumažinami, o jos pačios paieškos rezultatuose būtų parodomos gerokai žemiau.

Jau dabar yra daugybė programėlių, kurios internautams žada padėti susigaudyti, kas yra tiesa, o kas – melas. Štai „LazyTruth“ yra interneto naršyklės priedas, kuris vartotojo pašto dėžutėje suranda ir nufiltruoja apgaulingus elektroninius laiškus. Kolumbijos universiteto (JAV) Skaitmeninio žurnalisto Tow centro projektas „Emergent“ registruoja įvairiausius gandus iš menkaverčių svetainių ir juos arba patvirtina, arba paneigia, lygindama juos su informacija iš kitų šaltinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)