Asteroidas, pavadintas „2004 BL86“, pro mūsų planetą praskries 1,2 mln. kilometrų atstumu nuo Žemės. Tai yra triskart toliau už Mėnulį, bet dangaus kūnas yra pakankamai didelis, kad priartėjus jį bus galima įžiūrėti apsiginklavus mėgėjiškais teleskopais ir netgi žiūronais.

Artimiausiame Žemei taške asteroidas bus tuomet, kai Vilniuje bus 18:20.

Šiaip asteroidai santykinai netoli Žemės skraido nuolat, tačiau 2004 metais atrastas BL86 išsiskiria savo dydžiu – jo skersmuo yra apie 550 metrų. Tai – vienas didžiausių objektų, šiame amžiuje praskriesiančių netoli Žemės. Palyginamo dydžio kosminis kūnas pro Žemę praskries tik po 12 metų: 800-1800 m dydžio milžinas 1999 AN10, pro mus jau praskridęs 1946 metais, grįš 2027-aisiais.

Neseniai savo pareigas palikęs NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos vadovas Donas Yeomansas sakė, kad šis praskridimas mokslininkams suteiks progą asteroidą patyrinėti iš arčiau.

„Nors Žemei numatomoje ateityje jis grėsmės nekelia, šįkart jis praskris santykinai arti, o ir pats asteroidas santykinai didelis, todėl mes turime unikalią galimybę stebėti ir sužinoti daugiau“, – sakė NASA atstovas.

NASA asteroidą fotografuos mikrobangų ir regimajame spektre. Stebėjimams bus naudojami „Deep Space Network“ teleskopų masyvas (JAV) ir Arecibo observatorija (Puerto Rikas).

Pats buvęs laboratorijos vadovas asteroidą ketina stebėti per mėgstamiausius žiūronus.

Praskridimo transliaciją internetu galima bus stebėti gyvai - tokią galimybę suteiks robotinių teleskopų paslauga „Slooh“.

O jeigu norite asteroidą stebėti be interneto ir kompiuterio teikiamo patogumo - ieškokite jo rytinėje dangaus skliauto pusėje, tarp Vėžio ir Vienaragio žvaigždynų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)