Mokslininkai jau kuris laikas dirbo stengdamiesi sukurti smegenų bangų fiksavimo ir perdavimo technologiją. Pavyzdžiui, neseniai mokslininkai panaudojo elektroencefalografą tam, kad leistų juos dėvintiems smegenimis valdyti skraidančius žaislinius sraigtasparnius.

Šie ir kiti encefalografijos procesai įtraukė informaciją tarp žmogaus smegenų ir kompiuterio. Elektrodai pažymi elektros srovę, kurią skleidžia smegenys, kai žmogus padaro kažką planuoto, pavyzdžiui, sąmoningai pagalvoja apie kelio sulenkimą. Tuomet kompiuteris interpretuoja šį signalą ir perduoda mechaninei produkcijai, pavyzdžiui, žaisliniam skraidančiam lėktuvėliui.

Tačiau paskutiniame tyrime mokslininkai mašiną pakeitė kitomis smegenimis ir pritaikė technologiją taip, kad du žmonės telepatiškai apsikeitė informacija.

Tyrime dalyvavo keturi 28–50 m. amžiaus žmonės. Iš pradžių mokslininkai elektroencefalografą panaudojo tam, kad į signalus būtų paversti pasisveikinimai. Jie buvo išsiųsti iš Indijos miesto į Prancūzijos miestą. Prancūzijos mieste kompiuterio vartotojo aplinka išvertė žinutę iš kodo į žodžius ir juos perdavė į gavėjo smegenis per šviesos elektrinę simuliaciją.

Dalyviai šio proceso metu nieko nejautė, tik savo periferiniame regos lauke matė šviesos žybtelėjimus, tačiau žinutės negirdėjo.

Tuomet mokslininkai įvykdė procesą, kurio metu mintys buvo sėkmingai perduotos iškart dviem dalyviams – vienam, esančiam Ispanijoje, kitam – Prancūzijoje.

Gauti rezultatai nebuvo idealūs – antrojo eksperimento metu paklaida siekė 15 proc., tačiau tai yra labai didelė pažanga. Anksčiau signalai smegenimis buvo perduoti tik žiurkėms, su žmonėmis tai padaryta pirmą kartą. Mokslininkai mano, kad greitu metu kompiuteriai galės bendradarbiauti su žmogaus smegenimis tiek tarp žmogaus ir kompiuterio, tiek tarp žmogaus ir žmogaus.