Grupė japonų mokslininkų, vadovaujamų Takashi Tsuji iš Tokijo Mokslo universiteto panaudojo kamienines ląsteles pilnaverčiam plauko pakaitalui sukurti. Buvo išauginti plaukų folikulai, kuriuos galima įauginti į odą.

Biologai tam panaudojo subrendusias kamienines ląsteles, išgautas iš sveikų plaukų folikulų. Tokios ląstelės visiškai suderinamos su „paciento“ genomu.

Šiam eksperimentui buvo išaugintos kelios „plikos“ pelės, turinčios genomo defektą. Pelės embriono odos audiniai ir suaugusio graužiko ūsai buvo panaudoti kaip plaukų folikulų kamieninių ląstelių šaltinis. Iš dviejų rūšių kamieninių ląstelių mišinio biologai suformavo nedidelius kamuoliukus. 29 tokie kamuoliukai buvo implantuoti į suaugusių beplaukių graužikų pakaušius. Po mėnesio jų vietoje išaugo pilnaverčiai plaukai, nors jie buvo be pigmento.

Pigmento problemą mokslininkai išsprendė į plaukų folikulų ruošinius įdėdami kamieninių ląstelių, kurios plaukams suteikia spalvą ir yra atsakingos už pagrindines jų savybes. Vėliau specialistai išaugino analogiškus „embrionus“ iš žmogaus odos kamieninių ląstelių ir įsodino juos graužikams. Praėjus 21 dienai po „embrionų“ implantavimo, pasirodė plaukai.

Japonijos mokslininkai mano, kad tolimesni eksperimentai su žmogaus ląstelėmis leis sukurti saugią ir patogią priemonę, padėsiančią atauginti plaukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją