Atsakydamas į jo svetainėje pateiktą klausimą, vienas svarbiausių Irano religinių lyderių, Didysis Ajatola Nasseras Makaremas Shirazi pareiškė: „Visos trečios kartos [3G] ir didelės spartos interneto paslaugos, kol šalyje nėra realizuotos būtinos Nacionalinio informacijos tinklo [vyriausybės kontroliuojamo ir cenzūruojamo interneto] veikimo sąlygos, prieštarauja šariatui ir žmoniškumo bei moraliniams standartams“.

Jis pridūrė, jog „Teisėsaugos pareigūnai neturi būti abejingi šiam gyvybiškai svarbiam klausimui“. Klausimą ajatolai pateikė „kibernetinės erdvės aktyvistų grupė“, rašo iranhumanrights.org.

Dėl interneto prieigos laisvės apribojimų kovoja religinės bendruomenės atstovai, išlaikantys svarbias pozicijas valstybės saugumo, žvalgybos bei teisėsaugos sistemose ir norintys išsaugoti griežtą informacijos kontrolę bei cenzūrą. Kitoje barikadų pusėje – net 42 mln. iraniečių. Tai yra apie 55 proc. visos Irano populiacijos – maždaug tiek žmonių šioje šalyje naudojasi internetu. Šioje religinės valdžios visuomenės priešpriešoje interneto sparta yra vienas pagrindinių ginklų: valdžia neretai interneto spartą sumažina tiek, kad jis tampa iš esmės netinkamu naudoti, todėl visuomenė netenka prieigos prie darbo ir švietimo reikmėms reikalingos informacijos bei negali atlikti darbų, kuriuos atlikti internetu yra įprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)