Trečiadienio pavakare šalia Nevėžio upės vaikščioję panevėžiečiai aptiko kraupų radinį – vandenyje plūduriuojantį negyvą šuniuką. Atvykus specialiosioms tarnyboms paaiškėjo, kad į upę nelaimėlis įkrito ne atsitiktinai, o buvo įmestas žmogaus – mišrūnui prie kaklo pririšta virvė su plyta. Nors žiaurus elgesys nepateisinamas, Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Rasa Meištė pripažino, kad piktadarį nebus lengva surasti.

„Šiuo atveju neturime tikslių duomenų, kiek laiko šuniukas galėjo išbūti vandenyje. Nusikaltimo vietoje nėra kamerų ir net neaišku, ar gyvūnas nebuvo atneštas srovės. Tai apsunkina situaciją ją aiškinantis“,- „Sekundei“ teigė policijos atstovė.

Už žiaurių elgesį su gyvūnais gresia viešieji darbai, bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. 2016 metais Panevėžyje pradėtos 9 baudžiamosios bylos dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, o šiais metais toks įvykis pirmasis.

Žiaurumui nėra ribų

Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė pripažįsta, kad netinkamas elgesys su keturkojais nėra naujiena, o jų ypač padaugėja danguje pasirodžius pilnačiai.

„Nors šiais metais pranešimų gerokai sumažėjo, žiaurumo tikrai netrūksta. Viena moteris savo 2 – 3 mėnesių šuniuką buvo pririšusi taip stipriai, kad virvė augintinio kaklą tiesiog pjovė. Jau net buvo matyti lendančios mėsos. Kitas pranešimas buvo gautas dėl šuns, kuriam žmonės peiliu perpjovė gerklę, o nelaimėlis išsigelbėjo tik įbėgdamas į daugiabučio laiptinę. Prieš 3 metus esame gavę žinią, kad du vyrai parke bandė pakarti keturkojį“, – sveiku protu nesuvokiamus įvykius vardino draugijos vadovė.

Nors žmonės tampa sąmoningesniais ir suvokia, kad gyvūnas ne daiktas, pasak R. Liberienės, pagalbos šauksmo skambučių sulaukiama vos ne kas antrą dieną, o per pilnatį telefonas netyla net naktimis. Neabejingi panevėžiečiai praneša ir apie kaimynus, nemaitinančius keturkojų ar neteisingai juos pririšusius, tačiau, laimei, tokie skundai dažniausiai nepasitvirtina. Nors dauguma kreipiasi dėl kankinamų šunų, R. Liberienė pastebi, kad žmonių rūstybės neišvengia ir murklės.

„Kačiukus kankina gal net labiau, tačiau šunys tarsi labiau matomi. Apie į maišą sudedamus ir užkasamus arba paskandinamus kačiukus dažnai tiesiog niekas nesužino“, – teigė gyvūnų globėja.

R. Liberienė įsitikinusi, kad sumažinti smurto prieš gyvūnus atvejų padėtų gerokai griežtesnės bausmės bei žinojimas, kad nepavyks išsisukti nuo atsakomybės.

Atsikrato nuolat

Žmonių žiaurumas pasireiškia ne tik kankinant, bet ir paliekant keturkojus likimo valiai. Vien šiuo metu Gyvūnų globos draugijos Kaimiškyje prieglaudoje glaudžiasi apie 65 – 70 šunų bei daugiau nei 40 kačiukų.

„Prieglaudoje gyvūnų ypač padaugėja prieš kiekvienas Kalėdas. 2015 metais prieš šventes per dieną atveždavo po 5 – 6 šunis, o katinų dar daugiau. Vieni prieš naujus metus atsikrato senais drabužiais, baldais bei kitomis šiukšlėmis, o kai kurie žmonės išmeta augintinus. Šiais metais tokio bumo pavyko išvengti, tačiau vos pasibaigus šventėms keturkojų ir vėl ėmė daugėti“, – liūdnai pripažino R. Liberienė.

Prieš keletą metų buvo paplitusi neatsakinga mada, kai į gyvūnų prieglaudą ieškoti namų sargų panevėžiečiai atklysdavo vėlyvą pavasarį, o vos atšalus orams, gyvūnus ir vėl grąžindavo. Tokiems žmonėms draugijos vadovė visuomet stengiasi paaiškinti, kad gyvūnas yra ne daiktas ir juo būtina rūpintis visuomet.

Daugiau miesto naujienų naujienos.lt