Trečiadienio vakarą Kauno teritorinės muitinės pareigūnams įkliuvo Rusijos pilietis A. B., apie 22 val. pėsčiomis atėjęs į Kybartų kelio postą. Patikrinus šį į Lietuvą vykstantį asmenį jo vidinėse striukės kišenėse muitininkai rado net 41 800 eurų, kurių rusas nebuvo deklaravęs. Anot A. B., pinigus jis nešėsi ketindamas Lietuvoje pirkti automobilį. Kodėl nesusiprotėjo pinigų deklaruoti, pažeidėjas nesugebėjo atsakyti, praneša MKT.

Pareigūnai sulaikė pinigus, pats A. B. sulaikytas dviem paroms, o MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokurorai.

Lietuvos muitinė primena, kad tiek išvykstant ar atvykstant į ES, taip pat – vykstant iš vienos ES valstybės į kitą, privaloma muitinei deklaruoti grynuosius pinigus, kurių vertė sudaro 10 000 ar daugiau eurų, ir (ar) vertybinius popierius, kurių vertė prilyginama šiai sumai. Tai atliekama asmeniui užpildant nustatytos formos deklaraciją, kurią būtina pateikti muitinės pareigūnams.

Šia kontrole siekiama užkirsti kelią pinigų plovimui, teroristų finansavimui, neteisėtam grynųjų pinigų, gautų iš nelegalios veiklos, gabenimui.

Pernai LR muitinėje buvo pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai dėl grynųjų pinigų kontrabandos, buvo sulaikyta 30 tūkst. JAV dolerių ir 55 tūkst. eurų. O 2015 m. muitininkai pradėjo net 8 ikiteisminius tyrimus, sulaikė 745 tūkst. eurų ir 35 tūkst. JAV dolerių.

Šiemet tai jau trečias didesnis grynųjų pinigų kontrabandos sulaikymas – sausį apie 20 tūkst. nedeklaruotų eurų sulaikyta Medininkų kelio poste, o prieš porą savaičių 10 tūkst. nedeklaruotų eurų sulaikyta Panemunės kelio poste.