Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Nasturjevienė džiaugiasi, kad šiųmetė vasara nepagailėjo cukinijų: „Jų tiek daug užderėjo, kad sunku darže ir praeiti, o skaniausios cukinijos yra jaunos, todėl stebiu, kad neperaugtų ir gaminu išsijuosusi ir patenkinta.“

O patiekalus iš cukinijų tinklaraštininkė ruošia dažnai, nes juos mėgsta visa šeima. Gamina įvairius blynus, apkepus, kotletus, sriubas ir deda visur, kur, kaip sako, tik sugalvoja.

„Dažniausiai gaminu blynus. Cukinijas blynams maišau su kitomis daržovėmis: morkomis bulvėmis, obuoliais. Sūresni blynai patinka mums su vyru, o saldesnius noriai valgo vaikai. Jei cukinijas ruošiu pietums tuomet mėgstamiausi visos šeimos yra mėsos ir cukinijų kotletai“, - pasakoja maisto mėgėja.

Greičiausiai nuo stalo, pasak Kristinos, dingsta cukinijų riekelės, apkeptos keptuvėje – prieš apkepant jas reikia apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Tai puikus užkandis, pusryčiai ar vakarienė.

Na o šį kartą K. Nasturjevienė primygtinai siūlo išsikepti ir paragauti cukinijų apkepo pagal jos receptą.

„Labai skanus, aromatingas, sotus, sultingas, su gardžia sūrio plutele ir rūkytu kumpiu. O pagaminamas labai greitai, paprastai ir visai nesudėtingai“, – pasakoja K. Nasturjevienė.

Cukinijas maisto tinklaraštininkė pjaustė daržovių skustuku – plonomis juostelėmis, na o neturint tokio prietaiso galima supjaustyti plonomis riekelėmis.

„Valgėme šį apkepą pietums ir mums labai patiko: toks kvapnus, sotus, sultingas – tikrai verta paragauti! Kitai dienai jo neliko“, – šypsosi „Maisto mėgėja“ tinklaraštininkė ir kviečia užsirašyti receptą.

Reikės:

~1 kg šviežių cukinijų
0,5 šaukštelio druskos
4 šaukštų džiūvėsėlių
4 šaukštų parmezano
2 kiaušinių
3 šaukštų grietinės (riebumas nesvarbu)
3 šaukštų parmezano
Alyvuogių aliejaus
100 g kumpio šalto rūkymo
100 g tarkuoto fermentinio sūrio
Saujelės petražolių

Kaip gaminti:

* Daržovių skustuku plonomis juostelėmis supjaustau ~1 kg šviežių cukinijų. Jei neturite tokio įrankio, supjaustykite plonomis riekelėmis. Supjaustytas cukinijas verčiu į dubenį, beriu 0,5 šaukštelio druskos ir sumaišau.

* 4 šaukštus džiūvėsėlių ir 4 šaukštus tarkuoto parmezano sūrio beriu ant cukinijų ir vėl viską gerai sumaišau rankomis (ar šaukštu). Taip paruoštas cukinijas atidedu į šalį ir pasiruošiu užpilą.

* Užpilui į dubenį įmušu 2 kiaušinius, dedu 3 šaukštus grietinės (naudojau liesą 10%, bet riebumas neturi jokios reikšmės), beriu 3 šaukštus tarkuoto parmezano. Viską gerai sumaišau šakute – užpilas paruoštas!

* Į kepimo skardos (32x22 cm) dugną pilu šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pusę pjaustytų cukinijų išdėlioju į kepimo skardą. Ant viršaus supilu visą kiaušinių-grietinės-sūrio masę – pildama masę tolygiai paskirstau ant viso cukinijų paviršiaus.

* Mažais kubeliais ar juostelėmis (kaip labiau patinka) supjaustau šalto rūkymo kumpio. Supjaustytą kumpį dedu į kepimo skardą ant cukinijų. Burokine tarka sutarkuoju 100 g fermentinio sūrio. 30 g sutarkuoto sūrio beriu į skardą ant kumpio ir cukinijų. Tuomet likusias pjaustytas cukinijas išdėlioju į skardą uždengdama sūrį. Ant viršaus beriu likusį 70 g sutarkuoto fermentinio sūrio.

* Šaunu kepimo skardą į įkaitintą 200o C orkaitę, kepsiu ~30 min viršus apačia be vėjelio.

* Kol kepa apkepas, susmulkinu saujelę petražolių. Ant iškepto apkepo pabarstau smulkintų petražolių.

* Beliko supjaustyti apkepą ir padalinti visiems valgytojams! Mmm… kaip gardžiai kvepia iškeptas cukinijų apkepas – sunku ir nusakyti. Belieka jums išsikepti ir paragauti! Prie apkepo patiekiau pjaustytų pomidorų – buvo „žiauriai“ skanu.

Skanaus gaminantiems!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją