Šių metų pradžioje tai buvo pažadas atversti naują medicinos puslapį. Šis pažadas išspausdintas aukšto rango akademikų leidinyje „Nature“. Pagrindinė jo autorė H. Obokata akimirksniu tapo žvaigžde. Ji pateikė studiją, kurioje įrodinėjo, kad žmogaus ląsteles galima labai lengvai perprogramuoti į embrionų ląsteles.

H. Obokata tokį procesą vadina STAP – dirgiklio sukeltas pluripotencijos įgijimas, procesą ji tikina įgyvendinusi du šimtus kartų. Taip perprogramuotos ląstelės veiktų kaip kamieninės ląstelės – jos vėliau galėtų išaugti į bet kokią žmogaus ląstelę. Taip būtų galima nežudant embrionų daug paprasčiau išauginti audinius, ląsteles ar organus, kurie pakeistų sutrikusius.

Tačiau moksle hipotezes visada reikia arba patvirtinti, arba paneigti, ir šį kartą atsirado nemažai mokslininkų, kuriems H. Obokatos eksperimento paprasčiausiai nepavyko pakartoti. Mokslininkams kilo įtarimų ne tik dėl klaidų, bet ir dėl klastočių. Darbo ėmėsi Japonijoje itin įtakingas tyrimų centras „Riken“, jam padėjo pati H. Obokata, tačiau bandymai žlugo.

„Iš mūsų tikėjosi, kad eksperimentus patvirtinsime iki kitų metų kovo. Tačiau, kai gauname tokius rezultatus, darbą nusprendėme nutraukti“, – aiškina „Riken“ centro tyrėjų lyderis Shinichii Aizava.

Pati H. Obokata spaudos konferencijoje nepasirodė, šių metų balandį ji jau atsiprašinėjo už klaidas, dabar raštu pareiškė atsiprašanti, nors net nežinanti, kokius žodžius parinkti. Žurnalas „Nature“ jos studiją atšaukė vasarą, tada net nusižudė H. Obokatos studijų konsultantas.

Dabar „Riken“ tyrimų centras žada iš esmės pertvarkyti savo biologijos padalinį. Už atradimą, kad įprastas ląsteles galima perprogramuoti į kamienines, kitas japonas Shinya Yamanaka prieš dvejus metus net gavo Nobelio premiją, bet toks perprogramavimas iki šiol mokslininkams atrodo sudėtingas. Amerikiečiai bando odos ląsteles perkeldami į kiaušialąstę, o lengvo būdo, kurį žadėjo H. Obokata, tebeieškoma.