Išgąsdino didelis šuo

Vieną dieną eidama netoli daugiabučių vilnietė Jurga ne juokais išsigando – moteris išvydo aplink bėgiojantį didelį šunį be jokio pavadėlio ir antsnukio. Apsidairiusi ji pastebėjo ir atokiau stovintį šuns šeimininką, kuris neatrodė susirūpinęs praeivių saugumu.

„Nežinojau, ar šuo taikus, ar ne. Veislių neskiriu ir nepažįstu, todėl priėjau prie šuns šeimininko ir paklausiau, kodėl jo augintinis laksto be pavadėlio. Jis man atsakė, jog nėra jokių įstatymų, reikalaujančių vedžiotis šunis su pavadėliu“, – šeimininko reakcija stebisi Jurga.

Išsigandusi vilnietė nežinojo, kokių priemonių tokioje situacijoje galima imtis, todėl netinkamą elgesį įamžino nuotraukose. „Žinau, jog tokiais atvejais šunų šeimininkai neretai susierzina, todėl stengiausi nekonfliktuoti. Vėliau tą patį šunį su jo šeimininku išvydau ir vaikų žaidimų aikštelėje. Man įdomu, ar iš tikrųjų nėra jokių įstatymų, ribojančių šuns vedžiojimą be pavadėlio“, – svarsto ji.

Jurga sutinka, jog šuo pačiam šeimininkui gali atrodyti mielas ir negalintis padaryti nieko blogo, tačiau praeiviams taip gali nepasirodyti – ypač kai žaidimų aikštelėje šalia laisvai bėgiojančio didelio šuns esama vaikų.

„Šuo nėjo šalia savo šeimininko ir laisvai lakstė aplinkui. Jis atrodė visiškai laisvas, nuo nieko nepriklausomas ir gąsdinančiai didelis. Paprasčiausiai nebuvo jauku. Labiausiai tai nustebino šeimininko reakcija į mano pastabą – jis neabejoja, kad to daryti neprivalo“, – teigia vilnietė.

Atsiliepėme į sunerimusios moters pagalbos prašymą ir pasidomėjome, kokie apribojimai taikomi šunis vedžiojantiems šeimininkams visoje šalyje bei kuo šios taisyklės gali skirtis didžiųjų miestų savivaldybėse. Jas reglamentuoja Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas bei įvairiuose miestuose galiojančios vietinio veikimo Gyvūnų laikymo tam tikrame mieste taisyklės.

Kaip vedžioti šunis Vilniuje?

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžej Dinikis patvirtina, jog viešoje vietoje vesti šunį be pavadėlio yra draudžiama ir už šių taisyklių pažeidimus gali grėsti bauda iki 230 eurų. Į tokias viešas vietas kaip vaikų žaidimų aikštelės, mokyklų teritorijos ir stadionai atsivesti šunį apskritai yra draudžiama. Antsnukis neprivalomas šunims, kurių veislė nėra laikoma agresyvia, o pavadėlis privalomas visais atvejais.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas tikina, jog asmenims, vedžiojantiems viešoje vietoje šunis be pavadėlio, bauda gali būti skiriama neiškart: jei asmuo atsižvelgia į pareigūno pastabas ir pasišalina iš viešos vietos, kurioje šuns negalima vedžioti arba jis vedžiojamas be pavadėlio, pažeidėjui skiriama žodinė pastaba. Kitais atvejais skiriamos piniginės baudos.

Kaunas

Vadovaujantis Gyvūnų laikymo Kauno mieste taisyklėmis, patvirtintomis Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, viešose vietose galima vedžioti tik sveikus gyvūnus.
Juos rekomenduojama vedžioti gyvūnams vedžioti skirtose aikštelėse, jei jų nėra – laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose retai žmonių lankomose vietose. Vietos, kuriose draudžiama vedžioti šunis, turi būti pažymėtos ženklu „Vedžioti šunis draudžiama“.

Pavojingi ir koviniai šunys bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu. Kiti šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu ar be jo. Šunys, kuriems dėl jų veislės antsnukiai nepritaikyti ar jų negamina, gali būti vedžiojami (vedami) be jų, bet su pavadėliu. Jei šalia yra pašalinių žmonių, pavadėlis turi būti sutrumpintas tiek, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams. Šuns savininkas arba atsakingas asmuo privalo užtikrinti, kad šuo viešoje vietoje nebūtų paliktas be priežiūros.

Klaipėda

Gyvūnų laikymo Klaipėdos mieste taisyklėse reglamentuojama, jog šunis rekomenduojama vedžioti Savivaldybės administracijos įrengtose gyvūnų vedžiojimo aikštelėse (jei jos yra), o kitais atvejais – laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose. Jei šuns laikytojas, vedžiodamas savo augintinį uždaroje gyvūnų vedžiojimo aikštelėje, gali užtikrinti, kad jo šuo nekels grėsmės kitiems gyvūnams ir žmonėms, nepabėgs iš aikštelės, šuo gali būti be pavadėlio ir (ar) antsnukio. Asmenys, vedžiojantys šunis, turi surinkti jų šunų paliekamus ekskrementus ir kitus teršalus.

Pavojingi ir koviniai šunys bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu.

Kiti šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami (vedami) laikant už pavadėlio ir su antsnukiu. Šunį vedantis asmuo turi užtikrinti, kad šuo nekels grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams. Jei šalia yra žmonių ar gyvūnų, pavadėlis turi būti sutrumpinamas tiek, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams.

Turint išduotą kompetentingos įstaigos ar organizacijos pažymėjimą, liudijantį apie išlaikytą šuns socializacijos testą, šuo gali būti vedžiojamas (vedamas) su pavadėliu, bet be antsnukio. Pažymėjimą, įrodantį apie testo išlaikymą, šuns savininkas privalo nešiotis kartu vedžiodamas šunį.

Šiauliai

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintose Gyvūnų laikymo Šiaulių mieste taisyklėse šunis rekomenduojama vedžioti savivaldybės administracijos įrengtose gyvūnų vedžiojimo aikštelėse arba laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose. Gyvūnų vedžiojimo aikštelės turi būti pažymėtos aiškiai matomais, ne mažesniais kaip 15 cm pločio ar skersmens ženklais su užrašu, pvz., „Gyvūnų vedžiojimo aikštelė“.

Jei šuns laikytojas, vedžiodamas savo augintinį uždaroje gyvūnų vedžiojimo aikštelėje, gali užtikrinti, kad jo šuo nekels grėsmės kitiems gyvūnams ir žmonėms bei nepabėgs iš aikštelės, šuo gali būti be pavadėlio ir (ar) antsnukio. Asmenys, gyvūnų vedžiojimo aikštelėse vedžiojantys šunis, turi surinkti jų šunų paliekamus ekskrementus ir kitus teršalus.

Pavojingi ir koviniai šunys bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami laikant už pavadėlio ir su antsnukiu. Kiti šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose vedžiojami laikant už pavadėlio ir su antsnukiu ar be jo. Šunį vedantis asmuo turi užtikrinti, kad šuo nekels grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams. Jei šalia yra žmonių ar gyvūnų, pavadėlis turi būti sutrumpinamas tiek, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams.

Panevėžys

Šio miesto savivaldybės gyvūnų laikymo taisyklėse rašoma, jog gyvūno savininkas privalo užtikrinti, kad viešosiose vietose, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose (balkonuose, rūsiuose, koridoriuose, laiptinėse ir kt.) gyvūnai nebūtų paliekami be priežiūros. Lygiai taip pat vieni keturkojai negali būti paliekami bėgioti daugiabučių kiemuose, laiptinėse ir pan.

Šunis rekomenduojama vedžioti mieste įrengtose gyvūnų vedžiojimo aikštelėse, laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose. Gyvūnų vedžiojimo aikštelėje šuo gali būti ir be pavadėlio ar antsnukio, jei savininkas gali užtikrinti, kad keturkojis nekelia grėsmės kitiems gyvūnams ir žmonėms, nepabėgs iš aikštelės. Šunų paliekamus ekskrementus ir kitus teršalus privalu surinkti ir čia.

Šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešosiose vietose vedžiojami laikant už pavadėlio ir su antsnukiu (išimtis – gavus ir turint pažymėjimą apie šuns išlaikytą socializacijos testą).
Draudžiama vedžioti gyvūnus vaikų žaidimų aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose, švietimo įstaigų, organizacijų teritorijose, miesto kapinėse ir miesto paplūdimiuose, gyvūnų priežiūrai semti smėlį iš vaikų žaidimo smėlio dėžių, į jas pilti smėlį, užterštą gyvūnų išmatomis, vesti gyvūnus ten tuštintis.