Vienas iš tokių į grūstį drąsiai šokančių ir vis vien sėkmės besitikintis produktų - „GoClever Insignia 785 Pro“.

Šiek tiek apie kompaniją: nors pagrindinis jos biuras yra įsteigtas Lenkijoje, visa gamyba vykdoma šalyje, kur vykdoma visa gamyba (t. y., Kinijoje). Nors ši įmonė veikia jau septynerius metus, anksčiau su ja dažniau būdavo susiduriama kai prireikdavo įsigyti GPS navigacijos imtuvą ar antžeminės televizijos imtuvą. O pastaruoju metu ši Lenkijos bendrovė visai rimtai užsimojo atsirėžti dalį Europos planšetinių kompiuterių rinkos.

Tai kuo gi „GoClever“ naujasis kompiuteris turėtų sužavėti žmones? Pirmasis įspūdis nesužavėjo – dėžutės turinys atrodė ganėtinai skurdžiai. Visi laideliai surišti tipine vielute ir sukišti į atskirus standartinius (iš anksto aplamdytus) užspaudžiamus maišelius, pakrovimo adapteris USB laido įjungimui prie standartinio elektros tinklo – labai standartinio, nuobodaus dizaino. Dėmesio detalėms stoka nuteikia ne itin maloniai. Kita vertus, komplektacijoje yra „microUSB“- USB adapteris, per kurį prie kompiuterio galima prijungti ir išorinius įrenginius: pelę, klaviatūrą ir panašiai.

Tačiau pats pagrindinis dėžutės turinio vienetas atrodo kur kas solidžiau – iš pirmo žvilgsnio savo priekine puse smarkiai panašus į „iPad“ (tik mažesnis) kompiuteris yra itin plonas, vos 7,2 mm storio ir sveria 314 gramų. Ekrano įstrižainės dydį sufleruoja pavadinimas – 7,85 colio. Nugarėlė pagaminta iš žalsvai mėlyna spalva nudažyto metalo, papuošto koncentrinių apskritimų, kurių centre yra objektyvas, raštu. Tokia nugarėlė čiuopiasi labai maloniai ir pirštų atspaudų kolekcijos ant jos nelieka. Maigant ir sukinėjant korpusas nebraška. Taigi, išoriškai – nuomonė puiki. Konstrukcija ir matmenys – verti pagyrimo.

Reklaminėje šio kompiuterio medžiagoje visų pirma akcentuojamas „Intel Atom Z2580“ procesorius – tai tikriausiai ir yra svarbiausia naujovė rinkoje, kurioje didžioji dalis kompiuterių būna arba su puikiai vertinamais „Qualcomm Snapdragon“ procesoriais, arba su niekam nežinomais kiniškais produktais, ant kurių rašomi skaičiai gana dažnai neturi nieko bendro su realiu našumu. Be to, kompiuterių gamintojai išlepino mus siūlydami 4 branduolių procesorius, o šiuo atveju sumontuotas 2 branduolių procesorius su „Hyper Threading“ technologija, sukurianti po vieną virtualų procesorių kiekvienam realiam. Kitaip tariant, keturi branduoliai šiame kompiuteryje egzistuoja ne realiai, o tik virtualiai. Todėl, nors procesorius pateikiamas kaip privalumas, kirba įtarimas, kad galbūt viskas nėra taip gerai, kaip atrodo.

Taigi, žinoma, pats pirmas darbas, kuris buvo nuveiktas įjungus kompiuterį – tai atsisiųstas našumo matavimo įrankis „AnTuTu“. Ir gautas rezultatas buvo kur kas geresnis už skeptišką išankstinį nusiteikimą – net maždaug 22 000 taškų. Palyginimui, vienu tobuliausių šių laikų planšetiniu kompiuteriu su 7 colių procesoriumi vadinamas „Google Nexus 7“ iš savo „SnapDragon S4 Pro“ procesorių sugebėjo išspausti „tik“ apie 20 000 „AnTuTu“ taškų. Apskritai didesniais našumo rodikliais įprasta girtis tik patiems brangiausiems, flagmanais tituluojamiems įvairių gamintojų telefonams. Tiesa, testas „sintetinis“, o kai kurie gamintojai yra radę būdų atpažinti, kad įjungta greičio matavimo programa ir laikinai dirbtinai padidina procesorių taktinį dažnį, taigi, yra pagrindo teigti, kad kartais testai nerodo realios situacijos. Bet tik ne šiuo atveju. Ekstremalus išbandymas kompiuteriui - „Real Racing 3“ žaidimas – sukasi su vėjeliu, be menkiausio trūkčiojimo. Kitaip tariant, procesoriaus pasirinkimas iš tiesų puikus.

Darbinės atminties kiekis – 1 GB DDR2 tipo atmintinės – yra daugmaž pakankamas šiais laikais ir daugiau galima tikėtis rasti tik kur kas brangesniuose kompiuteriuose. Nuolatinė atmintis – 8 GB su galimybe išplėsti ją „microSD“ kortele iki 32 GB.

Rimtesni trūkumai pradeda aiškėti, kai ateina laikas įvertinti ekraną. Jo raiška – vos 1024 x 768 taškai. Taškų tankis – 163 taškai colyje. Rezultatas liūdnokas įvertinus tai, kad konkurentai už panašius kompiuterius su geresnės raiškos ekranais prašo labai panašios kainos. O kur dar faktas, kad paviršius nėra padengtas „Gorilla Glass“ stiklu – netgi jei kompiuterio mėtyti neketinama, norėtųsi, kad jo paviršius būtų atsparus bėgant laikui neišvengiamiems subraižymams. Na bet nepaisant kiek mažesnės raiškos nei konkurentų ir dūžiams bei įbrėžimams neatsparaus paviršiaus, ekranas nėra prastas – IPS matricos generuojamą vaizdą galima sėkmingai įžiūrėti ir lauke šviečiant saulei, ekrano spalvos nesikeičia sukiojant jį įvairiais kampais.

Liūdniau pasidaro pabandžius fotografuoti. Galinės sienelės kamera pagal nugarėlės dizaino elementus turėtų būti dėmesio centru, bet iš tikrųjų yra turbūt didžiausia šio kompiuterio bėda ir gėda. Mat ši 5MP raiškos kamera neturi automatinio fokusavimo funkcijos, todėl fokusavimas labai „grybauja“ ir tik labai retais atvejais pasiseka gauti aštrų vaizdą. Tikriausiai kur kas protingesnis sprendimas projektuojant kompiuterį būtų apskritai atsisakyti tokios kameros – taip būtų sutaupytos kelios dešimtys litų nuo kainos, o naudos iš įrenginio būtų lygiai tiek pat. Bet „pagrindinės“ kameros trūkumus šiek tiek reabilituoja priekinė 2MP kamera, kuri, panašu, veikia kaip numatyta. Savaime suprantama, dėl ribotos raiškos jos fiksuojamas vaizdas nebūna stebuklingas, bet tai ir nėra jos paskirtis – tai kamera skirta vaizdo skambučiams.

Kompiuterio akumuliatoriaus talpa – 4600 mAh. Labai intensyviu režimu (na, kad ir žaidžiant tą patį „Real Racing 3“) visą šios energijos kiekį galima be vargo išnaudoti per 3-4 valandas. Bet kompiuterį naudojant saikingiau ir ne žaidimams, vieno pakrovimo gali pakakti ir kelioms dienoms.

Kiek nustebino tai, kad aktyvus procesoriaus darbas yra lydimas nelabai stipriai, bet girdimo ūžimo kompiuterio viduje – taigi, panašu, kad jame pritaikytas aktyvaus aušinimo sprendimas. Kita vertus, arba aušinimas, arba procesoriaus pasirinkimas išsprendžia planšetiniams kompiuteriams dažną kaitimo problemą – kad ir kokią užduotį „GoClever“ gaminiui užduotumėte, jis nekaista.

Kompiuteryje su „Android 4.2.2“ („Jelly Bean“) operacinės sistemos versija iš anksto įdiegtas biuro programų rinkinys, žaidimas „Angry Birds“, „Over the air“ (OTA) programinės įrangos atnaujinimo priemonė (tiesa, kelis kartus bandant ji, atradusi atnaujinimų, nesugebėjo jų įdiegti dėl atnaujinimų paketo klaidų). Be to, kompiuteris gali atlikti ir GPS navigatoriaus vaidmenį.

Ir pabaigai – apie kainą: rekomenduojama šio gaminio kaina yra 699 litai, tačiau pastarosiomis dienomis įvairios Lietuvos elektroninės parduotuvės jau siūlė įsigyti kompiuterį už 649 litus. O laikui bėgant kaina, tikėtina ir dar šiek tiek sumažės.

Išvados: nors pats „GoClever Insignia 785 Pro“ įrenginys kokybės požiūriu yra labai netoli „prabangiais“ prekės ženklais padabintų planšetinių kompiuterių, o kai kuriais techniniais parametrais juos ir lenkia, dėmesio stoka detalėms šiek tiek kiša koją gamintojo įvaizdžiui. Bet tai yra tokia problema, kuri gali būti nesunkiai pašalinta tinkamai sustygavus gamybos procesus ir iškėlus tinkamus reikalavimus gamyba užsiimantiems partneriams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)