Pirmą kartą nuo 2012 metų, kai šis laikrodis buvo nustatytas rodyti 5 minutes iki vidurnakčio, t. y. iki simbolinės katastrofos, laikrodžio rodyklė dar pasukta į priekį Rusijai bandant pakeisti Europos valstybių sienas ir V. Putinui atvirai grasinant pasauliui branduoliniais ginklais. Tokio grasinimo nebuvo net šaltojo karo metais.

Atomo mokslininkų biuletenis savo laikrodžiu nepranašauja pasaulio pabaigos. Ir niekas jos nei laukia, nei tikisi. Laikrodis yra tik vaizdinė metafora viešam žmonių įspėjimui apie tai, kaip arti pasaulis priartėjo prie potencialios katastrofos, galinčios sunaikinti mūsų civilizaciją. Kasmet šio biuletenio mokslininkų taryba analizuoja pavojus žmonijai ir nusprendžia, ką turi rodyti „Pasaulio pabaigos laikrodžio“ minutinė rodyklė. Šiais metais mokslininkai pasuko laikrodžio rodyklę sunerimę, kad pasauliui nesiseka atsikratyti branduolinių ginklų arsenalų, kad sparčiai šyla klimatas, kad terorizmas − tiek valstybių, tiek žmonių grupių − gresia žmonijai.

Atomo mokslininkų biuletenio vykdančioji direktorė Kennette Benedict pastebi: „Mes nemanome, kad jau per vėlu imtis veiksmų, bet galimybės veiksmams sparčiai mažėja. Mes pasukome laikrodžio rodyklę siekdami paskatinti veiksmus.“ Stokholmo Aplinkos instituto mokslininkas Sivanas Kartha pastebi, kad jeigu nemažinsime aplinkos taršos anglies dioksidu, šio amžiaus gale Žemės temperatūra gali padidėti nuo 3 iki 8 ºC ir iš esmės pakeisti Žemės aplinką.

Kita mokslininkė – JAV Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro direktorė Sharon Squassoni – sako, kad branduolinio nusiginklavimo pastangos sustojo ir daug šalių didina savo branduolinių ginklų arsenalus. Rusija didina branduolines pajėgas, Indija planuoja didinti atominių povandeninių laivų skaičių, Pakistanas paleido trečiąjį plutonio gamybos reaktorių, JAV vykdo 335 milijardų dolerių vertės branduolinę programą. S. Squassoni pastebi, kad branduolinių ginklų pavojus slypi ne tik tame, kad kažkas ruošiasi paspausti branduolinių raketų paleidimo mygtuką, bet ir tame, kad šių ginklų buvimas kainuoja daugelio žmonių laiką, daug pinigų ir pastangų išlaikyti juos saugius.

Atomo mokslininkų biuletenį 1945 metais įsteigė atominę bombą Čikagoje sukūrę mokslininkai. Jie siekė užbaigti daugiausia gyvybių nusinešusį Antrąjį pasaulinį karą ir įspėti žmones apie branduolinių ginklų grėsmę. 1947 metais jie sukūrė ir „Pasaulio pabaigos laikrodį“, kurio rodyklės tada rodė 11:53 iki vidurnakčio, t. y. iki branduolinės katastrofos. Nuo to laiko šio laikrodžio rodyklės nedaug judėjo. Arčiausiai vidurnakčio jos buvo 1953 metais ir rodė 11:58 iki vidurnakčio, kai JAV ir Sovietų Sąjunga išbandė termobranduolines vandenilines bombas. 1991 metais laikrodžio rodyklės buvo pasuktos atgal į 11:43, t. y. 17 minučių iki vidurnakčio, kai minėtosios valstybės pasirašė Strateginių ginklų sumažinimo sutartį, kuri tuo metu žadėjo branduolinio nusiginklavimo pradžią. Pastumti laikrodžio rodyklę dabar pirmyn nusprendė Biuletenio mokslininkų taryba pasikonsultavusi su 17 Nobelio premijos laureatų. Laikrodis tapo visuotinai pripažintu pasaulio pažeidžiamumo branduoliniais ginklais, klimato kaita ir naujomis technologijomis rodikliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)