Atsako Darius Černeckis, „BitDefender“ saugumo ekspertas, bendrovės „Atviros informacinės sistemos“ pardavimų vadovas

Kompiuterių kenkėjai būna įvairaus tipo – virusai, Trojos arkliai, kirminai ir kiti, tačiau negalima pasakyti, kad vieni jų būtų pavojingesni už kitus.

Žinoma, operacinės sistemos (pvz. „Windows XP“) klaida besinaudojantys virusai gali nepataisomai sugadinti programinę įrangą ir vartotojui ją teks diegti iš naujo, sugaišti daug laiko. Tačiau ne ką mažiau pavojingi gali būti ir tokie kenkėjai, kurių veiklos vartotojas gali nematyti. Pavyzdžiui, kai kurie Trojos arkliai (angl. trojans), patekę į kompiuterį gali netrikdyti darbo su juo, tačiau tuo pat metu renka konfidencialią informaciją, nuskaito kreditinės kortelės duomenis, perduoda brukaliams (angl. spamers) el. pašto adresus ir panašiai. Tad virusų pavojingumas yra sąlyginis ir subjektyvus dydis, nes vieniems daugiau žalos padarys virusai, sutrikdantys el. pašto darbą visai dienai, kitiems – vagiantys konfidencialią vartotojo informaciją.

Visgi, specialistai pavojingesniais virusais įvardina tuos, kurie konkrečiu metu yra suaktyvėję ir sparčiai plinta. Kai tik atsiranda naujas kenkėjas, jis kelia didesnį pavojų vartotojams, nes, kol nesukurti „priešnuodžiai“, grėsmė, kad virusas paplis masiškai, didesnė. Be to naujos ir aktyvios kenkėjiškos programos nuolat mutuoja – atsiranda naujų jų formų, siekiančių žūtbūt įsibrauti į vartotojų kompiuterius.

Gerai žinomi antivirusinių programų gamintojai, tokie kaip „BitDefender“, „Kaspersky Lab.“, „G-Data“ ir kiti, kas mėnesį skelbia aktyviausių ir dažniausiai atakuojančių kompiuterių kenkėjų sąrašus. Jie atskleidžia, kokių tuo metu virusų daugiausia siaučia elektroninėje erdvėje, ko labiausiai reikėtų saugotis. Jau kelis mėnesius iš pavojingiausiųjų gretų nesitraukia „Kido“ kenkėjas, dar žinomas „Conficker“ vardu. Jis ne tik greitai apkrėtė tūkstančių vartotojų kompiuterius, bet ir ligi šiol mutuoja, užkrėsdamas naujus kompiuterius. Vien per rugsėjo mėnesį, „Kaspersky Lab.“ duomenimis, šiuo kirminu buvo užkrėsta beveik 50 tūkst. kompiuterių.

Apibendrinant galima pridurti, kad visi kompiuterių kenkėjai yra pavojingi, nes juos kibernetiniai nusikaltėliai kuria tam, kad neteisėtai pasipelnytų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją