Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad dėl tyčinio naujagimio nužudymo nuteista J. Mataitytė pataisos namuose turės praleisti 9 metus. Iki šiol ji yra laisvėje – kadangi nuosprendis jau įsiteisėjo, nuteistoji netrukus bus pakviesta atlikti bausmės.

Kaip pažymėjo bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Linas Šiukšta, nusikaltimui J. Mataitytė savo tėvų namuose ruošėsi iš anksto. „Teismas pritarė pirmosios instancijos teismo pozicijai, kad nuteistoji, žinodama, kad yra nėščia, nesiruošė vaiko auginti, iš anksto ruošėsi juo atsikratyti, o eidama į rūsį jau žinojo, kad naujagimį nužudys“, – pažymėjo teisėjas.

Anot jo, nuteistoji, jos atstove paskirta motina ir advokatas apeliacinės instancijos teisme siekė įrodyti, kad J. Mataitytė kūdikį nužudė ne tyčia, o dėl gimdymo nulemtos būsenos, tačiau visiškai priešingai nustatė psichiatrai (byloje buvo atliktos net trys ekspertizės).

Teismas nesirėmė nuteistosios pasamdyto nepriklausomo psichiatro pateikta išvada, nes jis net nebuvo susipažinęs su baudžiamojoje byloje surinktais duomenimis.

„Nors J. Mataitytė prašė jai perkvalifikuoti kaltinimus, tačiau iš jos pozicijos matyti, kad ji išvis kaltės nepripažįsta – aiškino, jog iki pat gimdymo nesuprato, kad yra nėščia, o būdama pas tėvus kelių dienų laikotarpyje esą net nesuprato, kas vyksta ir nieko neprisimena“, – pabrėžė teisėjas.

Šiaulių teisėjos dukros byla buvo nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose. Panevėžio apygardos teismas dar praėjusių metų rugsėjo 30 d. paskelbė, kad J. Mataitytė pripažinta kalta dėl tyčinio kūdikio nužudymo ir nuteista 9 metų laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose.

Teisėjos dukra ką tik gimusį kūdikį nužudė dar 2012 m. rugsėjo 30 d. Joniškyje, savo tėvų namuose, rūsyje. Informacija apie šį baisų nusikaltimą nuo visuomenės buvo nuslėpta, šios aplinkybės paaiškėjo tik tuomet, kai baudžiamąją bylą prokurorai perdavė į teismą.

Ekspertai yra nustatę, kad kūdikis buvo pasmaugtas.

Šiaulių apylinkės teisme teisėja dirbanti J. Mataitytės motina G. Mataitienė anksčiau žurnalistams yra prisipažinusi, kad nežinojo, jog dukra laukiasi kūdikio.

„Atsitiko nelaimė, aš tai vertinu kaip nelaimę“, – sakė dukrą į kiekvieną teismo posėdį lydėjusi G. Mataitienė.