Nurodoma, kad parodos rengėjai kvies mokinius, jų tėvus, mokytojus plačiau sužinoti apie STEAM ir inovacijas. Atidarymo dieną 11 val. salėje 5.1 prasidės konferencija „Inovacijų kultūros ugdymas bendradarbiaujant. STEAM: mokykla-mokslas-verslas“.

Mokyklų direktoriams, mokytojams, švietimo administratoriams, politikams, mokslo, verslininkams skirtoje konferencijoje bus pristatyta STEAM filosofija ir samprata, įvardinti STEAM veiksmų plano tikslai. Apie inovacijų kultūros formavimą kalbės švietimo ir mokslo viceministrė dr. Svetlana Kauzonienė, STEAM strategijos politiką Europoje nušvies svečias iš Belgijos Yves Beemaert, apie konkretų įgyvendinimą mokykloje papasakos KTU inžinerijos licėjaus direktorius dr. Dainius Žvirdauskas, Vilniaus inžinerijos licėjaus direktorė Regina Mikalauskienė ir Šiaulių Dainų progimnazijos direktorius Viktoras Varanavičius. Konferencijoje taip pat dalyvaus pranešėjas iš Indijos Srini Swaminathan.

Itin svarbu paskatinti mokinius pažinti ir išbandyti su STEAM susijusias veiklas dar mokykloje. Nors Lietuvoje didėja kvalifikuotų tyrėjų ir STEAM specialistų poreikis, bet jaunimo susidomėjimas STEAM krypčių studijomis vis dar mažas.

„Atradimų laboratorijos“ – parodos naujiena. Tai erdvė, kurioje mokiniai kartu su savo mokytojais dalyvaus praktinėse (angl. hands-on) veiklose, leisiančiomis suprasti jungtis tarp gamtos, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos, jų praktinį pritaikomumą, reikšmę kasdieniam gyvenimui bei mūsų istorijos pažinimui. „Atradimų laboratorijas“ sudarys 9 skirtingų tematikų laboratorijos, skirtos 1–12 klasių mokiniams. Mokyklos, Lietuvos muziejų asociacija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Estijos mokslo centras „AHHAA“ laboratorijose mokinius kvies kurti audiovizualinės inžinerijos produktus, robotus, skaitmeninio montažo būdu „nusikelti“ į netikėčiausias aplinkas, tyrinėti ląsteles ir kt.

Mokytojams bus siūlomi interaktyvūs mokymai apie savivertę, emocijų higieną, stilių ir įvaizdį. Bus surengta paskaita „Mokytojo charizma“, pasidalinimas patirtimi, vyks diskusijos. Parodos atidarymo dieną 12 val. 4 salėje Prestižo erdvėje vyks diskusija „Žvelkime giliau: ką daryti dėl mokytojo profesijos prestižo?“, kurioje dalyvaus švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, dr. Aurimas Juozaitis, Mindaugas Jackevičius, portalo „Delfi“ politikos apžvalgininkas, Vygantas Kornejevas, Utenos r. Leliūnų pagrindinės mokyklos direktorius, „Renkuosi mokyti!“ alumnas ir kt.

16–16.30 val. renginių scenoje, 4 salės fojė, kartu su mokslų centro AHHAA atstovais ministrė apdovanos mokytojus – Šokio konkurso nugalėtojus.

Lapkričio 7 d., šeštadienį, 5.1 salėje 10 val. prasidės konferencija „Medijų ir informacinio raštingumo ugdymas“. Konferencijos dalyviai analizuos sėkmingo medijų ir informacinio raštingumo ugdymo ir jo plėtros prielaidas, diskutuos, koks vaidmuo tenka įvairioms suinteresuotoms grupėms (mokytojams, mokyklų bibliotekininkams, tėvams), bus pristatomi Lietuvos ir Šiaurės šalių pavyzdžiai, projekto „Medijų ir informacinio raštingumo ugdymas“ metu sukurti įrankiai mokytojams ir mokyklose atlikto tyrimo rezultatai.

Tą pačią dieną taip pat 5.1 salėje 14 val. vyks konferencija tėvams „Tėvai – pokyčių jėga ir ugdymo partneriai“. Konferencijos temos – tėvų bendradarbiavimas tarpusavyje ir su mokykla, jų indėlis kuriant atsvarą patyčių kultūrai, galimybės geriau pažinti vaikų gebėjimus, realizuoti savo lūkesčius. Konferencijos metu tėvams bus sudaryta galimybė mažose grupėse aktyviai pabendrauti su pranešėjais, pasidalyti savo idėjomis, pasikeisti patirtimi.

Per parodą taip pat bus gvildenamos pilietiškumo, neformaliojo ugdymo, kūrybiškumo stiprinimo mokykloje temos. Z kartos atstovai pristatys savo asmenines istorijas, bus kalbama apie santykius su tėvais ir mokytojais, vyks „Ugdymo sodo“ mokymai, o sporto klube – mankšta smegenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją