Vienoje logistikos įmonėje vadove dirbanti Solana Izdunytė už viską labiausiai šiuo metu vertina tylą ir ramybę. Šiam norui iš pirmo žvilgsnio tarsi prieštarauja visas pulkas augintinių – beveik tuzinas gražuolių britų trumpaplaukių kačių. Tai – tik dalis jos veislyno „Roxera“ (pavadinto pirmųjų katinų Robio ir Xeros garbei) augintinių.

„Jei žmogus daug dirba, keliauja, mažai būna namuose, ši veislė jam idealiai tinka. Britų trumpaplaukius galima palikti vienus parai ar dviem ir jiems nieko neatsitiks. Svarbu pasirūpinti ėdalu, šviežiu vandeniu ir katinas ramiai miegos per dienas. Žinoma, jiems reikia žmogaus, tiesiog tas poreikis šiek tiek kitoks. Jie nusprendžia, kada nori, o kada nenori su mumis bendrauti. Taip pat jie linkę pasirinkti šeimininką. Tarkime, mūsų katės myli tik mane, o prie vyro ne itin eina.“

Solana „Purinos“ atstovams pasakojo, kad britų trumpaplaukiai katinai yra labai ramūs gyvūnai, todėl ramybės jos namuose apstu. Šios katės kaip tik nemėgsta triukšmo, pakelto balso, o jei namuose įvyksta koks nors kivirčas, katinai iškart pasislepia. Būtent kačių ramumas veisėją ypa
pakerėjo.

„Su gyvūnais gyvenu nuo vaikystės – gelbėdavome kačiukus, šuniukus, bet vėliau tapau labiau šunininke. Kartais juokauju, kad kiekvienas kačių veisėjas nuo to pradeda. Augindama vokiečių aviganius aš labai daug važinėjau po pasaulį, bet galiausiai persikėlę su šeima gyventi į senamiestį pagalvojome, kad reikia kitokio gyvūno.“

Vienoje kačių parodoje moteris pamatė didžiulį mėlynos spalvos britų trumpaplaukį katiną. Pradėjusi domėtis veisle, ji nusprendė įsigyti pirmąjį šios veislės augintinį Čipoliną. Tiesa, šis katinas buvo raudonos spalvos. Su juo Solana pradėjo dalyvauti parodose, džiaugtis pergalėmis.

Kuo ji daugiau domėjosi šia veisle, tuo labiau degė noru įsigyti ir mėlyną britukę. Anot Solanos, britų katės sužavi savo stotu, stovėsena, sudėjimu, poza ir, be jokios abejonės, putliais skruostais.

„Kadangi esu impulsyvi, mano darbas reikalauja daug energijos ir atsidavimo, namuose man reikia ramybės. Grįžus namo, katinai tiesiog ateina, atsigula šalia ir nuramina. Jie labai jaučia šeimininko emocinę būseną ir nuotaiką, taip pat ir charakterį. Jie mato, kai esu pikta, tuomet stengiasi neįkyrėti ir apeina mane aplink – neįkyri, nelenda.“

Vienas iš pagrindinių kompanijos „Purina“ socialinio projekto „Gyvūnai – mūsų draugai“ tikslų ir yra parodyti, kad gyvūnai ir žmonės turi ypatingą ryšį, sugeba suprasti vieni kitus, o daugelis tarp žmonių ir jų augintinių užgimstančių draugysčių suteikia labai daug teigiamų emocijų ir naudos.

Pradėjus auginti britų trumpaplaukį ir pastebėjus, kokie tai puikūs augintinai, po truputį į Solanos gyvenimą pradėjo veržtis idėjos apie šių kačių veisimą ir veislės tobulinimą.

„Pirmoji mano vada iš tiesų buvo labai įdomi – joje gimė daug skirtingų spalvų kačių. Britų trumpaplaukiai apskritai pasižymi daugybe atspalvių. Nuo klasikinės mėlynos iki sidabrinio marmuro marginimo ar auksinės šinšilinės „colourpoint“ spalvos. Yra ir pakankamai retų spalvų, pripažintų tik 2012 metais, – tai cinamono ir „fawn“ spalvos. Tam, kad būtų galima išgauti šias spalvas, prireikė britų trumpaplaukius kryžminti net ir su Abisinijos veislės katėmis. Po sėkmingos pirmosios vados ėmiau domėtis genetika, skaičiau knygas, važinėjau į seminarus. Pradėjusi dalyvauti parodose pastebėjau, kad puikiai sekasi, atsirado daugiau bendraminčių. Pagalvojau, kad tikrai galiu užsiimti veisimu profesionaliai.“

Britų trumpaplaukių kačių veislė yra viena populiariausių pasaulyje, kartais net vadinama „komercine“. Solanos tikslas – skirti ypatingą dėmesį savo veisiamų kačių charakteriui, nes tai vienas iš dalykų, kuris lemia, ar katė bus draugiška ir meili.

„Pirmieji katinai, kuriuos atsivežėme į Lietuvą, nebuvo itin draugiški, todėl pradėjome daugiau domėtis temperamentu. Veislyne apsigyveno katės iš Lenkijos, Rusijos, net Australijos ir iš britų trumpaplaukių tėvynės Anglijos. Kartais nė nesirinkdavome katinų pagal tipą, išvaizdą, nes jų charakteris buvo mūsų prioritetas.“

Kačių veisėja Solana pasakoja, kad vieno katino teko laukti net šešerius metus. Anglijos veislyno savininkai ilgai neatrašydavo į laiškus, nesileisdavo į kontaktą. Moteris nepasidavė ir nusprendė nuvykusi į parodą susirasti veisėjus ir gyvai su jais susitarti dėl patikusios britų trumpaplaukės katės. Parodoje ji net susirado patikusios katės narvelį ir jos šeimininkui tiesiai šviesiai pasakė, kad jai būtinai reikia šio jų katino. Net po tokio susitikimo Solana savo katino laukė dar kelerius metus, kol galiausiai išsvajotasis Klodas tapo jos veislyno dalimi.

Britų trumpaplaukių kačių augintoja truputį nerimauja dėl besikeičiančių veislės tendencijų – didžiulės katės akys ir per daug išreikšta katinų ekspresija šiuo metu yra vyraujanti. Kačių parodų teisėjai, anot Solanos, nebeskiria pakankamai dėmesio kailiui, gyvūno tipui, kaulingumui ir raumenų masei, o mato tik išraiškingą žvilgsnį.

„Mano vizija yra tokia – britų trumpaplaukis turi būti didelis, stambus, turintis trumpą, tankų ir šiurkštų kailį. O dabar parodose geriausiai įvertinamos tos katės, kurios turi dideles akis ir nebūtinai tvirtą kūno sudėjimą. Taip, akys turi būti išraiškingos, bet dėl to neturėtų nukentėti kiti veislei būdingi dalykai. Pagal tarptautinės felinologų federacijos nustatytą standartą britų trumpaplaukis turi būti nuo vidutinio iki didelio dydžio, tad nėra gerai, kai šios veislės katinas tesveria 4 kilogramus.“

Britų trumpaplaukiai patinėliai gali užaugti net iki 8 kilogramų, katės yra šiek tiek smulkesnės. Tai yra tiesioginis rezultatas to, kad pirmieji britų katinai gimė kryžminant stambias mišrūnes kates su persų veislės atstovais. Vienintelis šių katinų trūkumas yra kailis – 80 proc. jo yra poplaukis, kuris labai slenka atėjus šėrimosi sezonui. Su tuo susidoroti geriausia naudojant specialias šukas – furminatorius ir ilgai šukuojant – tai pagreitina kailio išsišėrimą.

Su vaikais, anot Solanos, katinai sutaria tobulai, jeigu vaikai nėra šiurkštūs ar nekelia daug triukšmo. Jei britų trumpaplaukiai pajunta pavojų, pasislepia arba užlipa kur nors taip, kad būtų nepasiekiami, tačiau niekada neišskės nagų, neįdrėks, neįkąs. Šias minkštas, orias ir ramias kates, skirtas auginti namuose, galima įsigyti už 500 EUR, o veisimui tinkamas kačiukas kainuoja nuo 1200 iki 3000 EUR ir daugiau.

„Norėčiau, kad žmonės nepirktų bet ko, neapsigautų. Reikia būtinai pasidomėti tuo, ką nori priimti į savo namus. Pirkėjai, norėdami sutaupyti, renkasi tik panašius į britų trumpaplaukius katinus, be kilmės dokumentų, tačiau reikia suprasti, kad toks gyvūnas yra mišrūnas. Yra buvę atvejų, kai atvyksta žmonės ieškodami visai kitokių katinų – ilgakojų, liesų. Į šią veislę yra sudėta daug širdies, kad ji būtų tokia, kokia turi būti. Nesvarbu, kokia kačiukų spalva, jie visi yra individai, turintys unikalų charakterį. Jie žmogui gali būti arba tobulai geri, arba tobulai blogi, todėl taip svarbu rasti savąjį“, – pokalbį su „Purinos“ komanda baigia Solana.

Užsakymo nr.: PT_74359304