Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Šveicarijoje, nuolatinis Lietuvos Respublikos atstovas prie Jungtinių Tautų ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje Rytis Paulauskas buvo vienas parodos iniciatorių. Jis tvirtino, kad Lietuvos ir CERN bendradarbiavimas jau yra tapęs konstruktyvia partneryste, be kurios nebūtų įmanoma surengti parodą. Prie parodos organizavimo prisidėjo ir Švietimo ir mokslo ministerija.

„Matau į CERN keliaujančius didelius srautus moksleivių, mokytojų, mokslininkų. Džiaugiuosi tokia rimta CERN politika, kuri atveria mokslą visuomenei ir smalsiausiai jos daliai – vaikams, leidžia įdomiai susipažinti su mokslo pasiekimais“, – teigė R. Paulauskas ir džiaugėsi, kad ir Lietuvos mokiniai net nekeliaudami į Ženevą galės susipažinti su naujausiais mokslo pasiekimais ir sužinoti, kas per daiktas yra Higso bozonas.

„Tuo pačiu norime paskatinti smalsumą ir leisti visiems sudalyvauti, pačiupinėti, sužaisti protonų futbolą, pamatyti, kaip susiduria dalelės, kokie reiškiniai vyksta po to“, – sakė R. Paulauskas.
Lietuva turi bendradarbiavimo su CERN potencialą ne tik fizikos ir informatikos bei švietimo, bet ir pramonės bei medicinos srityse. CERN projektuose dalyvauja Lietuvos mokslininkai ir tyrėjai bei studentai, kurie parsiveža į Lietuvą naujas žinias, mokslinius kontaktus, įgytą kvalifikaciją.

CERN stažuojasi Lietuvos fizikos bei informacinių technologijų mokytojai. Lietuvoje šiemet pirmą kartą rengiama CERN stovykla studentams. CERN sutiko dalyvauti Lietuvoje kuriamame Mokslo ir
technologijų centre.

Vasario 18 d. „LHC Interactive Tunnel“ keliaus į Kauną, į „Santakos“ mokslo slėnį ir veiks iki kovo 2 d. Kovo-liepos mėn. Vilniuje „Saulėtekio“ mokslo slėnio teritorijoje Fiziniu ir technologijos mokslu centre veiks didžioji CERN kilnojama paroda – „Accelerating Science“ (500 kv.m ekspozicija), kuri dar plačiau supažindins su šiuolaikinio mokslo laimėjimais, leis iš arti pažvelgti į visatos paslaptis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)