„Tele2“ dar neteikia 4G+ komercinių paslaugų, bet, anot įmonės vadovų, turint šią technologiją palaikantį telefoną (pavyzdžiui, jau minėtąjį „Samsung Alpha“), ir paprasti klientai jau gali naudotis 4G+ paslaugomis, nors vietų, kuriose ši technologija veikia, kiekis ir aprėptis kol kas yra labai ribota. Pastebėjimas: nors „iPhone 6“ ir „HTC One (M8)“ techninėse charakteristikose nurodyta, kad šie įrenginiai palaiko 4G+ technologiją, iš tikrųjų išnaudoja tik „paprasto“ 4G tinklo galimybes.

Kita vertus, kolegos žurnalistai, besinaudojantys „paprastu“ 4G ryšiu „Tele2“ spaudos konferencijos vietoje netoli Švietimo ir mokslo ministerijos, sakė, kad jų telefonai pasiekia ir apie 70 Mbps duomenų atsisiuntimo spartą. Itin svarbu paminėti, kad matavimai buvo atliekami patalpos viduje.

Po šio trumpo eksperimento buvo pereita prie pagrindinės spaudos konferencijos temos – ketvirčio ir metų finansinių rezultatų pristatymo

„Metai buvo sunkūs, bet įveikėme rinkos mažėjimo gravitacijos jėgą ir toliau augome“, - sakė „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.

„Visa rinka krenta, bet mums pavyko likti tame pačiame lygyje ir netgi paaugti. Taip yra dėl to, kad po truputį auga vartojimas: 8,6 proc. paaugo prakalbamų minučių kiekis, o persiunčiamos informacijos kiekis per metus didėjo net 130 procentų“, – sakė „Tele2“ komercijos direktorius Petras Kirdeika.

Anot P. Kirdeikos, įmonės verslo klientų kiekis augo 4,7 procentais (nuo 138,6 iki 145 tūkst. klientų), nors bendras klientų kiekis smuko (nuo 1850 iki 1810 tūkst. klientų). Bendro klientų kiekio mažėjimą „Tele2“ vis dar teisina emigracija į užsienio šalis.

Bendrovės 2014 m. ketvirto ketvirčio pajamos buvo 38,6 mln. eurų (2013 m. tuo pačiu laikotarpiu – 37,1 mln. Eur., augimas 4 procentai), EBITDA augo net 19,6 proc. nuo 11,5 iki 13,7 mln. eurų. EBITDA marža lyginant su tuo pačiu 2013 metų ketvirčiu augo nuo 31,2 iki 35,9 procento.

Metų pajamos išaugo nuo 149 iki 151,1 mln. eurų (augimas – 1,4 procento), metų EBITDA – nuo 53,3 iki 55,5 mln. Eur (4,2 proc. augimas). Metų EBITDA marža augo nuo 36 iki 37,1 procento.

P. Masiulis gyrėsi, kad „Tele2“ marža yra tokio dydžio, kokiu gali pasirinkti tik operatoriai, dirbantys rinkose su neefektyvia konkurencija ir besivystančia rinka (Afrikoje, Indijoje), nors Lietuvoje mobiliojo ryšio paslaugų kaina yra viena mažiausių Europoje ir veikiausiai pasaulyje.

Per metus į tinklo infrastruktūros plėtrą 2014 metais išleista 11,7 mln. eurų, lyginant su 10,7 mln. 2013 metais.

Ateinančiais metais „Tele2“ įmonių grupėje bus pradedamos diegti VoLTE technologijos (balso perdavimas 4G tinklais) – tokiu būdu bus mažinamas 2G/3G technologijų poreikis.

Ateinančiais metais „Tele2“ labai daug dėmesio žada skirti 4G plėtrai. Jau dabar šiomis paslaugomis, anot P. Masiulio, gali naudotis 65 proc. Lietuvos populiacijos. Iki metų pabaigos tikimasi, kad „Tele2“ 4G paslaugomis galės naudotis 95 proc. Lietuvos populiacijos.
Tikimasi, kad ir 2015 metais taip pat sparčiai (daugiau nei 100 proc.) augs mobiliųjų duomenų suvartojimas – augimą lems 4G tinklo plėtra.

„Bet rinka ir ateinančiais metais dar gali trauktis, jeigu nebus spartaus vartotojų perėjimo prie 4G paslaugų vartojimo“, - sakė įmonės vadovas.

Jau šiais metais ketinama viešai pasiūlyti ir 4G+ paslaugas, nors bandomosios stotys jau veikia ir jos pasiekiamos vartotojams. Šios technologijos diegimas, anot įmonės vadovų, nėra labai brangus, lyginant su 4G technologijų vystymu. „Kol kas jos nėra reikalingos, bet metų gale jų jau reikės“, sakė P. Masiulis

Švedijoje „Tele2“ jau bando ir 4G++ technologijas. Ir nors tokiios duomenų perdavimo spartos praktiškai nereikia net filmų siuntimuisi, bet, anot P. Masiulio, rinkos greitai prisitaikys ir sukurs produktų, kurie tokios spartos tinklą išnaudoti galės.

2015 metais daug dėmesio bus skiriama ir telemetrijos bei M2M (Machine to Machine) technologijos, nauji sprendimai bus siūlomi ir verslo, ir privatiems klientams.

„Privalome turėti geriausią kokybę. Ir ją turėsime. O tuo pačiu klientui teiksime geriausią kainą“, – žadėjo P. Masiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)