Pagal mokslininkų grupių projektų priemonę biudžeto lėšomis konkursų būdu finansuojami moksliniai tyrimai mokslininkų pasiūlytomis temomis visose mokslų srityse. Mokslo projektą vykdo mokslininkas ar jų grupė iš vienos ar kelių Lietuvos ir užsienio mokslo ir studijų institucijų. Skatindama tarptautinį bendradarbiavimą, trečius metus Taryba rengia paraiškų konkursą vykdyti ir bendrus projektus su Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkais.

Mokslo programų skyriaus vedėjos dr. Vaivos Priudokienės teigimu, mokslininkų grupių projektų konkursai yra vieni populiariausių, jiems teikiama daugiausia paraiškų, juose dėl galimybės gauti finansavimą konkuruoja maždaug 4 paraiškos į vieną vietą. Jei konkursinis šių projektų lygis išliks toks pats ar bus didesnis, Taryba sieks didinti šiam konkursui numatytas lėšas ir finansuoti ne mažiau kaip 25–30 proc. konkursui pateiktų projektų.

Kvietimai teikti paraiškas mokslininkų grupių projektams finansuoti skelbiami kasmet nuo 2010 m. Konkursui vidutiniškai pateikiama 450 paraiškų. Iš jų finansuojama apie 100 mokslininkų ir jų grupių projektų: apie 30 proc. sudaro humanitarinių ir socialinių mokslų sričių ir 70 proc. – fizinių, žemės ūkio, biomedicinos ir technologijos mokslų sričių projektai. Kiekvienam jų skiriama vidutiniškai po 230 tūkst. litų (67 tūkst. eurų).

Paraiškos vertinamos etapais. Administracinės patikros reikalavimus atitikusias paraiškas vertina iki trijų ekspertų, galutinį vertinimą pateikia ekspertų grupė. Treti metai į ekspertų grupes įtraukiami ir lietuviai mokslininkai, gyvenantys užsienyje. Ateityje numatoma paraiškas priimti lietuvių ir anglų kalbomis, jų vertinimui pasitelkiant kuo daugiau užsienio mokslininkų.

Kvietimą teikti paraiškas numatyta skelbti lapkričio 4 d. Paraiškos bus priimamos iki gruodžio 3 d.

Kvietimai skelbiami Lietuvos mokslo tarybos interneto svetainėje www.lmt.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)