Pasirodžius informacijai, kad Baltarusijos valdžia įvedė 30 proc. siekiantį mokestį valiutos pirkimui, Baltarusijoje nuo 2014 metų gruodžio 19 dienos buvo užblokuota virtinė nepriklausomų informacijos šaltinių. Jau dvi dienas Baltarusijoje neveikia svetainės „Beloruskij partizan“, „Chartija“ ir „Salidarnasc“. Gruodžio 20 dienos vakarą maždaug 19 val. vietos laiku nustojo veikę tinklalapiai naviny.by ir belapan.com. Prie jų prisijungė ir svetainės „Zavtra tvoei strany“ ir udf.by, rašo ru.DELFI.lt.

„Blokuoti domenų vardai. Dėl kokių priežasčių – neaišku. Kažkokių įspėjimų ar pranešimų nebuvo“, - sakė informacinės įmonės „BelaPAN“ direktorius Alesis Lipai.

Bendrovė „Beltelekom“ tvirtina, kad yra nesusijusi su kilusiomis problemomis ir aiškina jas „DDoS“ atakomis prieš savo įrengimus.

„Dėl „DDoS“ atakų prieš „Beltelekom“ duomenų apdorojimo įrengimų centrą gali kilti sutrikimų prisijungiant prie virtinės nacionalinio interneto segmento informacinių šaltinių. Specialistai imasi visų įmanomų priemonių, kad lokalizuotų galimas problemas“, - skelbia nacionalinis ryšių operatorius.

Stringa ir prekybinių interneto svetainių veikla.

Operatyvinis analitinis centras (OAC) prie Aleksandro Lukašenkos priėmė sprendimą išbraukti onliner.by iš nacionalinės domenų zonos registro.

„Baltarusijos prekybos ministerijai išsiaiškinus, kad interneto šaltinio onliner.by savininkai pažeidė prekybos įstatymus, tarp jų tuos, kurie reguliuoja prekių (darbų, paslaugų) realizacijos internetu tvarką, ir anksčiau nustatytu laiku nepašalino šių pažeidimų, 2014 metų gruodžio 20 dieną buvo priimtas spendimas išbraukti jų domeno vardą iš nacionalinės domenų zonos registro“, - rašoma pranešime.

Onliner.by yra viena didžiausių interneto prekybos aikštelių Baltarusijoje. Portalo redakcija šios situacijos kol kas nekomentuoja.

Onliner.by nerašė politinėmis temomis. Svetainė susikūrė iš populiarios internetinių parduotuvių platformos. Savo informacinėje dalyje ji išsamiai nušviesdavo visuomenines ir ekonomines temas.

Tut.by (kuriai priklauso ir prekybinė aikštelė kupi.tut.by) įkūrėjas Jurijus Zisseras štai taip komentavo susidariusią padėtį: „Iš pranešimų nelabai aišku, ką būtent jie pažeidė. Esu įsitikinęs, kad jiems viską grąžins. Tik momentas represijoms pasirinktas keistai: per pačias geriausias metų prekybos dienas. Tiksliai nežinodamas uždarymo priežasčių, nesiryžtu prognozuoti kitų prekybos aikštelių ir naujienų svetainių likimo. OAC svetainėje kabo naujiena, iš kurios matyti, kad buvo kažkokių Prekybos ministerijos linijos pažeidimų. Esu įsitikinęs, kad jie pataisomi“.

Gruodžio 20 dieną Baltarusijos prekybos ministerija taip pat sustabdė 13 interneto parduotuvių veiklą. Tai žurnalistams pranešė ministro pavaduotoja Irina Narkevič.

„Prekybos ministerija, kaip reguliatorius, džiaugėsi, kad šalyje aktyviai plėtojosi internetinė prekyba. Tačiau pastaruoju metu mūsų internetinės parduotuvės kažkodėl nusprendė, kad įvestas moratoriumus kainų didinimui ir mūsų šalies įstatymai jiems negalioja. Žinoma, to negali būti, todėl šiandien uždarėme 13 internetinių parduotuvių. Be to, trims interneto aikštelėms išrašyti įspėjimai“, - pažymėjo I. Narkevič.

Uždarytos internetinės parduotuvės pažeidė prekybos ir vartotojų teisių apsaugos įstatymus: nevykdė reikalavimo skelbti svetainėje kainas Baltarusijos rubliais, pateikti išsamią informaciją apie pardavėją, gamintoją ir importuotoją, nurodyti savo rekvizitus. Internetinės parduotuvės galės atnaujinti savo darbą gruodžio 24 dieną, jei Prekybos ministerijai pateiks dokumentus, įrodančius, kad ištaisė minėtus vartotojų teisių pažeidimus.

Įspėjimai dėl Reklamos įstatymo pažeidimų pateikti svetainėms deal.by, migom.by ir kufar.by. Jose prekių kainos buvo skelbiamos JAV doleriais.

Sekmadienį naviny.by ir „BelaPAN“ atnaujino darbą. Pasak „Beloruskij partizan“, prekybos aikštelė onliner.by planuoja atnaujinti darbą domenų zonoje „.ru“. Beje, „BelaPAN“ pranešime apie blokuotus tinklalapius teigiama, kad į pastarųjų sąrašą pateko ir svetainė belapan.com, todėl neaišku, ar pakeitusi domenų zoną, svetainė galės veikti toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)