Pervadinusi pašto tarnybą į „Outlook“, atsisakiusi „Metro“ pavadinimo, bendrovė nestovi vietoje. Sekantis taikinys – programėlių parduotuvė „Windows Phone Marketplace“, kuri nuo šiol vadinsis „Windows Phone Store“. Ar bent jau taip teigiama aprašyme, kurį pamato kūrėjai kai prisijungia prie „Windows Phone Dev Center“. Pats „Microsoft“ žinoma šio pokyčio dar nespėjo pakomentuoti, bet mes linkę tikėti, kad pavadinimas bus pakeistas. Juk žodis „Store“ (kai kalbama mobiliųjų programėlių kontekste) vartotojams iškart asocijuojasi su „Apple Store“, vieta, kurioje galima įsigyti programėlių. O štai „Marketplace“ asocijuojasi su vieta, kur bobutės anūkėliams bulkutes perka.

Kitas rebrendingas – žaidimai, kuriuos gauna vartotojai su kiekviena „Windows“ operacine sistema. Visi bent vieną kartą gyvenime bandė žaisti Išminuotoją („Minesweeper“) ar dėliojo kortas Soliteryje. Šie žaidimai pasirodys ir su „Windows 8“. Jie bus papildyti grafiniais elementais, surinktų taškų dalijimosi su draugais sistema ir panašiai, o taip pat bus pavadinti – „Xbox Windows“ žaidimais. Ar šio pokyčio reikėjo? Žinant, kad „Xbox 360“ yra žaidimų konsolės pavadinimas, „Xbox Windows“ daugiau klaidins, nei gelbės vartotojams. Juk kiekvienas perskaitęs antraštėje tik „Xbox Windows“ pagalvos, kad kalbama apie naują konsolę.

Kas gi nėra girdėjęs apie „Microsoft Office“? Biuro paketas kažkada buvo diegiamas visuose be išimties kompiuteriuose. Šiandien situacija kiek kitokia. Vartotojams legalizuojantis dažnas jau nebeperka brangiai kainuojančios programinės įrangos ir pasirenka nemokamą alternatyvą. Šiaip ar taip, rudenį pasirodysianti „Microsoft“ planšetė su „Windows RT“ taip pat turės „Office“, tačiau gerokai apkarpytą. Į planšetę bus įdiegta „Office 2013 RT Preview“ versija, kuri pilnaverte pasidarys tik 2013 metais. Bandomojoje (jei ją taip galima pavadinti) biuro paketo versijoje nebus dalies funkcijų, o ypač tų, kurios eikvoja energiją. Tiesa, viskas tik spėliojimų lygmenyje, nes ir šios strategijos „Microsoft“ iki galo nepatvirtino. Ar tai geras žingsnis, jei jis toks bus? Tikriausiai ne, nes niekam nereikia „Office“ be makrokomandų, trečių šalių įskiepių, VBA suderinamumo. Būtent šios funkcijos skiria „Office“ iš kitų biuro reikmenų paketų, ar bent jau nuo tų, kurie egzistuoja „Android“ ir „Apple“ ekosistemose. Jei verslas žadėjo luktelėti „Surface“ planšetės būtent dėl geresnio „Office“, tai niekas nebestabdo jo šiandien pat įsigyti „iPad“ su „iWork“ biuro paketu. Argumentas, kad kažkada 2013 metais viskas bus kitaip – nieko neįtakoja. 2013 m. ir „Apple“ savo biuro paketą pagaliau atnaujinti gali.

Turite „Windows“ telefoną? Nesidžiaukite. Ne tik kad negausite „Windows Phone 8“ operacinės sistemos savo naujoje „Nokia Lumia“, bet neturėsite net ir „in-app purchasing“ galimybės. Pasirodo ši funkcija (kuriuos tikrai nelimituoja techniniai reikalavimai) bus tik su „Windows Phone 8“. O „Windows Phone 7.8“ (kurį galės įsidiegti dabartinių „Nokia Lumia“ telefonų savininkai) šios galimybės neturės. Jei kas nesuprato, minėtasis „in-app purchasing“ leidžia pirkti pačioje programėlėje, t. y. įveikėte 10 žaidimo lygių, o jei norite dar 10-ties – susimokėkite. Šis verslo modelis esamu momentu labai populiarus tarp programinės įrangos kūrėjų. Jis leidžia dykai pateikti kažkokį turinį, o už visą kitą – paprašo susimokėti. Žaidžiate žaidimą ir jis sustabdomas įdomiausioje vietoje. Ką jūs padarote? Žinoma įsigyjat galimybę žaisti toliau. Žaidžiate žaidimą ir pritrūko virtualių pinigų ar daiktų? Žaidimo gamintojas jums pasiūlys jų įsigyti už tikrus pinigus ir taip toliau.

Šios funkcijos atsisakius pasekmės bus labai paprastos – mažiau programėlių „Windows Phone Store“ parduotuvėje. Jei bus mažiau programėlių, mažiau jų atsiųs dabartinių „Windows Phone“ turėtojų. O ką jie rekomenduos draugams? Veikiausiai siūlys įsigyti „Android“ ar „Apple“ telefoną, argumentuodami, kad ten bent kažką atsiųsti smagaus pažaisti ar padirbti galima.

Beje, „Microsoft“ išplatino vaizdus su „Windows 8“ operacinės sistemos pakuote. Įprasta versija bus baltoje dėžutėje, o „Pro“ – juodoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)