Iš viso krovininėje kapsulėje „Dragon“ yra apie 2270 kg naujos įrangos bei atsargų NASA astronautams.

Krovinys TKS turėtų pasiekti antradienį. Tai – jau penkta „SpaceX“ atliekama TKS aprūpinimo misija, rašo phys.org.

„Falcon 9“ raketa, nešanti kapsulę su kroviniu, iš Floridos valstijos (JAV) esančio kosmodromo pakilo po maždaug parą trukusio skrydžio atidėjimo dėl lietaus – pakilimo metu oras buvo idealus. Raketa nuo žemės buvo matoma tris minutes po starto.

Kosminei stočiai skirtas trimatis spausdintuvas buvo sukurtas JAV bendrovės „Made in Space“. Šis modelis yra tvirtesnis, nei įprastiniai žemėje parduodami panašūs spausdintuvai, mat jis turėjo atlaikyti purtymą ir kratymą pakilimo metu bei atitikti kitus griežtus NASA saugumo reikalavimus. Kosmoso agentūra tikisi, kad kada nors ateityje astronautai galės patys pasigaminti jiems reikalingas atsargines dalis. O kol kas tai – tik technologijų demonstracija. Pažangesnis, galingesnis spausdintuvo modelis į stotį bus gabenamas ateinančiais metais.

Taip pat „Dragon“ kapsulėje yra 30 mln. JAV dolerių vertės aparatas, matuosiantis vėjų greitį vandenynuose, 30 pelių ir 30 vaisinių muselių biologiniams tyrimams, golfo lazdų gamintojų metalo mėginiai – privati bendrovė po kosminių eksperimentų nori patobulinti savo produkciją.

Dar kapsulėje yra akumuliatoriai skafandrams, maistas, rūbai, elektroninė įranga. Įprastiniai JAV įgulos pasivaikščiojimai kosmose buvo pristabdyti po to, kai praėjusiais metais buvo kilęs gyvybei grėsmę keliantis incidentas su skafandro šalmo užtvindymu atvirame kosmose. Problemos priežastys atrastos ir pašalintos. Bet kilo klausimų dėl akumuliatorių saugiklių - „Dragon“ krovinys išspręs ir šią problemą, todėl kitą mėnesį amerikiečiai vėl galės ropoti TKS paviršiumi.

NASA užsakymu TKS aprūpinimą kroviniais užtikrina dvi amerikiečių bendrovės - „SpaceX“ ir „Orbital Sciences“. Pirmoji įmonė TKS aprūpinimo misijas vykdo jau dvejus metus. O visai neseniai ši bendrovė užsitikrino labai svarbią sutartį su NASA ir ambicingesniam planui – į stotį gabenti ne tik krovinius, bet ir žmones. Antra įmonė, kuri atliks tą patį darbą, yra „Boeing“.

NASA nuo 2011 metų, kuomet buvo nutraukta „Shuttle“ daugkartinių erdvėlaivių programa, nebeturi galimybės savarankiškai gabenti žmones į kosmosą – šią paslaugą amerikiečiai perka iš Rusijos, už kiekvieno astronauto nugabenimą sumokant po 70 mln. JAV dolerių.

Šią savaitę iš kosmodromo Baikonūre kils nauja TKS įgula, kurioje bus vienas amerikietis astronautas ir du rusai – vienas iš jų bus moteris, kas yra gana neįprasta Rusijai. Naujoji įgula prisijungs prie stotyje jau dirbančių amerikiečio ruso ir vokiečio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)