Ir dabar Baikonuro kosmodromas yra aktyviai naudojamas „Sojuz” astronautų kelionėms į Tarptautinę kosminę stotį ir stebina savo nedaug tepasikeitusia išvaizda.

Įdomu tai, kad raketos paleidimus ir gali tikėtis gyvai išvysti bazėje apsilankę turistai, skelbia kelionių agentūra „Baltic Clipper”.

Originaliai kosmodromas buvo skirtas ne tokioms nekaltoms operacijoms: 1955-aisiais, Šaltojo karo metu jame išbandyta pirmoji tarpžemyninė kovinė raketa.

Vėliau iš čia į kosminę erdvę pakilo pirmoji moteris, pirmąkart buvo prisiartinta prie mėnulio.

Iki 1989 m. kosmodromas buvo lygiagrečiai naudojamas ginklų bandymams ir kosminės erdvės bei vandenynų tyrinėjimams.

Šaltajam karui pasibaigus, kosmodromu aktyviai ėmė naudotis ir JAV bei Europos astronautai.

2011-aisiais NASA į čia perkėlė visus savo skrydžius, kol bus pastatyta nauja tarptautinė raketų paleidimo bazė JAV.

Nors kosmodromas vadinamas Baikonuro vardu, iš tiesų jis įsikūręs už kelių šimtų kilometrų nuo šio miestelio - toks pavadinimas stočiai prieš kelis dešimtmečius parinktas sąmoningai, siekiant nuslėpti tikrąją jos buvimo vietą.

Tiesa, nepaisant šio gudravimo, JAV žvalgybinis lėktuvas aptiko ir nufotografavo kosmodromą praėjus vos porai metų nuo jo įrengimo.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)