Palutės ir padeda, ir kenkia

„Tai, ar šuniukas dažnai šlapinsis namuose, ar pakentės, kol bus išvestas į lauką, labai lemia jo amžius. Kuo jaunesnis šuo, tuo mažesnė jo šlapimo pūslė, todėl natūralu, kad jis negali ilgai kentėti, kol bus išvestas į lauką, taigi, ir šlapinasi namuose. Pavyzdžiui, trijų mėnesių šuniukas paėda, palaka vandens, pažaidžia, pamiega, atsikelia ir jo šlapimo pūslė jau pilna. Jei skubiai jo neišvesime į lauką, namuose turėsime balutę, kurią teks valyti“, – aiškino „Greatpet“ šunų dresūros mokyklos šunų elgsenos specialistė-trenerė Ana Menčiūnienė.

Jos teigimu, bausti šuniuką už tai, kad jis namuose nusišlapino yra beprasmiška. „Kai kurie šeimininkai dar naudoja tokius metodus, kad balutę padariusį augintinį muša laikraščiu ar ištrina jo nosį šlapime. Tai absoliuti nesąmonė. Šuniukas bus įbaugintas, tačiau norimo rezultato nepasieksite. Jis šlapinsis tada, kai nematysite, kad jo nebartumėte, nemuštumėte. Šlapinsis ten, kur bus sunku surasti balutę. Todėl geriausia yra šuniuką kuo dažniau vesti į lauką – net kas valandą. Bet jei nėra galimybių, tuomet galima įsigyti palutę, išmokyti šuniuką šlapintis ant jos, taip bent jau neturėsite vargo valyti visą butą ar namą. Palutę pirmą kartą galima sušlapinti šuniuko šlapimu, kad jis tikrai užuostų, kur reikia eiti nusišlapinti“, – teigė A. Menčiūnienė.

Tačiau Klaipėdos šunų dresūros mokyklos kinologas-instruktorius Andrejus Popovas nepritarė palučių idėjai. „Tikrai nesu palučių šalininkas, nes šuo įpranta ant jų šlapintis, o paskui nesupranta, kodėl ji atimama, kodėl reikia eiti į lauką. Veikiausiai jis dar ilgai šlapinsis toje vietoje, kur buvo palutė. Vienintelis variantas šuniuką išmokyti šlapintis ne namuose, o lauke – kuo dažniau jį ten išvesti. Jei šuniukas mažas, tai reikia daryti ir 10 kartų per dieną. Tik pastebite, kad augintinis neramus, kad jau sukiojasi ir ieško vietos, kur galėtų palikti balutę, griebiate jį ant rankų ir nešate lauk. Tokiu būdu išmokyti šuniuką pasiprašyti, kad jis būtų išvestas į lauką atlikti gamtinių reikalų, galima ir per kelias dienas“, – tvirtino A. Popovas.

A. Menčiūnienė atskleidė, jog tas vietas, kur tikrai nepageidaujama, kad šuo paliktų balutę, galima pašlakstyti natūraliais eteriniais aliejais, pavyzdžiui, citrinmedžio ar arbatmedžio kvapo. „Šuns uoslė yra labai jautri, todėl jis tikrai pasiieškos kitos vietos, kuris palikti balutę. Be to, tai yra ir vienas būdų šunį pripratinti prie palutės, nes jis namuose tiesiog nebeturės kitos vietos, kur šlapintis“, – dėstė pašnekovė.

Nesišlapina, nes bijo

A. Menčiūnienės teigimu, tikėtis, kad maži šuniukai greitai pradės šlapintis lauke yra nelabai prasminga. „Šunys savo šlapimą dažniausiai naudoja komunikacijai. Jie pauosto lauke ir supranta, ar čia praėjo didelis šuo, ar patinas, ar patelė, ar rujojanti. Pažiūrėkite į vilkus – patelė suvalgo visus savo mažylių ekskrementus, jei jie yra už olos ribų, kad jų neužuostų priešai, neateitų, nesudraskytų vilkiukų. Maži šuniukai šlapintis lauke taip pat bijo, nes saugosi gresiančio pavojaus, jie bijo, kad plėšrūnai sužinos, kad jie šituo keliu ėjo. Jei šuniukas mažiau savimi pasitiki, su juo galite lauke vaikščioti ir 3-5 valandas, bet jis vis tiek nesišlapins, o tai padarys, kai tik pareisite namo. Tačiau jei galiausiai pavyksta, kad šuniukas lauke nusišlapina, jį labai girkite, duokite jam skanėstų. Taip jis supras, kad elgiasi gerai ir tai stengsis pakartoti. Jis namuose „taupys“ šlapimą, kad jį galėtų išleisti lauke ir už tai gauti skanėstų“, – kalbėjo šunų elgsenos specialistė-trenerė.

A. Popovo teigimu, vienas iš gana patikimų būdų šuniuką išmokyti šlapintis ne namuose, o lauke yra atskiros vietos namuose jam įrengimas. „Galima įsigyti tokį naminį voljerą, kuriame ir laikysite šuniuką savo bute. Šunys yra švarūs gyvūnai, jie nenorės teršti savo erdvės, todėl kentės, kol sulauks šeimininko ir bus išvesti į lauką. Tačiau, aišku, kentėti juk negalima labai ilgai, viskam yra ribos. Jei dirbate aštuonias valandas ir visą tą laiką nebūnate namie, neturite galimybių šuns į lauką išvesti per pietų pertrauką, gerai pagalvokite, ar toks augintinis jums tikrai reikalingas. Jau geriau nusipirkti šuniuką-robotą“, – žodžių į vatą nevyniojo A. Popovas.

Ėdalo sudėtyje – kuo daugiau mėsos

Maži šuniukai namuose ne tik šlapinasi, bet ir tuštinasi. „Šuniukų žarnynas taip pat nėra labai gerai išsivystęs, todėl ir suėstas maistas jame ilgai neužsibūna. Be to, jie yra plėšrūnai, todėl viskas greičiau susivirškina. Virškinimo procesą gali pristabdyti nebent tinkamas ėdalas. Reikia žiūrėti, kad jo sudėtyje būtų kuo daugiau mėsos, nors tai ir sausas ėdalas, nes mėsa ilgiau virškinasi. Tačiau vis tiek tikrai nematau galimybės, kad 2-4 mėnesių šuniukas visą dieną iškentėtų ir namuose nepadarytų rimto reikalo, jei yra paliktas aštuonias valandas, nes šeimininkai dirba“, – teigė A. Menčiūnienė.

Anot specialistės, labai svarbu prižiūrėti šuniuko mitybą. „Negalima daryti taip, kad jis ėdalo turėtų visą dieną ir galėtų paėsti tada, kai nori. Turi būti režimas. Geriausia šuniuką šerti du kartus per dieną – ryte ir vakare. Įdedi į indą ėdalo, leidi ėsti 5-10 minučių, o tada indą padedi taip, kad šuo jo nepasiektų. Užtenka tiek, kiek paėdė, vadinasi, daugiau ir nenorėjo. Taip bus galima kontroliuoti ir jo tuštinimosi procesą. Geriausia ėsti duoti tada, kai grįžtate po pasivaikščiojimo. Šuniukas būna lauke padaręs savo reikalus, gali paėsti ir iškentėti, kol vėl bus išvestas į lauką. Taip jis nepridergs namų“, – aiškino šunų elgsenos specialistė.

Ji tikino, kad jos pačios šuo visus gamtinius reikalus atlikti tik lauke išmoko, kai jam buvo septyni mėnesiai. „Iki to laiko reikėjo ir mokytis, ir suprasti, kad jo tokia fiziologija. Todėl šuniukų šeimininkams linkėčiau tik kantrybės. Laikui bėgant, viskas bus gerai ir pamiršite, ką reškia valyti pridegtus namus“, – tikino A. Menčiūnienė.

A. Popovas taip pat teigė, jog nereikia turėti iliuzijų, jog mažas šuniukas, jei visą dieną paliekamas namuose, juose nepridarys nei balučių, nei rimtesnių krūvelių. „Kaip ir minėjau, išmokyti šuniuką prašytis į lauką atlikti gamtinių reikalų galima labai greitai, tačiau taip pat reikia pasirūpinti, kad kai jis prašosi į lauką, būtų išvestas. Tik taip pasieksite rezultatą. 6-7 mėnesių šuo jau tikrai turi mokėti išlaukti, kol bus išvestas į lauką, o nebedaryti visko namuose. Tačiau reikia suprasti, kad ir šuo negali kentėti parą. Viskas turi būti proto ribose. Jei jau pasiryžote auginti šuniuką, turite susitaikyti su tuo, jog kurį laiką teks valyti namus, o paskui drausmingai jį du ar tris kartus per dieną vesti į lauką“, – tvirtino A. Popovas.