Toks gamybos defektas reiškia, kad sukuriamas naujas plaukas yra toks mažas, kad plika akimi jis tiesiog nematomas. Dėl to ir atsiranda plikė, praneša BBC.

JAV mokslininkai leidiniui „Journal of Clinical Investigation“ teigė, kad dėl to kaltos kamieninės ląstelės, sudarančios naujus plaukus.

Atkuriant normalią šių ląstelių veiklą, galbūt įmanoma vyrų plikumą „išgydyti“, tikisi ekspertai.

Jie tikisi sukurti kremą, kurį reiktų tepti ant galvos odos, ir kuris padėtų kamieninėms ląstelėms auginti normalius plaukus.

Bandymams naudodami plaukų persodinimui pasiryžusius vyrus, mokslininkų iš Pensilvanijos universiteto komanda palygino nuplikusiuose ir plaukuotuose galvos vietose esančius folikulus.

Nors plikuose plotuose buvo toks pats plaukus gaminančių kamieninių ląstelių skaičius, tačiau aptikta mažiau subrendusių ląstelių, vadinamų pirmtakinėmis.

Tai reiškia, kad plikose zonose plaukų folikulai ne pradingsta, o susitraukia, tad iš jų augantys plaukai, lyginant su normaliais, yra mikroskopiniai.

„Tai reiškia, kad problema susijusį su tuo, kaip plikuose plotuose priversti kamienines ląsteles virsti pirmtakinėmis ląstelėmis“, – teigė tyrimo vadovas George`as Cotsarelis.

Iki šiol nebuvo aišku, dėl kokių priežasčių plinka vyrai, tačiau ekspertai mano, kad su tuo susijęs vyriškas hormonas testosteronas, be to, plikimas yra paveldimas.