„Tai – neįprasta vergovės schema“, – pripažįsta Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorė Edita Ignatavičiūtė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį patenkino prokurorės prašymą ir dviem mėnesiams suėmė anksčiau net aštuonis kartus teistą vilnietį Vidmantą Davenį.

Ketvirtadienį sulaikytas V. Davenis įtariamas prekyba žmonėmis – nukentėjusiuoju pripažintas studentas policijos pareigūnams nurodė, kad beveik penkiems mėnesiams buvo tapęs įtariamojo vergu.

Jaunas vaikinas į daugybę kartų dėl sukčiavimo teisto V. Davenio spąstus pateko ieškodamas darbo – apie tai buvo paskelbęs internete. Į jo skelbimą atsiliepęs V. Davenis pasiūlė dirbti jo individualioje įmonėje – esą tai prestižinis darbas, nes bus – asmeninis esą perspektyvaus verslininko, kuris yra praradęs teisę vairuoti, vairuotojas.

Netikėtas pasiūlymas jaunuoliui pasirodė patrauklus, todėl jis iš karto sutiko. Ir nors turėjo V. Davenį vežioti po visą Lietuvą, tačiau realiai niekur nebuvo įdarbintas, taip pat ir negavo atlyginimo. Maža to, vaikinas pateko į gerai paspęstus spąstus – jis buvo taip įbaugintas, kad niekada nesitraukdavo nuo savo „darbdavio“, nebegalėjo net susisiekti su savo artimaisiais, o dažnai naktimis nakvodavo automobilyje.

V. Davenis pastaruoju metu prekiavo įvairia visame pasaulyje žinomų bendrovių gaminama kosmetika. Tiesa, įtariama, kad tai tebuvo tik padirbiniai.

Įtariama, kad studentas V. Daveniui vergavo nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų kovo, kai galop surado drąsos ir grįžo į namus. Apie tai, ką patyrė, papasakojo savo motinai, kuri nedelsiant kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus.

Nukentėjusysis taip pat prisipažino, kad V. Davenis jį esą privertė lizingo būdu įsigyti brangų kompiuterį, už kurį, žinoma, įmokų taip ir nemokėjo. Maža to, studentas įkalbėjo išsimokėtinai kompiuterį įsigyti ir savo draugą, kurį taip pat atidavė „perspektyviu verslininku“ prisistatančiam vyrui.

Įtariama, kad V. Davenis brangią kompiuterinę techniką parduodavo lombarduose. Būtent prie vieno jų ir buvo sulaikytas, kai dar vienam asmeniui siūlė dalyvauti „bendrame versle“.

Sulaikytas V. Davenis su pareigūnais kol kas nebendrauja ir atsisako duoti parodymus. Jis anksčiau pareigūnams buvo įkliuvęs dėl sukčiavimo – žmonėms žadėdavo parduoti brangius daiktus, o už juos gautus pinigus grąžinti su palūkanomis. Tačiau nei pinigų, nei daiktų jie neatgaudavo. Nuo vyro nukentėjo daugybė moterų, kurias jis sugebėdavo suvilioti.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai prašo atsiliepti visus nuo V. Davenio nukentėjusius asmenis – paskambinkite policijai tel. (8-5) 271 60 90 arba 112.