Atsakymas – mocarela.

Mokslinis darbas, pavadintas „Quantification of Pizza Baking Properties of Different Cheeses, and Their Correlation with Cheese Functionality“, publikuotas recenzuojamame leidinyje „Journal of Food Science“, rašo gizmodo.com.

Šio tyrimo tikslas – rasti atsakymą į prieš šimtmečius užduotą kulinarinę mįslę. Ir, veikiausiai, kuo gardžiausiai pasimaitinti tyrimo metu. Tyrėjai daugiausiai domėjosi sūrio ir picos, ant kurios jis užkeptas, sąveiką. Vaizdo įraše viena iš tyrimo autorių, profesorė Bryony James, išaiškino jų grupės taikytą metodologiją, dėl kurios nediskutuotinu picų čempionu įvardinta mocarela.

Tarp mocarelos konkurentų dėl šio titulo buvo čederis, šveicariškas sūris, amerikietiškas kolbio sūris, provolonas ir kiti. Sūrio tinkamumas buvo vertinamas ne subjektyviu tikrinimu savais skonio receptoriais, o objektyviu kompiuterio atliekamu nuotraukų analizavimu. Išsiaiškinta, jog mocarela picai itin tinkama dėl to, jog tai yra neriebus ir labai elastingas sūris, dėl ko kepant jį nusėja išsipučiančios pūslelės.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog tyrimas yra bereikalingas laiko ir pinigų švaistymas, tačiau, pasak profesorės, sūrio savybių išsiaiškinimas mikroskopiniame lygmenyje gali būti naudingas siekiant sukurti sveikesnes, liesesnes alternatyvas mūsų mėgiamiems sūriams, kurie nėra labai naudingi sveikatos požiūriu.

Tiesa, pasak B. James, padažas – kitas neišvengiamas picos ingredientas – iš jų tyrimo buvo pašalintas sąmoningai. Padažo parinkimas, pasak mokslininkės, reikalautų atskiro tyrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)