Štai keli faktai: „Google“ teikia pirmenybę aštuonių JAV universitetų, priklausančių elitinei „Gebenės lygai“ (Ivy league) absolventams. Šiai lygai priklauso Browno universitetas, Harvardo universitetas, Princetono universitetas, Pensilvanijos universitetas, Dartmoutho koledžas, Yale universitetas, Kolumbijos universitetas ir Cornellio universitetas.

Bendrovės atstovai neslepia, kad jiems svarbūs universitete gauti balai, net jeigu pretendentui į darbą jau yra gerokai virš 30 metų. Ir dar: „Google“ ieško žmonių, kurie nori pakeisti pasaulį.

Pateiksime jums 15 keisčiausių klausimų, kuriuos galite išgirsti pokalbyje dėl darbo „Google“ bendrovėje.

1. Kiek golfo kamuoliukų telpa į mokyklinį autobusą?

Tai – vienas iš klausimų, kuriuos personalo atrankos specialistai užduoda norėdami patikrinti kokiu būdu pretendentas ieškos problemos sprendimo. Vienas iš tokių pretendentų sugalvojo gerą atsakymą: „Įsivaizdavau standartinį mokyklinį autobusą, kurio plotis yra 8 pėdos, aukštis 6 pėdos, o ilgis 20 pėdų – tai apytiksliai matmenys, kuriuos grindžiu ilgalaikiu mokyklinių autobusų stebėjimu stovint už jų automobilių spūstyse. Taigi, bendras autobuso tūris yra 960 kubinių pėdų. Vienoje kubinėje pėdoje yra 1728 kubiniai coliai, o tai reiškia, kad autobuso tūris yra 1,6 mln. kubinių colių. Apskaičiavau, kad golfo kamuoliuko tūris yra apie 2,5 kubinių colių (4/3 x pi x 0,85), nes kamuoliuko spindulys yra 0,85 colio. Padalinus 1,6 milijono iš 2,5, gauname 660 tūkstančių golfo kamuoliukų. Bet įvertinus autobuse esančias sėdynes ir kitus laisvą vietą užimančius dalykus bei kamuoliuko sferinę formą manyčiau, kad tarp kamuoliukų bus gana nemažai laisvos vietos, todėl telpančių kamuoliukų kiekį suapvalinau iki 500 tūkstančių“.

2. Už kokią pinigų sumą nuplautumėte visus langus Sietle?

Tai vienas iš tų klausimų, į kuriuos atsakinėjant reikia ir geros galvos, ir paties paprasčiausio atsakymo. Mes atsakytume: „Po 10 dolerių už langą“.

3. Šalyje, kur visi gyventojai nori, turėti vaiką berniuką, kiekviena šeima nesiliauja gimdžiusi vaikų tol, kol gimsta berniukas. Jei jiems gimsta mergaitė, jie laukiasi dar vieno vaiko. Jeigu susilaukia berniuko, tuomet daugiau vaikų „nebedaro“. Koks yra berniukų ir mergaičių santykis šioje šalyje?

Atsakymas į šį klausimą sukėlė karštas diskusijas, bet galutinis sprendimas buvo toks: įsivaizduokite, kad yra 10 šeimų, kurios turi 10 vaikų – 5 mergaites ir penkis berniukus. Vėliau penkios poros, kurios turi mergaites, pasigimdo dar penkis vaikus. Pusė jų (2,5) bus mergaitės, kita pusė – berniukai. Pridėkime 2,5 berniuko prie 5 ankstesniųjų, o 2,5 mergaitės – taip pat prie ankstesnių 5 ir turėsime po 7,5. 2,5 be berniukų likusios šeimos suslauks 2,5 vaikų, iš kurių 1,25 bus berniukai, o 1,25 mergaitės. Pridėkime juos prie ankstesnių sumų ir turėsime po 8,75 berniukus ir 8,75 mergaites. Ir, laikantis 50/50 principo, taip galima tęsti be galo.

4. Kiek yra pianinų derintojų visame pasaulyje?

Atsakytume „Tiek, kiek reikia rinkai. Tarkime, pianiną reikia derinti kartą per savaitę, tai trunka vieną valandą, o derintojas dirba 8 valandas per parą. O jeigu pianinų būtų 40, derintojo darbo grafikas būtų pilnai užimtas. Taigi, atsakymas turėtų būti vienas derintojas keturiasdešimčiai pianinų“.

5. Kodėl vamzdynų šulinių dangčiai yra apvalūs?

Atsakymas: Kad dangtis nuėmimo ar įdėjimo metu neįkristų į šulinį, nes kampuotas dangtis lengvai galėtų įkristi pakreipus jį įstrižai angos.

6. Sukurkite San Francisko evakuacijos planą

Atsakymas: šiuo atveju vėl stebima, kaip pretendentas ieškos užduoties atsakymo. Patartume pradėti atsakinėti nuo klausimo: o kokia stichinė nelaimė numatyta šiai dienai?

7. Kiek kartų per parą laikrodžio rodyklių kryptys sutampa?

Atsakymas: 22 kartus. Iš „WikiAnswers“: 00:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55, 12:00, 13:05, 14:11, 15:16, 16:22, 17:27, 18:33,19:38, 20:44, 21:49, 22:55.

8. Paaiškinkite išsireiškimo Dead beef (pažodžiui – negyva jautiena) reikšmę.

Atsakymas: DEADBEEF – šešioliktainis skaičius, naudotas didžiųjų skaičiavimo mašinų klaidų taisymo procese, nes tokį žymeklį būdavo labai paprasta surasti šešioliktainiu pavidalu užrašytuose išvesties duomenyse. Daugelis žmonių su programuotojo išsilavinimu turėtų būti šį kodą matę bent jau mokydamiesi „Assembler“ programavimo kalbos, todėl „Google“ personalo atranka tikisi, kad programinės įrangos kūrėjas apie tai žinos. 0XDEADBEAF kodas buvo naudojamas IBM RS/6000, „Mac OS“, veikiančios su 32 bitų „Power PC“ procesoriais ir „Commodore Amiga“ sistemose buvo naudojamas kaip stebuklinga programų derinimo reikšmė, „Sun Microsystem“ sukurtoje „Solaris“ aplinkoje taip buvo žymima laisva branduolio atmintis, „Alpha“ procesoriams sukurtoje „OpenVMS“ sistemoje norint pamatyti DEAD_BEEF pakakdavo paspausti Ctrl+T.

9. Žmogus nukreipė savo automobilį į viešbutį, bet jam nepavyko. Kas nutiko?

Atsakymas: Jis užstrigo ant šaligatvio. (Nemalonu, ar ne?)

10. Jums reikia patikrinti, ar jūsų draugas Bobas teisingai užsirašė Jūsų numerį. Turite ant lapelio užrašyti klausimą ir perduoti jį Evai, kuri raštelį nuneštų Bobui, o po to atneštų jo atsakymą. Ką reikėtų parašyti ant popierėlio taip, kad Bobas suprastų ko klausiama, o Eva nesužinotų jūsų telefono numerio? Klausimo negalima užduoti tiesiogiai.

Atsakymas: kadangi tik tikrinate, ar turimas numeris yra teisingas, paprašykite Bobo paskambinti jums sutartu laiku. Jeigu jis to nepadarys, vadinasi, jis jūsų numerio neturi. Pernelyg paprasta? Dar vienas atsakymo variantas – panaudoti kontrolinę sumą. Tegu Bobas sudeda visus jūsų numerio skaičius ir ant lapelio užrašo rezultatą, kurį Eva jums parneštų atgal.

11. Esate piratų laivo kapitonas ir jūsų įgula ketina balsuoti dėl to, kaip turėtų būti dalinamas užgrobtas lobis. Jeigu su jumis sutiks mažiau nei pusė piratų, mirsite. Kaip pasidalinsite auksą taip, kad gautumėte kuo dideesnę grobio dalį ir liktumėte gyvas?

Atsakymas: grobiu reikia dalintis su 51 proc. visos įgulos.

12. Turite 8 vienodo dydžio rutulius. 7 iš jų yra vienodo svorio, o paskutinis – šiek tiek sunkesnis už likusius. Naudodamiesi svarstyklėmis su dviem lėkštėmis suraskite sunkesnį rutulį per du svėrimus.

Atsakymas: Paimkite 6 kamuolius iš 8 ir padalinkite juos po tris ant kiekvienos lėkštės. Jeigu sunkusis kamuolys yra vienas iš šešių pasvertųjų, paimkite tris kamuolius iš sunkesnės lėkštės, vieną atidėkite į šoną, o du pasverkite. Jei kuri nors lėkštė nusvirs žemyn, vadinasi, joje – sunkesnis kamuolys. Jei lėkštės laikosi pusiausvyroje, vadinasi, sunkesnis yra atidėtas kamuolys.

13. Turite 2 kiaušinius ir galite įeiti į 100 aukštų pastatą. O kiaušiniai gali būti arba labai tvirti, arba labai trapūs., kitaip tariant, gali sudužti krisdami ir iš pirmo aukšto, bet gali nesudužti krisdami net iš viršutinio aukšto. Abu kiaušiniai yra identiški. Jums reikia išsiaiškinti, koks pastato aukštas yra aukščiausias, iš kurio krisdami kiaušiniai nedūžta. Klausimas: kiek mažiausiai bandymų reikia atlikti norint nustatyti koks yra aukščiausias kiaušiniams saugus aukštis?

Atsakymas: Pats didžiausias bandymų kiekis – 14 kartų. Visų pirma, aukštus reikia skaidyti ne po 10, o pradėti nuo 14, vėliau pridėti 13, vėliau – 12, dar vėliau – 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 – tol, kol pasieksite 99. Jeigu kiaušinis sudužtų tik 100 aukšte, būtų sunaudota 12 bandymų (arba 11, jeigu tartume, kad kiaušinis sudužtų 100 aukšte). Bet įsivaizduokime, kaip būtų aiškinamasi, kad paskutinis kiaušiniams saugus aukštas yra 49. Tuomet bandytume taip: mestume kiaušinį iš 14, 27, 39, 50 (kiaušinis sudūžta), 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ir 49 – viso 14 bandymų.

14. Trimis sakiniais ir taip, kad suprastų aštuonmetis sūnėnas paaiškinkite, kas yra duomenų bazė.

Atsakymas: Pagrindinis šio klausimo tikslas yra įvertinti pretendento gebėjimą sudėtingą idėją paaiškinti paprastais žodžiais. Štai vienas iš variantų: „Duomenų bazė – tai aparatas, kuris prisimena daug informacijos apie įvairius dalykus. Žmonės ja naudojasi tam, kad prisimintų tą informaciją jos prireikus. Eime pažaisti“.

15. Buvote sumažintas iki 5 centų dydžio monetos, atitinkamai buvo sumažinta ir jūsų masė, išlaikant tą patį kūno tankį. Ir buvote įmestas į tuščią smulkintuvo indą. Peiliai įsijungs po 60 sekundžių. Ko imsitės?

Atsakymas: Šiuo klausimu tikrinamas pretendento kūrybingumas. Galima būtų pabandyti sulaužyti elektrinį variklį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)