Kaip BNS sakė abiejų savivaldybių atstovai, tiek Vilnius, tiek Kaunas sulaukė palaikymo iš mieste įsikūrusių aukštųjų mokyklų ir verslo institucijų.

„Turime palaikymą asocijuotų verslo struktūrų, kurios sako, kad joms tai yra aktualu ir jos pasiruošusios prisidėti tiek prie konkrečių savo sričių ekspozicijų įrengimo, tiek bendrai prie modernių ekspozicijų ir turinio sukūrimo“, – BNS sakė Vilniaus mero patarėjas Albertas Lakštauskas.

Prie ekspozicijų sukūrimo, pasak jo, taip pat prisidėtų Vilniaus universitetas (VU) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Iš verslo institucijų savo paramą projektui yra pareiškusios Lietuvos lazerių asociacija ir Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija.
Vilniaus miesto savivaldybės skaičiavimais, toks mokslo centras galėtų uždirbti iki penktadalio savo išlaikymui reikalingos sumos.

„Turbūt nė vienas panašus mokslo centras pats savęs pilnai neišlaiko. Ką rodo veikiančių kitų panašių centrų metiniai biudžetai, tai yra nuo keliolikos iki dvidešimt kelių procentų iš lankytojų srauto išsilaiko. Mes skaičiuodami irgi panašią dedamąją turėjome, suprasdami, kad dalį kaštų vis dėlto reikės prisiimti – savivaldybė yra pasiruošusi dalį tų operacinių kaštų prisiimti, o daliai reikės rasti rėmėją“, – kalbėjo A.Lakštauskas.

Dėl galimo muziejaus vietos buvo pasiūlytos kelios alternatyvos: „Litexpo“ parodų rūmų kaimynystėje, VGTU mokslo bazėje Linkmenų gatvėje, buvusio Kučkuriškių popieriaus fabriko teritorijoje.

„Apsistojome prie tos vietos, kuri apsvarstyta buvo ir galimybių studijoje, tai Saulėtekio alėjoje. Tai yra VU lyderystės rezultatas, jie skiria konkrečiai sklypą, atsiranda bendra sąveika su teritorija, kuri turi daug mokslo objektų“, – kalbėjo Vilniaus mero patarėjas.

Jo teigimu, ši vieta būtų patogiai pasiekiama Vilniaus moksleiviams, o iš kitų miestų susisiekimą pagerins planuojamas šiaurinis aplinkkelis. Vis dėlto, A.Lakštausko teigimu, svarbiausias argumentas šios vietos pasirinkimui buvo jos mokslinis kontekstas.

Kauno miesto savivaldybė kol kas neįvardija galutinės vietos, kur toks mokslo centras galėtų atsirasti, bet, pasak Kauno vicemero Povilo Mačiulio, svarstomos kelios vietovės miesto centre, taip pat – „Megos“ prekybos centro kaimynystė.

P.Mačiulio teigimu, prie šio projekto įgyvendinimo Kaune prisidėtų Kauno technologijos universitetas (KTU), Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Aleksandro Stulginskio universitetas bei Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU). Penktadienį projektas taip pat pristatytas didžiosioms Kaune reziduojančioms įmonėms, kurios kviečiamos į partnerystę įgyvendinant projektą.

„Susidomėjimas yra didelis, panašu, kad visų didžiųjų įmonių ir žinomų prekinių ženklų. Turinį visą iš mokslinės pusės apie ekspozicijas, apie centro turinį rengė universitetai“, – kalbėjo P.Mačiulis.
Konsultuoti Kauną šiuo klausimu pasisiūlė ir Tartu mieste Estijoje įsikūręs „AHHAA“ mokslo muziejus.

Savivaldybė parengė tris galimo muziejaus statybos kaštų variantus, priklausomai nuo planuojamo jo dydžio. Jau pastačius muziejų, pasak Kauno vicemero, jis galėtų sugeneruoti 80 procentų jam išlaikyti reikiamos sumos.

„Yra skaičiuojama, kad mes galėtume sugeneruoti apie 300 tūkst. klientų per metus ir tai leistų sugeneruoti apie 3 mln. eurų pajamų. Tai būtų apie 80 procentų visų pajamų, reikalingų tokio centro išlaikymui per metus“, – kalbėjo P.Mačiulis. Likusią dalį kompensuotų savivaldybė ir Vyriausybė ar Švietimo ir mokslo ministerija.

Gavusi abiejų miestų pasiūlymus, toliau juos nagrinės tarpinstitucinė darbo grupė, lapkričio 16 dieną abiejų miestų atstovai bus kviečiami projektus pristatyti ministerijoje.

Kaip BNS sakė švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė, dėl galutinės mokslo centro vietos apsispręsta turėtų būti iki Kalėdų.

Radus partnerių versle, muziejus duris galėtų atverti 2018-2019 metais.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galėtų susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

Moksleiviams svarstoma įrengti modernias laboratorijas, sudaryti galimybę centre stažuotis mokytojams.

Projekto finansavimui norima pasitelkti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystę.