S. Sinofsky pareigas perėmė Julie Larson-Green, nuo šiol vadovausianti visų „Windows“ programinių ir techninių produktų kūrimui bei Tami Reller, prie savo pareigų rinkodaros ir finansų skyriuje pridėsianti „Windows“ verslo reikalų priežiūrą. Abi moterys yra tiesiogiai atsakingos Steve'ui Ballmeriui.

Bendrovė išreiškė susirūpinimą dėl S. Sinofsky gebėjimo sutarti su kitais aukščiausio lygio vadovais tuo metu, kai „Microsoft“ gyvybiškai būtina koordinacija tarp skirtingų produktų, teigė šaltiniai. S. Ballmeris iškart po „Windows 8“ pasirodymo buria komandą, kuri pradėtų planuoti naują „Windows“ versiją. Tokie sprendimai parodo S. Ballmerio pasiryžimą duoti atkirtį „Apple“ ir kitiems mobiliųjų įrenginių gamintojams, mažinantiems „Microsoft“ produkcijos vartotojų kiekį.

„Labai vertiname S. Sinofsky kaip techninį vizionerių, gebantį pateikti sudėtingus produktus laiku. „Microsoft“ pranešimas spaudai rodo, jog bendrovėje esama įtampų ir pabrėžiamas bendradarbiavimo poreikis“, - sakė „Nomura Holdings“ analitikas Rickas Sherlundas.

R. Sherlundas S. Sinofsky pašalinimą iš „Microsoft“ palygino su Scotto Forstallo atveju – jis po konfliktų su aukščiausio lygio vadovais palieka „Apple“.

Po paskelbimo apie S. Sinofsky pašalinimą per dieną „Microsoft“ akcijų vertė smuko 3,2 procentais, nors per metus jų vertė užaugo 4,4 procentais.

Pats S. Sinofsky situacijos nekomentavo.

23 metus „Microsoft“ dirbusio veterano pasitraukimas iš bendrovės paviešintas praėjus vos porai savaičių po naujosios „Windows 8“ operacinės sistemos ir „Surface“ planšetinių kompiuterių pristatymo – tai yra pirmas „Microsoft“ žingsnis į planšetinių kompiuterių gamintojų rinką. Su situacija susipažinęs žmogus, nenorėjęs atskleisti savo vardo, teigė, kad permainos „Microsoft“ vadovybėje nėra susijusios su produktų kokybe ar jų sėkme rinkoje.

Nors S. Sinofsky turėjo savo užtarėjų ir šalininkų, jis neretai suremdavo ragus su žmonėmis, nepriklausančiais jo bendraminčių ratui, teigė vardo atskleisti nepanorę žmonės – slaptumą jie nori išsaugoti dėl to, kad jie neturi įgaliojimų apie šį įvykį kalbėti viešai. Kartais S. Sinofsky atmesdavo ir kitų aukščiausio lygio vadovų – net paties S. Ballmerio – pasiūlymus ar reikalavimus, jeigu jie nesiderino su S. Sinofsky planais.

Grupei, kūrusiai planšetinį kompiuterį, vadovavęs S. Sinofsky atsisakė parodyti įrenginį kitoms „Microsoft“ viduje dirbusioms grupėms ir netgi pačiam S. Ballmeriui tol, kol produktas nebuvo beveik pabaigtas. S. Ballmeriui ne vienus metus akį rėžė ir S. Sinofsky nesutarimai su vyriausiuoju programinės įrangos architektu Ray'umi Ozzie, kuris iš „Microsoft“ pasitraukė 2010 metais. Bet savo nepasitenkinimo parodymą generalinis direktorius atidėjo iki „Windows 8“ išleidimo.

Sunkiai sugyvenama S. Sinofsky asmenybės pusė buvo matoma ir jo partneriams. Jis netgi kartais skambindavo kitų bendrovių vadovams ir kritikuodavo juos už tai, ką jie pasakė viename ar kitame interviu.

Visgi šis S. Sinofsky pasitraukimas yra didelė netektis „Microsoft“, mat pastaruoju metu tai jau ne pirmas geras pastaraisiais metais „Microsoft“ inžinerijos strategijos kryptį formavęs specialistas, kuriam teko rinktis kitą kelią – iš „Windows“ kūrėjų komandos neseniai pasitraukė Bobas Muglia, J. Allardas ir Robbie Bachas.

„Vienas iš pagrindinių dalykų, kurių netenkama pašalinus S. Sinofsky – prarandamas žmogus, turintis daugiau nei 20 metų vadovaujančio darbo patirtį kompanijos viduje ir greta jos, žmogus, kuris patikimai pagal grafiką pateikdavo produktus rinkai. „Windows 8“, „Windows RT“ ir „Surface“ dar neįsitvirtino rinkoje, taigi, tai yra neįprasta ir kelia tam tikrą susirūpinimą“, - sakė nepriklausomos analitikų bendrovės „Directions on Microsoft“ atstovas Wesas Milleris.

Darbą „Microsoft“ 1989 metais pradėjęs S. Sinofsky didžiąją savo karjeros dalį praleido dirbdamas su „Office“ programų rinkiniu, bet 2006 metais jis buvo perkeltas į „Windows“ padalinį. Jam teko darbas stabilizuoti šį padalinį po nepalankiai priimtos „Windows Vista“ versijos išleidimo.

S. Sinofsky, anksčiau vertintas kaip vienas iš galimų S. Ballmerio įpėdinių, neseniai nesugebėjo apriboti asmeninių kompiuterių naudotojų netekties – nemažą jų dalį perviliojo „Apple“. „Windows“ padalinio finansiniai rezultatai šešis iš pastarųjų aštuonių ketvirčių netenkino analitikų lūkesčių, nors pagrindinė tokių rezultatų priežastis yra bendras vartotojų susidomėjimo kompiuteriais sumažėjimas ir padidėjęs dėmesys mobilesniems įrenginiams.

2012 finansinių metų pabaigoje S. Sinofsky negavo maksimalios premijos, nes „Windows“ padalinio pardavimai susitraukė 3 procentais, o „Microsoft“ nesugebėjo įvykdyti 2009 metų susitarimo su Europos komisija.

Naujoji „Windows“ padalinio vadovė J. Larson-Green korporacijoje įsidarbino 1993 metais, dirbo „Windows“ programų valdymo viceprezidente, buvo viena iš vadovių, kartu su S. Sinofsky perėjusių iš „Office“ į „Windows“ padalinį.

Jau iki šiol vienas aukščiausių pareigų bendrovėje užėmusi J. Larson-Green vadovavo grupei, kuri tobulino „Windows 8“ dizainą ir pagrindinį dėmesį suteikė „Start“ ekranui, atrodančiam panašiai į „Windows Phone“ sąsają bei pašalino visiems per 17 metų labai įprastu tapusį „Start“ mygtuką. Prieš tai būtent jos vadovaujama grupė pakeitė ir „Microsoft Office“ programų rinkinio sąsają. Pastaruoju metu ji vadovavo visiems „Windows 8“ programų valdymo, dizaino tyrimų ir vystymo bei tarptautinių versijų darbams.

Šaltinių teigimu, J. Larson-Green garsėja savo gebėjimu bendradarbiauti ir paskatinti kitus žmones dirbti kartu.

T. Reller prie „Windows“ komandos prisijungė 2007 metais, užėmė įvairias vadovaujančias pareigas. 2009 metais ji buvo paaukštinta iki „Windows“ verslo rinkodaros ir finansų vadovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)